O κοροναϊός κόβει χρόνια από τους Αμερικανούς – Κυρίως μαύρους, Λατίνους και άνδρες
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί κατά 1,5 χρόνο, με τις αποκλίσεις ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες να είναι σημαντικές.
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Προβληματισμό προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Κι αυτό διότι το κόστος της πανδημίας στην ανθρώπινη ζωή αποδεικνύεται βαρύ και δεν έχει να κάνει μόνο με τις άμεσες απώλειες, αλλά και με τις μελλοντικές προοπτικές.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής της Υγείας, που υπάγεται στο CDC, ένα παιδί που γεννιέται σήμερα στις ΗΠΑ και, υποθετικά, θα περάσει όλα του τα χρόνια με τις συνθήκες που επικράτησαν το 2020, έχει προσδόκιμο ζωής τα 77,3 έτη, έναντι 78,8 το 2019. Πρόκειται για το χαμηλότερο προσδόκιμο από το 2003 και είναι ευθέως αποτέλεσμα της Covid-19, που έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 600.000 Αμερικανούς, ενώ έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας.
Η εικόνα – όπως, άλλωστε, θα ανέμενε κανείς – είναι πολύ χειρότερη ανάμεσα στις μειονότητες. Έτσι, το προσδόκιμο ζωής για τους Αφροαμερικανούς έχει μειωθεί στο ίδιο διάστημα από τα 74,7 στα 71,8 έτη, ενώ για τους ισπανόφωνους Λατίνους από τα 81,8 στα 78,8. Αντιθέτως, για τους λευκούς Αμερικανούς, η μείωση υπολογίζεται αρκετά μικρότερη, από τα 78,8 στα 77,6 έτη.
Πιο «δυνατές» οι γυναίκες
Χάσμα καταγράφεται και ανάμεσα στα φύλα. Έτσι, το προσδόκιμο ζωής των γυναικών έχει μειωθεί από τα 81,4 στα 80,2 έτη, ενώ των ανδρών από τα 76,3 στα 74,5 – ένδειξη και αυτή ότι ο SARS-Cov-2 πλήττει πιο έντονα και θανατηφόρα τους άνδρες.
Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι, με βάση την εμπειρία, η μείωση αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή. Σημειώνεται ότι η πανδημία της γρίπης του 1918 είχε μειώσει το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών κατά 11,8 έτη, για να επανέλθει όμως στα πρότερα επίπεδα την αμέσως επόμενη χρονιά.
Εδώ θα πρέπει, ωστόσο, να συνυπολογίσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες επιδεινώνουν τη φτώχεια και τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων Αμερικανών, κάτι που με τη σειρά του επιδρά και στο προσδόκιμο ζωής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις