Θεοδωρίδου: Δεν τίθεται θέμα χριστιανικής ηθικής για τους εμβολιασμούς – Ο ρόλος της εκκλησίας
Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της εκκλησίας να πείσει τους διστακτικούς να εμβολιαστούν
Τη στιγμή που τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα αυξάνονται, κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο από τους ειδικούς να ανέβει ο ρυθμός των εμβολιασμών προκειμένου να καταφέρουμε τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η κ. Θεοδωρίδου αρχικά αναφέρθηκε στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, και στην παρουσία εκεί του Βασίλη Κικίλια και του Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να ενημερώσουν τους ιεράρχες για την κρισιμότητα του εμβολιασμού.
Όπως είχε γίνει γνωστό οι ιεράρχες είχαν γνωστοποιήσει στον κ. Κικίλια και στον κ. Τσιόδρα, ότι θα αποσταλούν ορισμένες ερωτήσεις στο υπουργείο Υγείας και θα τις απαντήσει κ. Τσιόδρας, σχετικά με τις αμφιβολίες που έχει ο κόσμος και φοβάται για τον εμβολιασμό.
«Αυτό θα σταλεί σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας, ώστε οι άνθρωποι που αμφιβάλουν να μην έχουν φοβίες, και να αντιληφθούν όλοι ότι ο εμβολιασμός βοηθάει στην ασφάλειά μας», είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.
Σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις αναφέρθηκε προφανώς η Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει η εκκλησία προκειμένου να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες στους διστακτικούς για το εμβόλιο.
Δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής
Όπως ανέφερε ο λόγος των λειτουργών της εκκλησίας θα βοηθήσει να ξεπεραστούν δισταγμοί για τον εμβολιασμό.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις συνήθεις ερωτήσεις των πιστών και συγκεκριμένα στο κομμάτι της ηθικής.
«Τέθηκε στην Επιτροπή αν είναι ηθικά αποδεκτό να χρησιμοποιούνται εμβόλια Covid, στα οποία εμπεριέχονται εμβρυικά κύτταρα. Είναι ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κανένα εμβόλιο Covid δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Χρησιμοποιούνται κυτταρικές σειρές που προήλθαν από εμβρυικούς ιστούς που είχαν ληφθεί σε ιατρικά εργαστήρια κατά τη δεκαετία του 1960.
Τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν από την παρασκευή των εμβολίων», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.
Ένας άλλος προβληματισμός που εκφράστηκε είναι ότι τα εμβόλια είναι πειραματικά, ανέφερε. Όπως εξήγησε κ. Θεοδωρίδου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς πριν κυκλοφορήσουν δοκιμάστηκαν εθελοντικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, και μέχρι στιγμής έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Όπως σημείωσε ο πράος λόγος των λειτουργών της εκκλησίας, μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στους διστακτικούς από ότι ο «στεγνός» λόγος της επιστήμης.
Δεν επιδρά ο εμβολιασμός στην τεκνοποίηση
Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους δισταγμούς που υπάρχουν για τον εμβολιασμό κατά τη διαδικασία τεκνοποίησης.
«Ο εμβολιασμός δεν είναι βλαπτικός ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τεκνοποίησης, ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού», ανέφερε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των εφήβων και συγκεκριμένα σε αυτούς που έχουν υποκείμενο νόσημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παχυσαρκία, η οποία παρουσιάζεται συχνά στους εφήβους και στις χώρας μας και όπως έχει φανεί μέχρι τώρα.
Για ακόμα μία φορά υπενθύμισε ότι οι ανεμβολίαστοι είναι εργαστήριο μεταλλάξεων και κάλεσε όλους να πείσουν ακόμα έναν να εμβολιαστεί.
Απαντώντας στο ζήτημα των εμβολιασμών σε παιδιά άνω των 12 ετών, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι «ακόμη η Επιτροπή βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων. Το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει ακόμη οριστεί ημερολογιακά».
- 72 χρόνια «Περιμένοντας τον Γκοντό» – Ειδική προσφορά για 72 ώρες στο Θέατρο Πόρτα
- ΚΚΕ: Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ένας πολιτικός αντίπαλος που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά γεγονότα
- «Μονομαχία» Παρί-Μονακό στην Ντόχα για τον πρώτο τίτλο της σεζόν
- Συρία: Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ
- Ρωσία: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια που είχαν κλείσει – Η ανακοίνωση της Rosaviatsia
- Διανυκτέρευση σε υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει το Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν