Σταθμός Βενιζέλου: Με απεργία και αποχή «σταματούν» τα έργα οι αρχαιολόγοι
Απεργία και αποχή από κάθε εργασία που σχετίζεται με την απόσπαση του αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης προκήρυξαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων.
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
- ΣΥΡΙΖΑ ώρα μηδέν, κρίνεται η θέση της αξ. αντιπολίτευσης – Debate και δημοσκοπήσεις βγάζουν πρόεδρο
- Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τι περιμένουν 200.000 οικογένειες
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούνται υπουργείο Πολιτισμού και αρχαιολόγοι σχετικά με το μέλλον των αρχαιοτήτων που υπάρχουν στο χώρο του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων προκήρυξαν απεργία – αποχή των μελών τους (μόνιμων και ΙΔΑΧ αρχαιολόγων και συντηρητών του ΥΠΠΟΑ) από κάθε εργασία που σχετίζεται με την απόσπαση των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο ΣΕΑ ενημερώνει ότι οι Σύλλογοι, όπως αναφέρεται στο εξώδικο αντιδρούν «στις προβλέψεις της με αρ.326790/9.7.2021 υπουργικής αποφάσεως με θέμα ”Έγκριση μελέτης προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον σταθμό ”Βενιζέλου”, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης», επειδή οι ανωτέρω κανονιστικές προβλέψεις, παρότι υπάρχει τεχνική λύση κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με την παραμονή των αρχαιοτήτων κατά χώραν, θίγουν την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς, της συνταγματικής προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 παρ.1 και 6 Συντ.), καθώς και της προστασίας βάσει της διεθνούς σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, Παρίσι 1972 (ν. 1126/1981), την προστασία βάσει της Διεθνούς Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (ν. 2039/1992), την προστασία βάσει της ευρωπαϊκής σύμβασης για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, Βαλέτα 1992, (ν. 3378/2005) και την προστασία βάσει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002”».
Παράλληλα, ζητούν να παραμείνουν οι αρχαιότητες κατά χώραν, όπως άλλωστε και το 62% των πολιτών της Θεσσαλονίκης, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση τοπικής εφημερίδας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις