Ο πρωταθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ολοκλήρωσε επιτυχώς τη μεγάλη προολυμπιακή διαδικασία και πάει στην ιαπωνική πρωτεύουσα ν’ απολαύσει τους καρπούς μίας ακόμη πολύ κοπιαστικής προσπάθειας. Πάντα με το όνειρο της διάκρισης, πάντα με υψηλές βλέψεις, έστω κι αν οι ειδικές συνθήκες, λόγω της πανδημίας, στερούν από κάθε αθλητή την ιδανική ατμόσφαιρα της κορυφαίας διοργάνωσης.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης αναχωρεί αύριο το απόγευμα μαζί με τον προπονητή του στην εθνική ομάδα ανδρών Κώστα Βατσακλή, ο οποίος από την πλευρά του θα μετάσχει για 3η συνεχόμενη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το Λονδίνο και το Ρίο. Επίσης αύριο, αλλά με διαφορετική πτήση, φεύγει για το Τόκιο ο διεθνής αθλητής Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, που θα είναι βοηθός προπόνησης και φυσιοθεραπευτής της αποστολής και θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μία ακόμη πολύ σημαντική και πρωτόγνωρη εμπειρία.

Ο Γκιώνης ολοκλήρωσε σήμερα τις προπονήσεις στο ΣΕΦ και τις διαδικασίες με τα απαραίτητα τεστ και αναχωρεί αύριο μαζί με ορισμένους ακόμα αθλητές της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας. Στο Tokyo Metropolitan Gymnasium ο Γκιώνης θα πάρει μέρος στο αγώνισμα του απλού. Το Ολυμπιακό τουρνουά αρχίζει στις 24 του μήνα με τα ατομικά, ο πολύπειρος αμυντικός θ’ αγωνιστεί την ίδια μέρα, αποφεύγοντας όμως τον έναν προκριματικό γύρο. Στα seeding του τουρνουά είναι νούμερο 35 και η κλήρωση διεξάγεται παραμονές της έναρξης των αγώνων. Το ταμπλό είναι των «128» και η πρόκριση στους «16», κάτι που δεν έχει πετύχει στον θεσμό, αποτελεί τον βασικό του στόχο.

Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης άρχισε το υπέροχο ταξίδι στα κορυφαία αθλητικά ραντεβού το 2004 από την Αθήνα και την πόλη του, το Γαλάτσι. Πήρε μέρος στο απλό και στο διπλό (με παρτενέρ τον τεράστιο Καλλίνικο Κρεάνγκα). Το 2008 στο Πεκίνο αγωνίστηκε στο απλό και το ομαδικό (με συμπαίκτες τον Κρεάνγκα και τον Ντανιέλ Τσιόκα), ενώ το 2012 και το 2016 ήταν παρών στο απλό. Η καλύτερη θέση του ήταν η 9η με την ομάδα ανδρών το 2008. Στο απλό το καλύτερο πλασάρισμά του είναι οι θέσεις 17-32 στο Λονδίνο και στο Ρίο. Σημειωτέον αποκλείστηκε τότε στον 3ο γύρο από Ιάπωνες αθλητές (Κισικάουα και Μιζουτάνι αντίστοιχα), πάντως μέσα από πετυχημένα αποτελέσματα και δυνατούς αγώνες διασυλλογικού πρωταθλήματος οι αναμνήσεις του από τη χώρα είναι ευχάριστες.

Αγωνιζόμενος για 5η φορά στη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση μπαίνει στο μικρό κλαμπ των Ελλήνων αθλητών με ισάριθμες παρουσίες, ενώ φτάνει μόλις μία πίσω από τον Τάσο Μπουντούρη της ιστιοπλοΐας και την Άγη Κασούμη της σκοποβολής των 6 συμμετοχών, αλλά και της τοξοβόλου Ευαγγελίας Ψάρρα, που θα ισοφαρίσει αυτό το ρεκόρ στο Τόκιο.

