Μουκορμύκωση: Δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα «μαύρου μύκητα» στην Ινδία
Η επιδημία πλήττει ασθενείς του κοροναϊού που λαμβάνουν στεροειδή φάρμακα («κορτιζόνη»), τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή αλλά παράλληλα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η πρωτοφανής επιδημία «μαύρου μύκητα» σε ασθενείς με Covid-19 στην Ινδία συνεχίζει να μαίνεται με περισσότερα από 45.000 κρούσματα και πάνω από 4.300 νεκρούς, αν και πολλοί γιατροί στη χώρα υποψιάζονται ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η μουκορμύκωση, όπως είναι επισήμως γνωστή, είναι λοίμωξη που οφείλεται σε μύκητες του περιβάλλοντος, όπως διάφορα είδη της κοινής μούχλας των τροφίμων.
Προκαλείται συνήθως από ζυγομύκητες του γένους Mucorales, από το οποίο παίρνει το όνομά της, και μπορεί να πλήξει διάφορα σημεία του σώματος, αν και συνήθως προσβάλλει τα μάτια, τη μύτη, τα ιγμόρια και τον εγκέφαλο.
Υπό κανονικές συνθήκες η ασθένεια είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εμποδίζει την ανάπτυξη του μύκητα. Η επιδημία στην Ινδία πλήττει ασθενείς του κοροναϊού που λαμβάνουν στεροειδή φάρμακα («κορτιζόνη»), τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή αλλά παράλληλα καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον, τα στεροειδή φάρμακα συχνά ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος, κάτι που ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό του μύκητα. Για τον ίδιο λόγο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και οι ασθενείς με διαβήτη.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Ινδίας Μανσούκ Μανταβίγια, η χώρα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 45.374 κρούσματα, με τους μισούς ασθενείς να παραμένουν υπό αντιμυκητιασική φαρμακευτική αγωγή.
Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι ινδικές υπηρεσίες αδυνατούν να καταγράψουν όλα τα περιστατικά και τους θανάτους, δήλωσε στο BBC ο δρ Ράγκουραζ Χέγκνε, χειρουργός οφθαλμίατρος στο Μπάνγκαλορ.
Δείτε επίσης: Οι θάνατοι από κοροναϊό στην Ινδία ίσως είναι εξαπλάσιοι του επίσημου απολογισμού
«Ο θάνατος από μουκορμύκωση συνήθως συμβαίνει εβδομάδες ή και μήνες μετά τη μόλυνση. Το σύστημά μας αδυνατεί να συγκεντρώσει αυτά τα δεδομένα» είπε.
Επιπλέον, η διάγνωση είναι δύσκολη, ειδικά στα μικρά νοσοκομεία αγροτικών περιοχών και πολλοί ασθενείς φαίνεται ότι πεθαίνουν πριν φτάσουν στα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων.
«Βλέπουμε ασθενείς που έλαβαν επιθετική αγωγή και πήραν εξιτήριο να επιστρέφουν με επανεμφάνιση της λοίμωξης και επέκτασή της στο μάτι ή τον εγκέφαλο» δήλωσε στο BBC ο δρ Άκσεϊ Ναΐρ, χειρουργός οφθαλμίατρος στο Μουμπάι.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στα κρατίδια Ταμίλ Νάντου, Ραζαστάν Μαχαράστρα και Γκουζουράτ. Τα δύο τελευταία αντιστοιχούν σε 1.785 από τους 4.300 καταγεγραμμένους θανάτους.