Σκάνδαλο Pegasus: Εισαγγελική έρευνα στη Γαλλία για το ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας
Γάλλοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν μπήκαν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες γάλλων δημοσιογράφων ότι έπεσαν θύματα του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus που βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιου σκανδάλου.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από την Washington Post, τον Guardian και ακόμα 15 μέσα αποκάλυψε «ευρεία κατάχρηση» του εργαλείου Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO, σχεδιασμένο να παραβιάζει συσκευές Android και iPhone.
Το λογισμικό υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξάρθρωση εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, στην πραγματικότητα όμως αξιοποιείται και από κυβερνήσεις για κατασκοπεία εις βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη Δευτέρα, ο γαλλικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart ανακοίνωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου χρησιμοποίησαν το Pegasus για να παρακολουθούν τα κινητά δύο δημοσιογράφων του.
Η εισαγγελία του Παρισιού ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Mediapart για διερεύνηση της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι το Μαρόκο απέρριψε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες και ψευδείς».
Τα ΜΜΕ που αποκάλυψαν το σκάνδαλο ανέφεραν ότι η Διεθνής Αμνηστία και ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός Forbidden Stories, με έδρα το Παρίσι, τους παρέδωσαν μια λίστα με 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς που είχαν βάλει στο στόχαστρο πελάτες της NSO από το 2016.
Η λίστα περιλαμβάνει 189 δημοσιογράφους μεγάλων μέσων, 85 ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, 65 στελέχη επιχειρήσεων και πάνω από 600 πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Το λογισμικό Pegasus βρέθηκε πάντως μόνο σε 37 συσκευές που εξετάστηκαν σε εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας.
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της NSO Group Σάλεβ Χούλιο δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό του Τελ Αβίβ ότι η επίμαχη λίστα δεν συνδέεται με την εταιρεία του.
Επέμεινε δε ότι τα προϊόντα της εταιρείας προορίζονται αποκλειστικά για κυβερνήσεις που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η NSO, είπε, έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα με 45 χώρες, ενώ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με 90.
«Πιστεύω ότι τελικά το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια με απόφαση που μας δικαιώνει» είπε. «Θα καταθέσουμε μήνυση για δυσφήμιση, δεν έχουμε άλλη επιλογή».
- Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το αμάξι του και άλλα άτομα ο 33χρονος Γάλλος
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Μ’ οδηγό ένα γραφιά…
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο
- Δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κλάπηκαν από χάκερ το 2024