Κοροναϊός: Χάος στη Βρετανία την «Ημέρα Ελευθερίας»
Από σήμερα, στη Βρετανία δεν ισχύει πλέον κανένα σχεδόν περιοριστικό μέτρο. Η εικόνα, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς τα κρούσματα – και τα προβλήματα – είναι πολλά.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (ο οποίος νόσησε, ενώ εισήχθη και σε νοσοκομείο) και ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, προσπάθησαν να το αποφύγουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Έτσι, από χθες, βρίσκονται σε δεκαήμερα καραντίνα, μετά την επαφή τους με κρούσμα.
Τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά ανέρχονται πλέον σε περίπου 50.000, ενώ διπλασιάζονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι το 68% των ενηλίκων και το 54% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Όπως είναι αναμενόμενο, λοιπόν, τα μηνύματα φτάνουν κατά χιλιάδες μέσω της σχετικής εφαρμογής – «μπείτε αμέσως σε καραντίνα».
Προσοχή, έρχονται ελλείψεις!
Τα σχέδια για διακοπές και ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων τινάζονται στον αέρα. Αρκετές αλυσίδες λιανικής και σούπερ μάρκετ προειδοποιούν ότι εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τα κενά στην παραγωγική διαδικασία και τη διανομή θα είναι τόσο μεγάλα ώστε δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κενά στα ράφια και μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των παραγγελιών. «Είναι ένα μείζον θέμα για κάθε κλάδο», δήλωσε ο CEO της Marks & Spencer.
Όσο για τις μάσκες, η υποχρέωση να τις φορά κανείς σε δημόσιους και κλειστούς χώρους έχει πλέον καταργηθεί, όμως τα περισσότερα καταστήματα συνιστούν στους πελάτες τους να συνεχίσουν κανονικά και μέχρι νεωτέρας.
Την ίδια στιγμή, η κοινωνία είναι διχασμένη: Οι μισοί περίπου τάσσονται υπέρ της συνέχισης των σκληρών μέτρων, φοβούμενοι τις συνέπειες από τις μεταλλάξεις και το τέταρτο κύμα. Οι υπόλοιποι πανηγυρίζουν για το τέλος των περιορισμών, που σφράγισαν τη μεταπολεμική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και του κόσμου ολόκληρου – και σπεύδουν να τραγουδήσουν και να χορέψουν στα μπαρ.
Ή τώρα ή ποτέ
Παρ’ όλα αυτά, ο Τζόνσον και η κυβέρνησή του επέμειναν (αν και όχι χωρίς διαφωνίες). «Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πότε στο καλό θα το κάνουμε. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, όμως πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά. Και να θυμόμαστε ότι, δυστυχώς, αυτός ο ιός εξακολουθεί να είναι εκεί έξω», είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την καραντίνα του.
Ποιος θα δικαιωθεί, άραγε, ο Τζόνσον ή όσοι τον επικρίνουν; Προφανώς, όλοι εύχονται η πλάστιγγα να γείρει υπέρ του πρώτου, ακόμη και εάν δεν τον συμπαθούν. Τι θα συμβεί, όμως, εάν χάσει και αυτό το στοίχημα, όπως συνέβη κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν η επιλογή της βίαιης επίτευξης «ανοσίας αγέλης» πνίγηκε μέσα στις ΜΕΘ και τους νεκροθαλάμους των βρετανικών νοσοκομείων;
Πηγή: ΟΤ.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις