Ελλείψεις σε ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά – Ποια πρόσθετα μέτρα είναι στο τραπέζι
Τα περιστατικά των τελευταίων 24ωρων σε Πάρο, Αλόννησο και Μύκονο ανέδειξαν σοβαρά κενά στον υγειονομικό σχεδιασμό, καθώς τουρίστες που προσβλήθηκαν από κοροναϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία επειδή δεν υπήρχε κατάλυμα για να τεθούν σε καραντίνα ή πρόβλεψη για την ασφαλή μεταφορά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο της διασποράς του ιού
Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το πρόβλημα με την έλλειψη ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά, πολλά από τα οποία αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Σοβαρά κενά
Τα περιστατικά των τελευταίων 24ωρων σε Πάρο, Αλόννησο και Μύκονο ανέδειξαν σοβαρά κενά στον υγειονομικό σχεδιασμό, καθώς τουρίστες που προσβλήθηκαν από κοροναϊό (ή αποτελούν στενές επαφές κρούσματος) κατά τη διάρκεια των διακοπών τους υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία επειδή δεν υπήρχε το κατάλληλο κατάλυμα για να τεθούν σε καραντίνα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.
Το πρόβλημα όπως φαίνεται οφείλεται στο γεγονός, ότι είτε δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για ξενοδοχεία καραντίνας σε μικρά νησιά, όπως στην περίπτωση της Αλοννήσου, είτε τα δωμάτια στα ξενοδοχεία καραντίνας για τα μεγαλύτερα νησιά δεν επαρκούν, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου και της Πάρου.
Κάτω από το βάρος αυτών των περιστατικών εξετάζονται νέα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι βρίσκονται θετικοί στον κοροναϊό στις διακοπές τους σε κάποιο νησί, να μπορούν να απομονώνονται σε ξενοδοχεία καραντίνας ή να μεταφέρονται στα αστικά κέντρα σε καμπίνες κοροναϊού που θα διαθέτουν τα πλοία.
Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα για επίταξη δωματίων και καμπίνες κοροναϊού
Αύριο Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων αρχών και εξετάζεται η λήψη των εξής πρόσθετων μέτρων:
Να υπάρχει δυνατότητα επίταξης δωματίων, όχι μόνο δηλαδή να αυξηθούν τα ξενοδοχεία για καραντίνα στα νησιά, αλλά να μπορεί η Πολιτική Προστασία να επιτάξει δωμάτια.
Να υπάρχουν στα πλοία συγκεκριμένες καμπίνες, οι οποίες να κρατούνται μόνο από άτομα που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό και πρέπει άμεσα να φύγουν από το νησί, όπου κάνουν διακοπές. Να χαρακτηριστούν δηλαδή ορισμένες καμπίνες ως «Covid».
Επιστροφή στο δωμάτιο διαμονής
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή εάν κάποιος διαγνωστεί με κορονοϊό σε νησί δεν μπορεί να φύγει από εκεί καθώς πρέπει να μείνει σε καραντίνα. Ακριβώς σε αυτό το αδιέξοδο βρίσκεται από χτες οικογένεια που έκανε διακοπές στην Αλόννησο καθώς από τη στιγμή που η μητέρα διαγνώστηκε με κοροναϊό δεν μπορούσε ούτε να φύγει με το πλοίο αλλά ούτε και να μεταφερθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας αφού δεν υπήρχε στο νησί.
Αν και η Πολιτική Προστασία αμφισβήτησε τις «γλαφυρές» περιγραφές που γίνονταν στην καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ για οικογένεια που βρίσκεται σε απόγνωση στους δρόμους, εντούτοις παραδέχεται εμμέσως το πρόβλημα αφού η οδηγία που έδωσε όταν ενημέρωθηκε για το κρούσμα στην Αλόννησο ήταν να επιστρέψει στο ξενοδοχείο διαμονής από τη στιγμή που δεν υπήρχε ξενοδοχείο καραντίνας.
Εκλιπαρούσε
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ένας Ιταλός τουρίστας με κοροναϊό εκλιπαρούσε για ένα δωμάτιο στη Μύκονο καθώς όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας του νησιού είναι κατειλημμένα, με αποτέλεσμα ο νεαρός Ιταλός να μην μπορεί να βρει κατάλυμα να διανυκτερεύσει.
Και εκεί η λύση που προτάθηκε από την Πολιτική Προστασία ήταν ο τουρίστας να μείνει σε κάποιο άλλο κατάλυμα διαμονής, αρκεί να ενημερώσει ότι νοσεί από κοροναϊό, ωστόσο ο 18χρονος Ιταλός δεν γινόταν δεκτός σε κανένα ξενοδοχείο ή απλό ενοικιαζόμενο δωμάτιο.
16 ώρες σε υπαίθριο πάρκινγκ του Κέντρου Υγείας
Στη συνέχεια ήρθε το περιστατικό της Πάρου όπου μια παρέα 18χρονων βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και μάταια αναζητούσαν δωμάτιο καραντίνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν 16 ώρες στο υπαίθριο πάρκινγκ (!) του κέντρου Υγείας του νησιού, πριν να μεταφερθούν με ελικόπτερο στην Αθήνα.
Για να φτάσουμε σήμερα το απόγευμα να γίνει γνωστό και το περιστατικό της Αλοννήσου όπου οικογένεια εγκλωβίστηκε στο νησί καθώς από τη μια δεν υπήρχε ξενοδοχείο καραντίνας και από την άλλη μεριά δεν υπήρχε πρόβλεψη για μεταφορά των κρουσμάτων σε ξενοδοχείο καραντίνας στη Σκιάθο όπως θεωρητικά θα έπρεπε να προβλέπει ο σχεδιασμός των Αρχών.
Πινγκ πονγκ
Σύμφωνα με την καταγγελία της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Αλ. Μεϊκόπουλου έκαναν λόγο για «πινγκ πονγκ αρμοδιοτήτων και ευθυνών που δεν αναλαμβάνει μέχρι στιγμής ούτε ο ΕΟΔΥ ούτε η Πολιτική Προστασία» και εξηγούσαν ότι «υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά η οικογένεια, μάλιστα, τους προέτρεψε να τηλεφωνήσουν Σάββατο βράδυ στο Υπουργείο Τουρισμού για να τους κλείσει δωμάτιο!».
Από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία χαρακτήρισε «αστήριχτες» τις κατηγορίες λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε ότι μεταξύ των μελών της οικογένειας υπάρχει κρούσμα, έδωσε σαφείς οδηγίες τόσο προς την οικογένεια, όσο και προς τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας για την παραμονή της στο χώρο έως την ολοκλήρωση της ενδεδειγμένης υγειονομικής απομόνωσης, καθώς στην Αλόννησο δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας».
Σπασμωδικές κινήσεις
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ανάλογο πρόβλημα είχε εμφανιστεί προ δεκαημέρου στην Ίο όταν δεκάδες νεαροί εγκλωβίστηκαν καθώς τους επιβλήθηκε 14ήμερη καραντίνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας.
Για σπασμωδικές κινήσεις στη διαχείριση της πανδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου έκανε λόγο ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας μιλώντας στο MEGA. «Γνωρίζαμε από τον Απρίλιο – Μάιο ότι έρχονταν τέταρτο κύμα. Οι κινήσεις ήταν σπασμωδικές. Κρίμα να τιναχθεί στον αέρα η τουριστική περίοδος. Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα» σημείωσε ο κ. Γεροτζιάφας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας είναι σημαντικό τόσο να διαφυλαχθεί το τουριστικό προϊόν όσο και να οριστεί ο στόχος της διαχείρισης της πανδημίας στα τουριστικά μέρη. « Θέλουμε γνώση επιδημιολογική του ιού και ένα backup νοσηλείας αν χρειαστούν να νοσηλευτούν οι άνθρωποι που θα νοσήσουν» τόνισε.
«Επειδή νοσούν νέοι» συνέχισε, «και επειδή οι ντόπιοι είναι εμβολιασμένοι, το πόσοι θα χρειαστούν νοσηλεία (σ.σ. στα τουριστικά μέρη) είναι περιορισμένο. Χρειάζεται ευέλικτη προσέγγιση και όχι οριζόντια μέτρα που καταστρέφουν τον τουρισμό».
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Ρωσία: Έξι νεκροί σε ουκρανική πυραυλική επίθεση στην πόλη Ριλσκ της περιφέρειας του Κουρσκ
- Μια φάτνη φτιαγμένη από μισό εκατομμύριο Lego
- Δίπλα στην Μητρόπολη Πειραιά ο Ολυμπιακός – Έμπρακτη στήριξη στο έργο της (vid+pics)
- Megan Thee Stallion: Περιοριστικά μέτρα κατά του Tory Lanez – Ο πυροβολισμός στα πόδια και ο εκφοβισμός
- Συναγερμός στην Πάτρα – Φωτιά στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας