Ιταλία: Πληρώνοντας τους νέους για να μείνουν
Σε μία φιλόδοξη προσπάθεια αντιστροφής του brain drain και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, οι αρχές στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, αποφάσισαν να «επενδύουν» στους νέους, προσφέροντας χρήματα και επαγγελματικές προοπτικές
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Δοκίμασε κι αυτή τα σπίτια του 1 ευρώ χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Και τώρα, στα βήματα άλλων περιοχών της Ιταλίας η όμορφη Καλαβρία, στο νότο, προσπαθεί με νέα, οικονομικής φύσης θέλγητρα, να προσελκύσει νέους κατοίκους, για να νεκραναστήσει χωριά που ερημώνουν.
Νέους και σε αριθμό, αλλά και σε ηλικία, σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το brain drain, να εκμεταλλευτεί τη νέα εργασιακή συγκυρία που δημιουργεί η πανδημία και να επενδύσει στο μέλλον.
Σε ένα πρόγραμμα, λοιπόν, το οποίο προετοιμάζει εδώ και μήνες, η νότια ιταλική περιφέρεια «προικίζει» τους υποψήφιους νέους κατοίκους τους με ένα «εισόδημα ενεργούς διαμονής».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Μόνιμη διαμονή σε ένα από τα επιλεγμένα μικρά μέρη της Καλαβρίας (έκαστο πληθυσμού 2.000-3.000 κατοίκων), με 28.000 ευρώ για… καλωσόρισμα, εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, σε βάθος τριετίας.
Το ποσό δεν προορίζεται, φυσικά, για ξέγνοιαστες διακοπές με επιδότηση, αλλά για ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα, με τις «ευλογίες» της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε συνάρτηση με τις ανάγκες του εκάστοτε μέρους.
Μπορεί να είναι μία νέα επιχείρηση ή μία ήδη υπάρχουσα, μέσω της οποίας οι νέοι κάτοικοι θα συμβάλλουν στη στήριξη και αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.
Τόπο στα νιάτα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα έως 40 ετών.
Για όσους πάρουν, δε, το «πράσινο φως» θα πρέπει να έχουν μετακομίσει στο νέο σπίτι τους το πολύ εντός τριμήνου.
Το ενδιαφέρον είναι ήδη έντονο, λένε οι τοπικοί αξιωματούχοι.
Πράγμα όχι παράδοξο, εάν λάβει κανείς υπόψη του τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν για την ανεργία των νέων στην Ιταλία, που «καλπάζει» στο 31,7%: τρίτη χειρότερη επίδοση μετά τη χώρα μας και την Ισπανία και σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου στην Ε.Ε.
EU #youth #unemployment in May 2021:
🇬🇷38.2%
🇪🇸36.9%
🇮🇹31.7%
🇸🇪25.6%
🇵🇹24.4%
🇸🇰23.4%
🇷🇴21.3%
🇭🇷20.8%
🇱🇺19.9%
🇫🇷19.2%
🇧🇪19.0%
🇫🇮18.7%
🇨🇾18.5%
🇮🇪18.1%
🇪🇺17.3%
🇪🇪14.7%
🇸🇮14.3%
🇱🇻14.1%
🇭🇺13.9%
🇧🇬13.7%
🇵🇱13.5%
🇦🇹12.6%
🇩🇰11.6%
🇱🇹10.8%
🇳🇱8.7%
🇨🇿7.5%
🇩🇪7.5%
🇲🇹7.4% pic.twitter.com/WbPVZRJYyo— EU Social 🇪🇺 (@EU_Social) July 2, 2021
Σε πανιταλικό δε επίπεδο, η ανεργία υπολογίζεται στο 10,5% -αν και τα εργατικά συνδικάτα εκφράζουν φόβους για αύξηση του ποσοστού, μετά την άρση του «παγώματος» των απολύσεων, στα τέλη Ιουνίου.
Στηρίζοντας την περιφέρεια
Στο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ πρόγραμμα της Καλαβρίας έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί εννιά χωριά, διάσπαρτα στην περιφέρειά της.
Αναλόγως της ζήτησης, οι τοπικές αρχές θα εξετάσουν την επέκταση του προγράμματος, και γεωγραφικά, και χρονικά.
Προσώρας, αναμένουν με ανυπομονησία την έναρξη και την εξέλιξή του, καθώς και τα πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διατεθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ιταλικής περιφέρειας από το παχυλό πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναλογεί στην Ιταλία.
«Οι μικρές κοινότητες είναι η πραγματική ταυτότητα της επικράτειάς μας και κινδυνεύουν με αφανισμό», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Αγροτικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, Τζιανλούκα Γκάλο, κατά την παρουσίαση του προγράμματος.
Κι αυτό, προσέθεσε, «αποτελεί μια κοινωνική, αλλά και επιχειρηματική απάντηση για εκείνους, που θέλουν να αναλάβουν ρίσκο ή να ζήσουν μια διαφορετική ζωή».
«Είναι επίσης μια απάντηση στις μικρές κοινότητές μας, που θέλουν πολύ να επιβιώσουν».
Ανάλογα προγράμματα εφαρμόζονται ήδη στο Μολίζε και στην Απούλια, ως πιο βιώσιμη εναλλακτική στη διάθεση παλιών, εγκαταλελειμμένων κατοικιών στην τιμή ενός… εσπρέσο.
Άλλες περιοχές, όπως στη Σάντα Φιόρα στην Τοσκάνη και στο Ριέτι στο Λάτσιο, οι τοπικές αρχές πειραματίζονται με πιο βραχυπρόθεσμες λύσεις, προσφέροντας σε περιπλανόμενους τηλεργαζόμενους κάλυψη μέρους του ενοικίου: έως και 50% για διαμονή μεταξύ δύο έως έξι μηνών.
Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα, όπως και τα συναισθήματα.
«Κάθε φορά που φεύγει ένας νέος», λέει ο δήμαρχος της μεσαιωνικής Σάντα Φιόρα, Φεντερίκο Μπαλόκι, «είναι σαν να παίρνει μαζί του κι ένα μέρος του χωριού»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις