Βέλγιο: Η απεργία πείνας εκατοντάδων μεταναστών για χαρτιά δοκιμάζει την αντοχή της κυβέρνησης
Η αποφασιστική απεργία πείνας εκατοντάδων μεταναστών στο Βέλγιο για να τους δοθεί δικαίωμα διαμονής κλιμακώνεται και με απεργία δίψας. Πράσινοι και σοσιαλιστές απειλούν να φύγουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν κάποιος από τους μετανάστες - που διαμένουν πάνω από δέκα χρόνια στο Βέλγιο - πεθάνει.
Εκατοντάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά, που κάνουν απεργία πείνας στις Βρυξέλλες τους τελευταίους δύο μήνες με αίτημα να τους δοθεί δικαίωμα διαμονής, άρχισαν να αρνούνται και το νερό, φέρνοντας τους εαυτούς τους πιο κοντά στον θάνατο και την βελγική κυβέρνηση κοντύτερα στον κίνδυνο κατάρρευσης. Οι μετανάστες αυτοί προέρχονται κυρίως από την νότια Ασία και την βόρεια Αφρική και ορισμένοι βρίσκονται στο Βέλγιο για περισσότερο από μια δεκαετία.
Αν και είχαν καταφέρει να εξασφαλίζουν τα προς το ζην, τώρα υπέφεραν δυσανάλογα από τα λοκντάουν που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναγκάζοντας πολλά καφέ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις να κλείσουν, και δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν χαρτιά.
Περίπου 400 μετανάστες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στο Βέλγιο για χρόνια, είναι ήδη αποστεωμένοι καθώς αρνούνται να λάβουν τροφή από τις 23 Μαΐου και τα τρία τέταρτα από αυτούς αποφάσισαν την Παρασκευή να σταματήσουν να πίνουν και νερό ή αλατούχο ορό.
Κυβερνητικοί τριγμοί
Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), η οποία τους φροντίζει σε δύο πανεπιστήμια και σε μια εκκλησία, ανακοίνωσε ότι μπορεί να πεθάνουν εντός ημερών. Η MSF σημείωσε ότι πολλοί έχουν χάσει κάθε ελπίδα και έχουν τάσεις αυτοκτονίας.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο αρνήθηκε να κάνει γι’ αυτούς οποιαδήποτε εξαίρεση από τις φυσιολογικές διαδικασίες για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Ωστόσο δύο από τα επτά κόμματα του συνασπισμού του, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, δηλώνουν ότι είναι υπερβολικά άκαμπτος και σχολαστικός στην τήρηση του νόμου. Επίσης σημειώνουν ότι αν κάποιος από τους μετανάστες αυτούς πεθάνει, αυτοί θα εγκαταλείψουν τον συνασπισμό, καθιστώντας αδύνατη την επιβίωση της κυβέρνησης.
Ο Σάμι Μάχντι, υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, διόρισε μεσολαβητή και όρισε μέρος στο οποίο οι μετανάστες μπορούν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν χαρτιά.
“Δεν θα ακολουθήσουμε ξεχωριστή πολιτική για ανθρώπους που κάνουν απεργία πείνας ή κατάληψη κτιρίων”, δήλωσε ο Μάχντι.
“Υπάρχουν περίπου 150.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά στην χώρα μας και δεν θα ήταν σωστό να μεταχειριστούμε 400 ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο”, πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Η Διακήρυξη των Βρυξελλών για τα Δυτικά Βαλκάνια – Πιο σημαντική από ποτέ η συνεργασία με την ΕΕ
- ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Ο Μαρσιάλ αστόχησε σε πέναλτι, ο Χατζισαφί σκόραρε, αλλά το γκολ ακυρώθηκε (vid)
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων – Η Ουκρανία ο βασικός αποδέκτης
- Σαρκοζί: Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας χάνει την έφεση στην υπόθεση διαφθοράς
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός: Έφτασε τους 319 τίτλους (vid)