Στύλιος: Σε δύο μήνες ηλεκτρονικά η μεταβίβαση ακινήτων
Για ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων το επόμενο δίμηνο δεσμεύτηκε σε ημερίδα της ΚΕΔΕ ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Στύλιος.
Τη δυνατότητα να προχωρούν οι πολίτες σε μεταβίβαση ακινήτων ηλεκτρονικά ανακοίνωσε σε ημερίδα της ΚΕΔΕ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.
Όπως ανέφερε ο κ. Στύλιος στην ημερίδα για τη δημοτική περιουσία και το Εθνικό Κτηματολόγιο, «η μεταβίβαση θα γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να πηγαίνει κανείς για 17 δικαιολογητικά σε 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι, και τεχνικά, και σε δύο μήνες αυτό θα ισχύει για το 100% των ακινήτων στην Ελλάδα».
Επίσης διαβεβαίωσε ότι «η κτηματογράφηση της χώρας θα ολοκληρωθεί στο 90% μέχρι το 2023, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί» σημειώνοντας ότι «σήμερα υπάρχει ένα 2% των ιδιοκτητών σε πολλές περιοχές, που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ενώ το 98% είναι τακτοποιημένο».
«Με το νομοσχέδιο αυτό, το 2% θα σταματήσει να εμποδίζει το υπόλοιπο 98% από το να έχει πρόσβαση σε δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες και διευκολύνσεις», είπε ο Γιώργος Στύλιος.
Βορίδης: Από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις
Στην ημερίδα μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος καταχώρησης της ακίνητης περιουσίας ως μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση.
Ο κ. Βορίδης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ότι με τη μετάβαση των μετεγγραφών από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία, διαμορφώνεται ένα τελείως διαφορετικό σύστημα, το οποίο θα καταστεί μία αξιόπιστη σύνδεση με τα ζητήματα των εμπράγματων δικαιωμάτων για τη διασφάλιση των δικαιούχων, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό αγγίζει κατ’ εξοχήν τα θέματα της δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, επισήμανε ότι απαιτείται μια σωστή στρατηγική στόχευση και πάρα πολλή δουλειά για να καταστεί αποτελεσματική η λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα προβλήματα της κρίσης της πανδημίας, είναι παρούσα για όλα τα μεγάλα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Η ΚΕΔΕ, είπε, προσπαθεί να εντοπίζει, να συζητάει και να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν. Ένα τέτοιο βασικό μείζον θέμα, είναι το θέμα της δημοτικής περιουσίας και του Κτηματολογίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, θα υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία τα «ορφανά» ακίνητα δεν θα περιέρχονται στο Δημόσιο, αλλά στους δήμους όπου ανήκουν. Επίσης, στην ημερίδα συμμετείχε και ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης, ο οποίος επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο των δήμων και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ολοκληρωθεί η Κτηματογράφηση.
«Η δημοτική αρχή είναι το σημείο αναφοράς που εμπιστεύονται οι πολίτες στην τοπική κοινωνία και μπορεί να τους παροτρύνει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους ώστε να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο», είπε χαρακτηριστικά. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ακόμη και ο Στέφανος Κοτσώλης, γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο διαλειτουργικότητας των δήμων με το Κτηματολόγιο, έτσι ώστε τα πιστοποιητικά που θέλουν οι δήμοι να εκδίδονται απευθείας, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου, όλα τα δεδομένα θα διατίθενται μέσω της διαλειτουργικότητας.
- Απίθανη ατάκα Μεσίνα: «Ελπίζω να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τον Ναν μετά από τιμωρία»
- Τραγωδία στην Εύβοια: Δύο αδέλφια σκότωσαν τον πατέρα τους
- Φλόρενς Πίου: Δεν θέλω να χωράω σε στερεότυπα που φτιάχνουν οι άλλοι κι ας με πουν προβληματική
- Κίνηση: «Σημειωτόν» οι οδηγοί σε Κηφισό και Κηφισίας – Καθυστερήσεις και στην Αττική Οδό
- H απονομή του τροπαίου στους Μιλγουόκι Μπακς (vids)
- ΕΦΚΑ: Σε αδιέξοδο οι οφειλέτες – Εγκαταλείπουν τη ρύθμιση χρεών μετά τις πρώτες δόσεις