Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Το πρώτο «χρυσό» παίρνει… ο κοροναϊός
Παραμονές της έναρξης της πολυδάπανης «μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού» στην ιαπωνική πρωτεύουσα, τα κρούσματα στο Ολυμπιακό Χωριό και τα κενά στα υγειονομικά πρωτόκολλα εντείνουν τους φόβους για εξαγώγιμη υγειονομική «βόμβα»
Πέρυσι, αναβλήθηκαν -πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης- λόγω πανδημίας.
Φέτος, γίνονται παρά την πανδημία, την παγκόσμια εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα», την ελλιπή ανοσοποίηση εθνικών αποστολών -απόρροια της ανισομερούς πρόσβασης των κρατών στα εμβόλια- και το πέμπτο πανδημικό κύμα που σαρώνει την διοργανώτρια πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Έχοντας περάσει ήδη από «σαράντα κύματα» και τώρα από νέες «φουρτούνες», οι πολυδάπανοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν την Παρασκευή. Κατά πως κατέστη, δε, σαφές από τη ΔΟΕ, πάση θυσία…
Χωρίς θεατές. Χωρίς χειροκρότημα. Δίχως τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των κατοίκων της χώρας που τους φιλοξενεί. Και υπό τον ανομολόγητο φόβο όλων ότι μπορεί να αφήσει μία υγειονομικά «μαύρη παρακαταθήκη».
Τόσο, ώστε ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, να μην αποκλείει τώρα το ενδεχόμενο ακύρωσης, την ύστατη στιγμή.
Η ΔΟΕ -η οποία θα έχανε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, κυρίως από τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης, σε περίπτωση ακύρωσης των Αγώνων- επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Δια εκπροσώπου της, υπενθύμισε ότι το 85% των εθνικών αποστολών και σχεδόν το 100% του δικού της προσωπικού είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ωστόσο, το πρώτο μέλος της βρέθηκε ήδη θετικό: ο Νοτιοκορεάτης χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας και διπλά εμβολιασμένος, Ρίου Σέουνγκ-Μιν, βρέθηκε θετικός με το που πάτησε το Σάββατο το πόδι του στο αεροδρόμιο Ναρίτα.
Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη περίπτωση, ούτε και η μοναδική.
«Κλοιός» κοροναϊού
Από την 1η Ιουλίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 71 κρούσματα σε μέλη εθνιών αποστολών, δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε αθλητικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και σε προμηθευτές.
Πολλοί αθλητές, προπονητές και μέλη υποστηρικτικών ομάδων είναι τώρα σε απομόνωση, σε προπονητικά καμπ.
Όμως, ο εφιάλτης έχει φτάσει πια και στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς αρχίζουν να εγκαθίστανται σιγά-σιγά οι εθνικές ομάδες.
Συνολικά θα καταλύσουν εκεί 11.000 άτομα.
Οι αναφορές για μολύνσεις ή αυτοαπομόνωση αθλητών, λόγω επαφής με κρούσματα του κοροναϊού, ήδη πληθαίνουν.
Η αρχή έγινε την Κυριακή, με τρία άτομα της νοτιοαφρικανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου -οι δύο αθλητές-, με αποτέλεσμα όλα τα μέλη της να μπουν σε καραντίνα: ο δυνητικά ορατός πια «εφιάλτης» κάθε εθνικής αποστολής.
Τη Δευτέρα, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό και τρίτος αθλητής, ο Οντ Πέρουσιτς της τσεχικής ομάδας μπιτς βόλεϊ,, καθώς και ένα μέλος της αποστολής, με αποτέλεσμα η Τσεχία να ζητήσει άλλα 21 άτομα να μπουν σε καραντίνα και την αναβολή του εναρκτήριου παιχνιδιού της.
Δεκάδες άλλοι αθλητές βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα στις πατρίδες τους, αδυνατώντας -τουλάχιστον προσώρας- να αναχωρήσουν για το Τόκιο.
Στο μεσοδιάστημα, οι ακυρώσεις συμμετοχής αυξάνονται -αρκετές από τις ΗΠΑ-, για υγειονομικούς κυρίως λόγους.
«Τρύπιοι» κανονισμοί
Οι αναθεωρημένοι κανονισμοί υγειονομικής ασφάλειας της ΔΟΕ επιτάσσουν ότι στη «φούσκα» των Ολυμπιακών Αγώνων, όλοι οι άμεσα και έμμεσα συμμετέχοντες -και πρωτίστως οι αθλητές- θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις, να φορούν μάσκες, να αποφεύγουν τις επαφές και να κάνουν καθημερινά τεστ για κοροναϊό.
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν, προβλέπονται κυρώσεις: από απλή επίπληξη, έως αποκλεισμό από τη διοργάνωση, ακόμη και χρηματικά πρόστιμα.
Οι πρώτες παραβιάσεις και τα σκάνδαλα είναι, ωστόσο, ήδη γεγονός.
Τις προάλλες, ξέσπασε μέγας σάλος με τη σύλληψη ενός 30χρονου Ουζμπέκου, εργαζόμενου στους Αγώνες, για τον βιασμό μιας Ιαπωνέζας συναδέλφου του, μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, μετά από πρόβα της τελετής έναρξης.
Στην κεντρική Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, οι αρχές αναζητούσαν αγωνιωδώς τον Τζούλιους Σεκιτολέκο, μέλος της ομάδας άρσης βαρών της Ουγκάντας.
Ο 20χρονος ξαφνικά εξαφανίστηκε από το προπονητικό καμπ, στην Οσάκα, αφήνοντας πίσω του μόνο ένα σημείωμα, όπου έγραφε στους συναθλητές του να στείλουν τα πράγματα στη γυναίκα του και ότι ο ίδιος θα έβρισκε δουλειά για να ζήσει στην Ιαπωνία.
Ugandan weightlifter missing as Japan marks week to Covid-hit Olympics
Julius Ssekitoleko, 20, left behind a note saying he wanted to find work, Japanese officials said.
Details👉https://t.co/WybtNmv2if#MonitorUpdates #MonitorSport
— Daily Monitor (@DailyMonitor) July 17, 2021
Τελικά, εντοπίστηκε από κάμερα τη Δευτέρα, τέσσερις ημέρες μετά την εξαφάνισή του, σε απόσταση 193χλμ, κυκλοφορώντας χωρίς διαβατήριο: το είχε κρατήσει η ομάδα του, μιας και ο νεαρός δεν προκρίθηκε και είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει πίσω στην Ουγκάντα.
Διογκώνοντας έτι περαιτέρω τη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πληθαίνουν και οι αναφορές για μέλη ξένων αποστολών, που παραβιάζουν τα όρια των προκαθορισμένων περιοχών κυκλοφορίας τους και βγαίνουν για τουρισμο ή για ποτό…
Φόβοι υπερμετάδοσης
Αμερικανοί ειδικοί έχουν ήδη εκφράσει προβληματισμό γιατη συχνότητα των διαγνωστικών τεστ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αν και για τις ξένες αποστολές θα γίνονται σε καθημερινή βάση, είναι διαφορετική για τους εργαζόμενους στους Αγώνες, ανάλογα το πόστο.
Όχι τυχαία, επιστήμονες έκρουσαν στην πρόσφατη μελέτη τους «καμπανάκι» ακόμη και για ανεπάρκεια του συστήματος εξαερισμού στο Ολυμπιακό Χωριό και στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Κοντολογίς, για την πιθανότητα σιωπηλής, μέσω του αέρα μετάδοσης του κοροναϊού, από άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα, κι ενώ η περίοδος επώασης του ιού είναι έως 14 ημέρες.
Σύμφωνα με τους κανόνες των διοργανωτών, εν τω μεταξύ, οι αθλητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Ολυμπιακό Χωριό εντός 48 ωρών από το τέλος της συμμετοχής τους στους Αγώνες ή την αποβολή τους από αυτούς, εφόσον δεν συμμορφωθούν με τις υγειονομικές ρήτρες.
Μοιραία, εκφράζονται πλέον φόβοι για υπερμετάδοση όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων -που ολοκληρώνονται στις 8 Αυγούστου, ενώ στις 24 αρχίζουν οι Παραολυμπιακοί-, αλλά και με την επιστροφή των μελών των εθνικών αποστολών πίσω στις πατρίδες τους.
Απανωτά «χαστούκια»
Έπειτα από πολλά σκάνδαλα και παλινωδίες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο -γράφουν ιαπωνικά δημοσιεύματα- θα κοστίσουν περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια (3 τρισεκατομμύρια γιεν), υπερβαίνοντας κατά πολύ τους ισχυρισμούς τωνδιοργανωτών.
Μόνο η -ορθή κατά τα λοιπά- απόφαση απαγόρευσης των θεατών από τις κερκίδες συνεπάγεται απώλειες σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε πωλήσεις εισιτηρίων.
Αυτό όμως που «πόνεσε» περισσότερο ότι ήταν η απόφαση ενός από τους μεγαλύτερους χορηγούς και συμβόλου της ιαπωνικής οικονομικής δύναμης, της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, να μην προβάλει τηλεοπτικές διαφημίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία (θα τις συνεχίσει στο εξωτερικό), αλλά και να μην εκπροσωπηθεί καν στην τελετή έναρξης της Παρασκευής.
Ήταν μία ηχηρή ψήφος αποδοκιμασίας της πλέον αμφιλεγόμενης διοργάνωσης και -όπως αναφέρουν οι Financial Times– «μία απόφαση που ελήφθη, ενόσω άλλες εταιρείες-χορηγοί απευθύνθηκαν σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να εκτιμήσουν τη ζημία στη φήμη τους, από τη σύνδεσή τους με την εκδήλωση».
Ήδη, και ο προέδρος της Panasonic ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης.
Σε κάθε περίπτωση, τη μερίδα του λέοντος από πλευράς εσόδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης.
Η ΔΟΕ έχει «σφραγίζει» συμφωνία με την αμερικανική Comcast μέχρι το 2032, αναφέρει ο ιστότοπος Axios.
Η αμερικανική αγορά θεωρείτο ανέκαθεν «χρυσάφι». Ωστόσο, η τηλεθέαση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, το 2016, κάθε άλλο παρά είχε χτυπήσει «ταβάνι».
Φέτος, δεδομένης και της διαφοράς ώρας με την Ιαπωνία, οι οιωνοί κάθε άλλο, παρά είναι καλοί.
Το ίδιο ή και χειρότερα αναμένεται να συμβεί με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, στο Πεκίνο, για τους οποίους αρκετοί στις ΗΠΑ ήδη καλούν σε μποϊκοτάζ.
- Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»
- Ανδρουλάκης: Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τους εποχικούς πυροσβέστες
- Τοποθέτηση ΚΕΔΕ για τροπολογία σχεδίου νόμου που αφορά μεταβατικές διατάξεις για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
- Εκτροπή Βελόπουλου στη Βουλή: «Θα έπαιρνα τον νόμο στα χέρια μου»
- Τουρκία: «Δεν συμφωνήσαμε σε κατάπαυση πυρός στη Συρία – Γλωσσική παραδρομή η δήλωση που έγινε»
- Γάζα: Οι Γιατροί Xωρίς Σύνορα καταγγέλλουν εθνοκάθαρση