Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δρεπανοκυτταρική νόσος: Εμβόλιο αντί για νοσηλεία και διπλό κίνδυνο θανάτου

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Εμβόλιο αντί για νοσηλεία και διπλό κίνδυνο θανάτου

Τετραπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και πάνω από το διπλό κίνδυνο θανάτου διατρέχουν αν κολλήσουν κοροναϊό οι πάσχοντες ή οι φορείς της δρεπανοκυτταρικής νόσου, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικός ο εμβολιασμός τους

H δρεπανοκυτταρική αναιμία τετραπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας και υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου στις περιπτώσεις νόσησης από κοροναϊό. Παράλληλα, η ύπαρξη «στίγματος» δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, σχετίζεται με αύξηση των κινδύνων για  βαριά νόσηση και θάνατο, αν και σε πολύ μικρότερη έκταση.

Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Annals of Internal Medicine.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μελέτησαν μια εθνική βάση δεδομένων, με ηλεκτρονικά αρχεία περίθαλψης ασθενών με στόχο να αξιολογήσουν τους κινδύνους νοσηλείας και θανάτου που σχετίζονται με την ασθένεια από κοροναϊό σε παιδιά και ενήλικες με δρεπανοκυτταρικές διαταραχές.

Τα δεδομένα που αντλήθηκαν αφορούσαν 5.059 άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο και 25.682 με στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 ως προς τη νοσηλεία και από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 ως προς τους θανάτους. Η δρεπανοκυτταρική νόσος είναι ένα σύνολο σύνθετων ετεροζυγωτικών αιμοσφαιρινοπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Οι ετεροζυγωτικές αιμοσφαιρινοπάθειες χαρακτηρίζονται από παραμόρφωση των ερυθροκυττάρων με αιμόλυση, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και της διαδικασίας πήξης του αίματος και χρόνιες επιπλοκές, όπως πνευμονική υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια. Το στίγμα της δρεπανοκυτταρικής νόσου είναι μια κατάσταση φορέα της δρεπανοκυτταρικής νόσου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν καταγραφεί 5 νοσηλείες λόγω COVID-19 και κανένας θάνατος σε παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Σε ότι αφορά τους ενήλικες με δρεπανοκυτταρική νόσο, είχαν καταγραφεί 40 νοσηλείες και 10 θάνατοι.

Άτομα με στίγμα δρεπανοκυτταρικής νόσου είχαν 98 νοσηλείες και 50 θανάτους.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αρκετές πτυχές του φαινοτύπου της δρεπανοκυτταρικής νόσου, αλληλεπικαλύπτονται από την παθοφυσιολογία του σοβαρού COVID-19, με αποτέλεσμα να δικαιολογείται μελλοντική μελέτη.

Δεδομένου ότι η δρεπανοκυτταρική νόσος επηρεάζει περίπου 15.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 100.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και 8 εκατομμύρια έως 12 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, οι ερευνητές επισημαίνουν πως αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν προκειμένου να επικαιροποιηθεί η στρατηγική εμβολιασμού σε αυτήν την κατηγορία ασθενών.

Οι ίδιοι επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ότι «δεδομένης της εγκατεστημένης ευαισθησίας στις ιογενείς λοιμώξεις, τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο ή στίγμα και οι οποίοι προσβάλλονται από κοροναϊό μπορεί να έχουν αυξημένους κινδύνους για σοβαρή νόσηση, όπως διαπιστώνεται από μελέτες νοσηλείας ασθενών ή από επιλεγμένα μητρώα ασθενών. Σαφής ποσοτικοποίηση των κινδύνων που διατρέχουν οι ασθενείς με δρεπανοκυτταρικές διαταραχές ως πληθυσμός, μπορεί να είναι κατατοπιστική για την εφαρμογή συγκεκριμένων στρατηγικών δημόσιας υγείας».

Must in

Πρωταθλητής των καθυστερήσεων

Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 11 βαθμούς μετά το 80’

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο