Ελαφρότερα περνούν τον κοροναϊό όσοι παίρνουν στατίνες
Μελέτη παρατήρησης από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, εκτιμά ότι η βελτιωμένη εικόνα των ασθενών που παίρνουν στατίνες ή αντιυπερτασικά, οφείλεται στη σταθεροποίηση των άλλων παθήσεων των ασθενών
Χαμηλότερος κατά 41% είναι ο κίνδυνος θανάτου από κοροναϊό, σε ασθενείς που παίρνουν στατίνες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο UC San Diego Health το 2020 και επεκτάθηκε στη συνέχεια. Τα αποτελέσματα της μελέτης, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.
Οι στατίνες χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα αποκλείοντας τα ηπατικά ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή χοληστερόλης. Είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ, το 93% των ασθενών που χρησιμοποιούν φάρμακο για μείωση της χοληστερόλης, χρησιμοποιούν στατίνες.
Αναφερόμενος στη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο Λόρι Ντάνιελς επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής και διευθυντής της Καρδιαγγειακής Μονάδας Εντατικής στο UC San Diego Health παρατήρησε πως «στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν πολλές εικασίες σχετικά με ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τον υποδοχέα ACE2, συμπεριλαμβανομένων και των στατινών, και εάν αυτά μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο από COVID-19.
Εκείνη την εποχή, πιστεύαμε ότι οι στατίνες ενδέχεται να αναστέλλουν τη μόλυνση του κοροναϊού μέσω της γνωστής αντιφλεγμονώδους δράσης τους, αλλά και των δεσμευτικών ικανοτήτων τους, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού».
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το μητρώο καρδιαγγειακών παθήσεων COVID-19 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και εφάρμοσαν τα αρχικά τους ευρήματα σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ασθενών. Ανέλυσαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία 10.541 ασθενών που εισήχθησαν για COVID-19 σε διάστημα εννέα μηνών, από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2020, σε 104 διαφορετικά νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι υπολόγισε
Ο Λ. Ντάνιελς εξήγησε πως «Από αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιήσαμε πιο προηγμένες αναλύσεις συνυπολογίζοντας υποκείμενα νοσήματα, κοινωνικοοικονομική κατάσταση και παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα ευρήματά μας ότι οι στατίνες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 μεταξύ των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία».
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο όφελος, έχουν οι ασθενείς που έχουν ισχυρό λόγο να πάρουν στατίνες, όπως ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η χρήση στατινών ή ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου συσχετίζεται με 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή υπέρτασης.
Στη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές στατιστικής αντιστοίχισης για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων για ασθενείς που χρησιμοποίησαν στατίνες ή αντιυπερτασικό με παρόμοιους ασθενείς που δεν έπαιρναν φάρμακο για την πάθησή τους.
«Αντιστοιχίσαμε κάθε ασθενή με έναν ή περισσότερους παρόμοιους ασθενείς, χρησιμοποιώντας την τοποθεσία του νοσοκομείου, τον μήνα εισαγωγής, την ηλικία, τη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο και μια λίστα προϋπαρχουσών συνθηκών, προκειμένου να κάνουμε τις δύο ομάδες όσο το δυνατόν πιο συγκρίσιμες» σημείωσε η Κάρεν Μέσσερ, επίσης συγγραφέας της ίδιας μελέτης και Καθηγήτρια Βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή UC San Diego.
Υποδοχέας
Ο υποδοχέας ACE2 – ο ρυθμιστικός στόχος των στατινών – βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ο ιός χρησιμοποιεί κυρίως τον ίδιο υποδοχέα για να εισέλθει σε πνευμονικά κύτταρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι στατίνες και τα φάρμακα κατά της υπέρτασης σταθεροποιούν τις υποκείμενες ασθένειες για τις οποίες συνταγογραφούνται, καθιστώντας τους ασθενείς πιο πιθανό να ανακάμψουν από το COVID-19.
«Όπως με οποιαδήποτε μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι συσχετίσεις που περιγράφουμε μεταξύ της χρήσης στατίνης και της μειωμένης σοβαρότητας της μόλυνσης από COVID-19 οφείλονται σίγουρα στις ίδιες τις στατίνες. Ωστόσο, μπορούμε τώρα να πούμε με πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να παίξουν ρόλο στην ουσιαστική μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ασθενούς από το COVID-19. Και ελπίζουμε ότι τα ερευνητικά μας ευρήματα αποτελούν κίνητρο για τους ασθενείς να συνεχίσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους», κατέληξε ο Ντάνιελς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις