Μύκονος: Η έκρηξη κρουσμάτων έφερε lockdown – Ποιες άλλες περιοχές «βαδίζουν στο δρόμο» της Μυκόνου
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, ενώ την ίδια στιγμή οι ειδικοί δεν αποκλείουν να εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας
Σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή νέου «μίνι» lockdown στο νησί της Μυκόνου, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού.
Την ίδια στιγμή, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι το «δρόμο» της Μυκόνου δεν θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού τόσο στο νησί, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που, από το Σάββατο 17 Ιουλίου και τουλάχιστον μέχρι τη Δεύτερα 26 Ιουλίου, στη Μύκονο θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, αλλά και απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.
Γιατί «έκλεισε» η Μύκονος
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η Μύκονος «φλέρταρε» καιρό τώρα με το τοπικό lockdown, αφού τα κορονοπάρτι στις βίλες και τα γιοτ αναψυχής, με την επακόλουθη έκρηξη των κρουσμάτων στο νησί, είχαν χτυπήσει καμπανάκι εδώ και αρκετές ημέρες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση πήρε το Σάββατο την απόφαση αφού, σύμφωνα με το MEGA, τα νούμερα που ήρθαν το πρωί του Σαββάτου στην Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ ήταν άκρως ανησυχητικά, με αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός.
Πρόκειται για:
- Αύξηση 300% σε ενεργά κρούσματα.
- Υπερδιπλασιασμό μολύνσεων σε 24 ώρες.
- Συρροές από πάρτι σε βίλες και club.
- Διασπορά στην ηπειρωτική χώρα από παραθεριστές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, στα όρια του «κόκκινου» συναγερμού και, συνεπώς του lockdown, βρίσκονται πλέον και οι άλλες πέντε περιοχές της χώρας, για τις οποίες είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην τελευταία ενημέρωση.
Πρόκειται για την Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Γώγος: Η εικόνα είναι ανησυχητική
Την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Τόνισε, ωστόσο, ότι συμφωνεί με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι να περιοριστεί η διασπορά και πως, «με τη λήψη των μέτρων, μπορεί να έχουμε καλά αποτελέσματα» σε λίγες ημέρες.Απαντώντας σε ερώτηση εάν παρόμοια μέτρα πρόκειται να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές, ο κ. Γώγος ανέφερε πως, αυτή τη στιγμή, «η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς βρισκόμαστε ουσιαστικά στο ξεκίνημα ενός τέταρτου κύματος, που ‘χτυπά’ νεότερες ηλικίες, εξαιτίας της κινητικότητας, των ταξιδιών και της ξεγνοιασιάς, που είναι λογικό να υπάρχει μετά από πολύμηνο εγκλεισμό».
Όλα αυτά, όπως τόνισε ο καθηγητής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα του κοροναϊού, «η οποία έχει τριπλάσια και τετραπλάσια μεταδοτικότητα, οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων σε νέες ηλικίες».
«Υπάρχει η πιθανότητα να εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά»
Ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να εφαρμοστούν και σε άλλα νησιά, περιοριστικά μέτρα ανάλογα με αυτά της Μυκόνου, εάν κριθεί αναγκαίο.
Και τόνισε πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 20%-40% του πληθυσμού, άνω των 50 ετών, άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι και μπορεί να κολλήσουν τον ιό και να νοσήσουν πιο σοβαρά.
Σε ερώτηση που δέχθηκε για τον πιθανό αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι αρκετοί επιστήμονες έχουν κάνει εφιαλτικές προβλέψεις, ο κ. Γώγος, αφού επεσήμανε πως ο ίδιος δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία και να κάνει προβλέψεις για συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο, προσέθεσε ότι «είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κάποια στιγμή ακόμη και 6.000 κρούσματα ενδεχομένως», προσθέτοντας πως «αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων».
Παράλληλα, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξημένο αριθμό νοσηλειών, που έχουμε τις τελευταίες ημέρες – σήμερα, είχαμε 122 νοσηλείες.
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν άλλα 2 χωριά στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών