Το χαμένο όνειρο ενός μαθητή, η ελάχιστη βάση εισαγωγής και ο πολιτικός πόλεμος
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός χιλιάδες μαθητές -ακόμα και αριστούχοι.
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να μην εισέρχονται στις σχολές προτίμησής τους αν και συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες.
Η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι χιλιάδες μαθητές θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων, με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως να απαντά ότι τον αριθμό των εισακτέων τον επέλεξαν τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι το υπουργείο Παιδείας.
Η βάση της Αρχιτεκτονικής Σχολής
Χαρακτηριστική για τις στρεβλώσεις που δημιουργεί το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η περίπτωση ενός απόφοιτου πρότυπου λυκείου της πρωτεύουσας, ο οποίος παρότι συγκέντρωσε 20.988 μονάδες (17.898 μονάδες στα μαθήματα και 3.090 στο σχέδιο) στις Πανελλαδικές, δεν θα μπορέσει να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αιτία είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του συγκεκριμένου τμήματος στο ελεύθερο σχέδιο, που είναι 14,03 μονάδες, ενώ ο συγκεκριμένος μαθητής βαθμολογήθηκε με 13,6.
Ο ίδιος έστειλε επιστολή στην υπουργό Παιδείας, όπου χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «αποτυχημένο άριστο», επισημαίνοντας ότι τη φετινή χρονιά τα μαθήματα έγιναν μέσω διαδικτύου και οι μαθητές δεν μπόρεσαν να αποδώσουν όπως θα ήθελαν.
Σκληρή επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ
Στον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές αναφέρθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «έγκλημα εκ προ μελέτης», ενώ κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό για σκόπιμη αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ.
«Αποκλείσατε τουλάχιστον 30.000 μαθητές από τα ΑΕΙ, για να τους σπρώξετε ως πελατάκια στα κολέγια που χωρίς αιδώ διαφημίζουν κιόλας οι υπουργοί σας. Γιατί στα κολέγια δεν υπάρχει βάση εισαγωγής. Υπάρχει μόνο βάση εισοδήματος. Όποιος έχει να πληρώσει μπαίνει… Και θα σας το πω ευθέως: Είστε οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τη χώρα» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
«Δεν έχω πρόβλημα με τα κολλέγια ούτε με τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα, έχω πρόβλημα με την αθλιότητα του κ. Μητσοτάκη και της κυρίας Κεραμέως να οδηγήσει με το έτσι θέλω χιλιάδες μαθητές εκεί, ενώ θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε δημόσια πανεπιστήμια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος για μια ακόμα φορά κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να μην εφαρμόσει την ΕΒΕ.
«Δώστε στους 30.000 μαθητές τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια. Μη προχωράτε στο έγκλημα απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους. Αλλά και απέναντι σε δεκάδες περιφερειακές σχολές που οδηγείτε σε αφανισμό και κλείσιμο αφού δεν θα έχουν πια σπουδαστές» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο η Κεραμέως
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι τις ελάχιστες προϋποθέσεις εισόδου δεν πληρούν 9.000 μαθητές περισσότεροι από πέρυσι.
Όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως «τα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξαν τον αριθμό εισακτέων και όχι το υπουργείο Παιδείας», ενώ αναφερόμενη στον μαθητή που έστειλε την επιστολή για την ΕΒΕ στην Αρχιτεκτονική Σχολή υπογράμμισε ότι «προφανώς ο μαθητής δεν θα έμπαινε ούτε πέρσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή».
«Η εισαγωγή του προκύπτει επί του συντελεστή που επιλέγει το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι από το υπουργείο Παιδείας» πρόσθεσε και… επέστρεψε την κόντρα σε πολιτικό επίπεδο και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε να εισάγονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν επίδοση 0,6 στα 20, 1 στα 20, 2 στα 20, 3 στα 20, 4 στα 20, αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ».
Τέλος, η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να δώσει προοπτικές στους μαθητές και όχι να τους εγκλωβίσει σε ένα τμήμα ΑΕΙ. «Ξέρετε πόσοι παραμένουν φοιτητές; Το 40% δεν αποφοιτούν ποτέ. Το μόνο εύκολο για εμάς ήταν να παραμείνει ως έχει το σύστημα. Όμως εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εγκλωβίζουμε τους μαθητές, να τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τους δημιουργούμε προοπτικές» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
«Καρφιά» Τσακαλώτου – «Θα έπρεπε να έχετε φύγει»
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά από αυτή την απάντηση η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού. Κανονικά θα έπρεπε να έχετε φύγει. Αλλά το πρώτο που έπρεπε να κάνετε είναι να απαντήσετε τουλάχιστον σε κάποια επιχειρήματα. Αντί αυτού σαν φοιτήτρια του 1,5 ή του 2,5 απαντήσατε σαν πολιτικάντης χωρίς καν να απαντήσετε στα ερωτήματα. Πόσοι φοιτητές ήταν με το 1,5 και το 2,5 που μπήκαν πέρυσι στο πανεπιστήμιο; Δεν μας είπατε» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών που κατηγόρησε την υπουργό για απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.
«Πραγματικά ντρέπομαι για σας. Το λέω ξανά. Είστε η χειρότερη υπουργός Παιδείας στα 200 χρόνια του ελληνισμού. Είστε η μόνη υπουργός Παιδείας που ξέρω, και υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι που δεν ήταν και τέλειοι, να μην πω ονόματα, που αδιαφορείτε για τον κορμό και των μαθητών και των φοιτητών. Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα» κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις