Το ψηφιακό CSI της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει εγκλήματα
Η εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά με τη χρήση της τεχνολογίας, σε 8 πράξεις
Με την επανάσταση που έφερε στην εξιχνίαση των εγκλημάτων το dna, τη δεκαετία του ’90 στις έρευνες της Αστυνομίας πρωτοστατούσαν οι επιστήμονες της Ιατρικής. Σήμερα, με τα άλματα της τεχνολογίας που μεσολάβησαν, τον πρώτο λόγο έχουν πλέον οι «πληροφορικάριοι». Ενας εξ αυτών, ο Σταύρος Δημόπουλος, συνιδρυτής της VRS EXPERTEAM που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στην ψηφιακή εγκληματολογία, φωτίζει για «ΤΑ ΝΕΑ» τις ψηφιακές πτυχές του στυγερού εγκλήματος στα Γλυκά Νερά.
1. ΚΑΡΤΑ ΜΝΗΜΗΣ. Στην περίπτωση που η κάρτα μνήμης έχει αφαιρεθεί από τη συσκευή, δεν υπάρχει γνωστός τρόπος να την αναζητήσουμε, όπως θα κάναμε με έναν ανιχνευτή μετάλλων για να ψάξουμε αν ένα συγκεκριμένο μέταλλο είναι θαμμένο σε μια περιοχή. Εφόσον βρεθεί, εξαρτάται από την κατάστασή της σε τι ποσοστό θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε πληροφορίες από μέσα. Αν είναι σπασμένη στα δύο, δύσκολα αλλά ναι, θα μπορούσε υπό συνθήκες να αξιοποιηθεί. Και αν όχι εικόνα, θα παίρναμε άλλες πληροφορίες όπως πόσο καιρό λειτουργούσε, πότε σταμάτησε την εγγραφή ή πότε αφαιρέθηκε, πού διαμοιραζόταν η πληροφορία που κατέγραφε η κάμερα.
2. ΡΟΥΤΕΡ. Το ρούτερ καταγράφει πληροφορίες, ωστόσο οι περισσότεροι οικιακοί χρήστες δεν προβαίνουν σε παραμετροποιήσεις εξειδικευμένες που σημαίνει ότι ο χρόνος και η ποιότητα των καταγραφών είναι ο ελάχιστος από τον κατασκευαστή. Οι πληροφορίες του ρούτερ είναι σημαντικό να ανακτηθούν άμεσα γιατί μετά από λίγο, μια -δυο εβδομάδες, μπορεί να διαγραφούν από μόνες τους. Χωρίς παραμετροποιήσεις, θα μπορούσαμε να δούμε πληροφορίες για τα συστήματα ασφαλείας του σπιτιού. Με παραμετροποιήσεις, θα βλέπαμε περισσότερα, για παράδειγμα ποιες συσκευές μέσα από το σπίτι χρησιμοποιούσαν το Ιντερνετ και τι ενέργειες έκανε ο χρήστης κάθε συσκευής μέχρι και πού αποθηκεύεται η πληροφορία καταγραφής της κάμερας πέρα από την κάρτα μνήμης, ας πούμε σε κάποιον απομακρυσμένο υπολογιστή ή σέρβερ. Τώρα που μιλάμε πιθανότατα είναι άχρηστο το ρούτερ, αλλά ποτέ δεν πρέπει να αποκλείουμε κάποιο πειστήριο.
3.«ΑΠΟΔΟΧΗ». Αυτό που αποδεχόμαστε όταν επισκεπτόμαστε μια ιστοσελίδα είναι το αν η ιστοσελίδα θα παρακολουθεί κάποιες από τις κινήσεις μας. Τα περίφημα cookies είναι η ονομασία που δίνει η επιστήμη της πληροφορικής στην πληροφορία που αποθηκεύεται από την ιστοσελίδα στον υπολογιστή μας. Αυτή η πληροφορία είναι που κάνει να παρακολουθείται ο υπολογιστής μας. Εξετάζοντας αυτά τα αρχεία, ουσιαστικά βλέπουμε το ιστορικό πλοήγησης του χρήστη στο Διαδίκτυο κι έτσι μπορούμε να κάνουμε το προφίλ ενός ανθρώπου για μια χρονική στιγμή. Αν βρεθεί ότι κάποιος έψαχνε για 20 ημέρες αγορά ή ενοικίαση κατοικίας, μπορείς να υποθέσεις ότι για κάποιο λόγο αυτός ο άνθρωπος έψαχνε σπίτι.
4.ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ. Τα έξυπνα τηλέφωνα έχουν και φωνητικές εντολές. Πρέπει όμως να είναι ενεργοποιημένη η συγκεκριμένη επιλογή. Τα περισσότερα τηλέφωνα από προεπιλογή το έχουν απενεργοποιημένο, αλλά υπάρχουν και κάποια που μπορεί να είναι ενεργοποιημένη από τον υπάλληλο στο κατάστημα. Αν η επιλογή είναι ενεργοποιημένη, μπορεί να έχουν καταγραφεί κουβέντες ως φωνητικές εντολές, με την προϋπόθεση να είναι ανοιχτή η συγκεκριμένη εφαρμογή.
5.ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟΪ. Τα έξυπνα ρολόγια ξεκινούν από 20 ευρώ και μπορεί να ξεπερνούν τα 300. Ο,τι κάνει ένα κινητό σχεδόν μπορεί να το κάνει και ένα έξυπνο ακριβό ρολόι. Δηλαδή, να μιλάς μέσω του ρολογιού, να βλέπεις τον συνομιλητή, να ενεργοποιήσεις το gps, να δεις την κάμερα ασφαλείας. Ενα ακριβό ρολόι θα μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες από τους παλμούς.
6.ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Θεωρητικά υπάρχει τρόπος να δεις ποιος μπήκε σε ένα σπίτι από δορυφόρο αλλά είναι μάλλον αδύνατον να αποκτήσεις αυτήν την πληροφορία γιατί ο όγκος της είναι τεράστιος. Δορυφόροι αυτή τη στιγμή καταγράφουν κινήσεις σε όλο τον κόσμο αλλά υπάρχουν από τις προηγμένες στρατιωτικά δυνάμεις για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτή την πληροφορία κάποιος θα πρέπει να την απομονώσει. Επειτα δεν γνωρίζω ποια είναι η διαδικασία, αν με κάποιο ένταλμα από εισαγγελέα, ο φορέας που διαθέτει την πληροφορία είναι υποχρεωμένος να τη δώσει.
7.ΚΑΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Μπορεί να έχεις μια κάμερα που συνδέεται με το κινητό και σε ειδοποιεί χωρίς να μεσολαβεί κάποια εταιρεία. Εάν υπάρχει εταιρεία φύλαξης, οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετίζονται με την έκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μπορεί απλώς να σε ειδοποιεί αν λάβει σήμα κινητικότητας. Οπότε, μπορεί να μην έχει υλικό. Αν στη σύμβαση προβλέπεται να καταγράφεται ό,τι συμβαίνει στον χώρο, τότε πρέπει να υπάρχει όλο το υλικό μέχρι τη στιγμή που αφαιρέθηκε η κάρτα μνήμης. Ενδεχομένως να υπάρχει και μετά την αφαίρεση.
8. ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ. Οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή χρειάζεται να εξεταστεί. Υπολογιστές, σταθεροί και κινητοί, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα, έξυπνη τηλεόραση, έξυπνο κλιματιστικό, έξυπνο ψυγείο, οποιαδήποτε συσκευή αυτού που ονομάζουμε smart home. Μέχρι τέντες και αυτόματο πότισμα που συνδέονται με το Ιντερνετ. Ολα αυτά μπορούν να μας δώσουν ερμηνεία για το χρονικό κάποιων ενεργειών και το πού βρισκόταν τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα ο χρήστης. Αν λειτούργησε το κλιματιστικό, καταλαβαίνεις ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εκείνο τον χώρο. Αν εξακριβωθεί ότι το ρολό του χώρου στάθμευσης άνοιξε την ώρα που έχει δηλωθεί ότι γινόταν κάποια άλλη ενέργεια σε άλλο χώρο, τότε είτε δεν είναι αλήθεια ότι η άλλη ενέργεια γινόταν είτε υπήρχε κάποιο άλλο άτομο στον χώρο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις