25 χρόνια χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη
Η μεγαλύτερη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, «έφυγε» πριν 25 χρόνια για τη γειτονιά των αγγέλων
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν η απόλυτη ελληνίδα σταρ, αυτή που στο πέρασμά της παρέσυρε τα πάντα. Ήξερε όπως καμία άλλη πώς να φωλιάζει στις καρδιές του κοινού και την ίδια στιγμή να γεμίζει τα ταμεία των κινηματογραφικών αιθουσών.
Τρεις μέρες μετά τα 62α γενέθλιά της, η γεννημένη στις 20 Ιουλίου του 1934, Αλίκη Βουγιουκλάκη άφησε την τελευταία της πνοή, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Ο θάνατός της, μόλις τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 23 Ιουλίου 1996, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και βύθισε στο πένθος τη χώρα.
Μια σταρ γεννιέται
Η Aλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι και τρεις μέρες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία. Οι γονείς της την βάφτισαν αμέσως από τον φόβο μήπως πεθάνει και της έδωσαν τον όνομα Αλίκη – Σταματίνα.
Ακολούθησαν φτωχικά παιδικά χρόνια, ενώ ο πατέρας της δολοφονήθηκε στην κατοχή και η μητέρας της ανέλαβε να μεγαλώσει τα τρία παιδιά τους.
Από μικρή η Αλίκη αγαπούσε το θέατρο και πρωταγωνιστούσε στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις.
Το 1952 μπήκε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου κρυφά από την οικογένειά της. Την εποχή εκείνη το επάγγελμα του ηθοποιού θεωρούταν ντροπή για μια οικογένεια.
Ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο, ενώ έκανε τις πρώτες της εμφανίσει στο σινεμά.
Τολμηρή και άφοβη, η Βουγιουκλάκη δημιούργησε τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο» κ.α.
Ακολουθεί η συνεργασία με τον Φιλοποίμενα Φίνο και τη»Φίνος Φιλμ» και μαζί έκαναν τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.
«Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια», «Η Μαρία της Σιωπής», «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Το κορίτσι με τα παραμύθια», «Διακοπές στην Αίγινα», «Έρωτας στους αμμόλοφους», «Αστέρω», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Μανταλένα», «Η Υπολοχαγός Νατάσσα» και άλλες.
Η σπάνια δημοτικότητα
Μέσα από τους ρόλους της χαριτωμένης και της σκανδαλιάρας νεαρή κοπέλας, η Αλίκη απέκτησε απίστευτη δημοτικότητα στο ελληνικό κοινό.
Με τον ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1960, στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.
Η «Υπολοχαγός Νατάσσα» θεωρείται η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ και οι δύο επόμενες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν στη Βουγιουκλάκη.
Οι πιο μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της ήταν το «Καμπαρέ», «Εβίτα», «Ωραία μου κυρία», «Πέπσι», «Λυσιστράτη».
Οι άντρες της ζωής της
Μια ιστορία που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα στις αρχές του 1960 είναι πως ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η Αλίκη είχαν γνωριστεί μέσω του Σοφοκλή Βενιζέλου και πως ο νεαρός -τότε- πρίγκιπας είχε «κεραυνοβοληθεί» μαζί της.
Πολλοί μίλησαν και για ραβασάκια του Κωνσταντίνου στην Αλίκη, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Φρειδερίκης.
Με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ συναντήθηκαν το 1959 στα κινηματογραφικά πλατό της ταινίας «Αστέρω» και αποτέλεσαν το διασημότερο ζευγάρι στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.
View this post on InstagramA post shared by Aliki Vougiouklaki Official (@alikivougiouklakiofficial)
View this post on InstagramA post shared by Aliki Vougiouklaki Official (@alikivougiouklakiofficial)
Οι δυο τους ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στις 18 Ιανουαρίου 1965 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησαν το πρώτο και μοναδικό τους παιδί, τον Γιάννη Παπαμιχαήλ.
Ο γάμος τους είχε άδοξο τέλος και η διάλυσή του ήρθε μετά από έντονες δικαστικές μάχες, στις 4 Ιουλίου του 1979.
Το 1972, τρία χρόνια μετά τη γέννηση του Γιαννάκη κι ενώ ο γάμος της με τον Δημήτρη είχε ουσιαστικά, νεκρώσει, γνώρισε σε μια δεξίωση τον εκδότη Νίκο Μομφεράτο, της «Απογευματινής». Όπως εξιστορεί ο γιος της εθνικής σταρ στο βιβλίο του, «η χημεία τους ταίριαζε απόλυτα».
Άλλες σχέσεις της που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας ήταν αυτές με τον Βλάσση Μπονάτσο και τον Σπύρο Σπυρόπουλο.
Το τέλος
Το κύκνειο άσμα της ήταν «Η Μελωδία της Ευτυχίας» στον ρόλο της Μαρίας. Λίγο αργότερα οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο καλπάζουσας μορφής.
Ο θάνατός της, μόλις τρεις μέρες μετά τα γενέθλιά της, στις 23 Ιουλίου 1996, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και βύθισε στο πένθος τη χώρα.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)