Πλέον βάζει το όνομά του στη σχετική λίστα μαζί με 10 ακόμη Έλληνες αθλητές (ισοφαρίζοντας και το ρεκόρ του Καλλίνικου Κρεάνγκα) στις 5 συμμετοχές.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΙΩΝΗ

Ηµεροµηνία γέννησης: 7 Ιανουαρίου 1980

Τόπος γέννησης: Αθήνα

Σωµατείο: Μπογκόρια Γκρότζισκ (Πολωνία, 1η κατηγορία)

Προηγούµενοι σύλλογοι: Α.Ο. Κορωνίδα Γαλατσίου, Α.Σ. Πέρα Αθηνών, Ραµστάιν (Γερµανία), SMEC Μετς (Γαλλία), Ποντουάζ Σερζί (Γαλλία), Ανζέ Βαγιάντ (Γαλλία), Μπορούσια Ντίσελντορφ (Γερµανία), TTC Οστράβα (Τσεχία), Σαϊτάμα (Ιαπωνία)

Στυλ παιχνιδιού: Μοντέρνος δεξιόχειρας αµυντικός µε καλό σέρβις και πολύ αποτελεσµατική επίθεση από το forehand, κοντά και µακριά από το τραπέζι.

Ολυμπιακές συμμετοχές 5: (2004, 2008, 2012, 2016, 2020)

Σηµαντικότερες διακρίσεις: Ασηµένιο µετάλλιο στο οµαδικό ανδρών και χάλκινο στο απλό ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα του 2013 στο Σβέσατ της Αυστρίας. «Χρυσός» Μεσογειονίκης στο απλό ανδρών το 2009 στην Πεσκάρα. Χάλκινο µετάλλιο στο ΤΟΠ 16 της Ευρώπης το 2015 στο Μπακού. Πρώτος στο απλό ανδρών στο Challenge open του Ζάγκρεμπ το 2017 και το 2018. Τρίτος στο αντίστοιχο τουρνουά της Στοκχόλµης το 2013. Πρωταθλητής Ευρώπης νέων στο διπλό µικτό το 1996. Πρώτος Βαλκανιονίκης στους παίδες και στους νέους, το 1992 και το 1996 αντίστοιχα. Χρυσό µετάλλιο στο διπλό στο Βαλκανικό πρωτάθληµα ανδρών του 1996. Νικητής του όπεν Βουλγαρίας το 2003.

Νικητής στο όπεν του Λουξεµβούργου το 2006 σε απλό και οµαδικό, χρυσό µετάλλιο και στο ανοιχτό πρωτάθληµα του Βελγίου (Φλάνδρα) στο απλό την ίδια χρονιά. Έκτη θέση µε την εθνική οµάδα στο παγκόσµιο πρωτάθληµα του 1997. Ασηµένιο µετάλλιο στο απλό, στο ανοιχτό πρωτάθληµα του Βελγίου το 2004. Χάλκινα µετάλλια στο διπλό στο τουρνουά Pro Tour της Αιγύπτου το 2004 και της Σουηδίας το 2005 και ασηµένιο στο τουρνουά της Πολωνίας το 2004. Στο Παγκόσµιο πρωτάθληµα του 2009 προχώρησε µέχρι τον γύρο των «16» του απλού ανδρών. Το 2012 έφτασε µε την Ανζέ στον τελικό του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U. Cup).

Με την Μπορούσια Ντίσελντορφ κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο Γερμανίας τις σεζόν 2014-2015 και 2015- 2016. Πρωταθλητής επίσης με την Μπογκόρια στην Πολωνία το 2017 και το 2019 και με την Οστράβα στην Τσεχία το 2018. Στην ετήσια ψηφοφορία του Πανελληνίου Συνδέσµου Αθλητικού Τύπου για τον καλύτερο αθλητή της χρονιάς ήταν 3ος το 2013, η υψηλότερη θέση, που έχει εμφανιστεί αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην Ελλάδα. Η 18η θέση είναι η καλύτερή του στην παγκόσμια κατάταξη (Νοέμβριος 2014).

Σπουδές: Απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Οικογενειακή κατάσταση: Άγαµος

Χόµπι: Αναζήτηση στο Internet, play station, ποδόσφαιρο 5Χ5