Μιχαηλίδου: Χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Επιτακτική είναι η ανάγκη εμβολιασμού των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
«Μόνο το 43% στις δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί και μόνο το 65% στις ιδιωτικές», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μιλώντας στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για χαμηλά ποσοστά που δικαιολογούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες.
Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην ασφάλεια του εμβολίου σχολίασε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μονάδες αυξημένης φροντίδας.
«Πηγαίνουμε πάντα βάσει προτεραιότητας. Με τον τρόπο αυτό ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τους ωφελούμενους και τους δικαστικούς συμπαραστάτες. Αυτοί είναι πιο ευάλωτοι. Δείτε τι έγινε σε ένα ιδιωτικό γηροκομείο, στο Βόλο, όπου το 65% των εργαζομένων αρνούνται να εμβολιαστούν. Αυτό μας έδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι, σήμερα».
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, “αυτό που ξέρουμε είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και ακόμη και αν έχεις εμβολιαστεί, μπορείς να νοσήσει. Ξέρουμε ότι το 99% των ανθρώπων που είναι στις ΜΕΘ, σήμερα είναι ανεμβολίαστοι και επίσης ξέρουμε ότι εδώ και έξι μήνες έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να συνεχίσουμε χωρίς υποχρεωτικό εμβολιασμό στις γιαγιάδες και παππούδες».
Όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο που να λέει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστείς αν έχεις κάποια υποκείμενη νόσο.
«Αν κάποιος έχει ιστορικό θρομβώσεων, καθίσταται σε γκρουπ υψηλού κινδύνου. Ομοίως, και αυτοί που έχουν αντιδράσει στην πρώτη δόση. Για αυτές τις δύο ομάδες θα υπάρχει μια επιτροπή που θα εξετάζει την περίπτωσή τους και το κράτος και ο εργοδότης θα καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «σκοπός μας είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι και όχι να αδειάσουν από εργαζομένους τα γηροκομεία. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να εμβολιαστούν. Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος, στις 16 Αυγούστου, να δει αν ο υπάλληλος έχει εμβολιαστεί».
Όσον αφορά στο Δημόσιο, «έχει γίνει μια fast track διαδικασία για να αυξήσουμε το προσωπικό των δομών μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις