Κοροναϊός: Τρομάζει η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα – Έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών
Oι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη μεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Με τη μετάλλαξη Δέλτα να επικρατεί πλέον στη χώρα μας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη μεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους και επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός είναι εκείνος που θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας.
Μετά το τέλος της εφημερίας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου σημειώθηκαν αρκετές προσελεύσεις νέων ατόμων με πυρετό, με ελαφρά συμπτωματολογία και εμβολιασμένων. Παράλληλα, υπήρχαν λίγες εισαγωγές και καμία εισαγωγή σε ΜΕΘ, όπως τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου.
«Η μόλυνση θα επικρατήσει, κανένας δεν θα ξεφύγει από τον κοροναϊό. Το θέμα είναι το μετατρέψουμε σε διαχειρίσιμη απειλή», υπογράμμισε και έκανε έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα για τις ηλικίες άνω των 50 ετών.
«Η συμπτωματολογία δεν έχει μεγάλη διαφορά από τα προηγούμενα κύματα. Παρόλα αυτά είναι μια νόσος που χτυπάει πολλά συστήματα και δεν ξέρεις πώς να σου τη φέρει. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει μέσα σε μια εποχή που μπορούν να επιδρούν άλλοι παράγοντες, όπως ο συνωστισμός λόγω καλοκαιριού. Επίσης, δεν έχουμε πέτυχει τον εμβολιαστικό στόχο που θέσαμε εξαρχής και δεν θα τον πέτυχουμε και τον Αύγουστο. Οπότε τον Αύγουστο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκείνο που έχει σημασία είναι να τεθούν κίνητρα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ένα κίνητρο για τους νέους, μαθητές και φοιτητές, είναι να λειτουργήσει ξανά η εκπαίδευση. «Οι φοιτητές πρέπει να μπουν ξανά στα αμφιθέατρα, να διεκδικήσουν», δήλωσε.
Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα
Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην υπερμεταδοτικότητα του παραλλαγμένου στελέχους και τόνισε πως ο εμβολιασμός ξεφεύγει από τα όρια της ιατρικής πράξης, καθώς κρύβει από πίσω μία ηθική που αφορά το κοινωνικό σύνολο.
«Πρόκειται για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος, το οποίο έχει τρομακτικές δυνατότητες διασποράς και μετάδοσης. Ο εμβολιασμός δεν είναι μια ιατρική πράξη, με τα στενά όρια της λέξης. Υπάρχει και μια ηθική πίσω από αυτή, η οποία ξεφεύγει από τα όρια τα ιατρικά και είναι καθήκον της πολιτείας να φέρει αυτή την ηθική, για να βοηθήσουμε όλοι μαζί. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει κανένας δικαίωμα να αρνηθεί τον εμβολιασμό για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα που λέγεται κοροναϊός».
«Ελπίζω πως δεν θα δούμε ξανά τις εικόνες αυτές. Πιστεύω ο Αύγουστος θα είναι σημαντικός, γιατί δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Από σήμερα άλλωστε ξεκινούν τα ραντεβού για αυθημερόν εμβολιασμό. Δεν πρέπει να φοβίζουμε και να πανικοβάλουμε. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι πως μέσα σε μια πανδημική κρίση την πληρώνουν και άλλα νοσήματα. Από φόβο και αναστολές των ανθρώπων που δεν πήγαιναν στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης
«Τραγικό να εκπαιδεύεις φοιτητή Ιατρικής από έναν υπολογιστή και όχι πάνω στον ασθενή»
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, οι νέοι δεν θα νοσήσουν βαριά και ζητάει από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να συστρατευτούν στον αγώνα έναντι της πανδημίας, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα της διασποράς.
Από την άλλη, ο κ. Λουκίδη τονίζει την αξία του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης και πρότεινε τρόπους που θα μπορούσαν να αποτέλουν κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων.
«Θα πρέπει και οι φοιτητές να απολαύσουν τη φοιτητική ζωή. Το ΕΚΠΑ έβγαλε ένα πολύ ωραίο σποτάκι και ίσως ένα εμβολιαστικό κέντρο στο πανεπιστήμιο να βοηθήσει και να τους είναι πιο προσιτό. Εκτός από την απόλαυση, πρέπει να τους πούμε ότι η εκπαίδευση είναι διαδραστικότητα, είναι ανταλλαγή απόψεων. Είναι τραγικό να εκπαιδεύεις φοιτητή Ιατρικής από έναν υπολογιστή και όχι πάνω στον ασθενή», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις