Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η Οδύσσεια πίσω από την ελληνική ιθαγένεια
Τα παιδιά μεταναστών δεν είναι εύκολο να ξεχάσουν τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει κανείς για να ανανεώνουν τις άδειες παραμονής.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Σε ένα μικρό υπόγειο στα Σεπόλια, στην καρδιά της Αθήνας, γεννήθηκε, έκανε τα πρώτα του βήματα και είπε τις πρώτες του λέξεις.
Συμμετείχε στις σχολικές γιορτές ντυμένος ως μικρός τσολιάς ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που περήφανα κράτησε την ελληνική σημαία. Ωστόσο τα μητρώα του σχολείου και το σύστημα δεν τον δέχτηκε, παρά μετά από χρόνια ως Έλληνα.
‘’Υπηκοότητα: Αλλοδαπός’’ θα γράφει το απολυτήριο του Γυμνασίου που θα λάβει στα χέρια του.
Τα παιδιά μεταναστών δεν είναι εύκολο να ξεχάσουν τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει κανείς για να ανανεώνουν τις άδειες παραμονής.
Πολύωρη αναμονή στο Αλλοδαπών, κάτω από τον καυτό ήλιο ή μέσα στο ψύχος. Έπρεπε να βρίσκεσαι έξω από το κτίριο πριν ακόμα ανοίξει η υπηρεσία, συμπληρώνοντας μια αυτοσχέδια λίστα η οποία λειτουργούσε ως λίστα προτεραιότητας.
Μπορούσες να περιμένεις ώρες ατελείωτες μόνο για να πάρεις αυτή την πολυπόθητη άδεια.
Οι γονείς των παιδιών μεταναστών που ήταν ανήλικα καλούνταν να καταθέσουν αιτήσεις ιθαγένειας. Όμως γι’ αυτό απαιτούνταν οι γονείς πρέπει να διαμένουν στην Ελλάδα νόμιμα κάτι που ήταν αρκετά δύσκολο καθώς κάτι τέτοιο απαιτούσε εργασιακά ένσημα, με την εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών να στέκεται εμπόδιο.
Ο Θανάσης πήγαινε στο γήπεδο, σκόραρε και μετά γυρνούσε σπίτι για να δώσει τα παπούτσια του στον μικρό Γιάννη για να μπορέσει αυτός να απολαύσει ακόμα ένα παιχνίδι.
Το μπάσκετ έγινε γρήγορα η αγάπη τους, όμως οι δύο νέοι δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν στην Α1 κατηγορία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κάθε υπόθεση πρέπει να ολοκληρώνεται σε οκτώμισι μήνες.
Και οι δύο είχαν ‘’κολλήσει’’ στη γραφειοκρατία.
Η Ομοσπονδία τούς είχε εξασφαλίσει άτυπη μπασκετική ιθαγένεια και μπορούσαν να αγωνίζονται με την εθνική ομάδα της κατηγορίας τους σε φιλικά μόνο εντός της χώρας.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προσπάθησε και βοήθησε τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, όμως ορισμένοι κανονισμοί της αποκλείουν από το παρκέ παιδιά μεταναστών. Κανένας αλλοδαπός χωρίς ιθαγένεια δεν μπορεί να βγάλει αθλητικό δελτίο εάν είναι μεγαλύτερος των 15 ετών.
To 2013 επιλέγεται στο Νο15 των ντραφτ του NBA από τους Μιλγουόκι Μπακς, με αποτέλεσμα να επισπεύδεται από το υπουργείο οι διαδικασίες για να μπορέσει ο Γιάννης να συμμετάσχει.
Τον Μάιο του 2013 και τα δύο αδέρφια καταφέρνουν και παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια και γίνονται κάτοχοι του ελληνικού διαβατηρίου.
Οι δύο ταλαντούχοι νεαροί παίκτες έκαναν λόγο «για ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα. «Είμαστε πλέον και επίσημα Έλληνες πολίτες» ανέφεραν στην ανακοίνωση.
Σήμερα, το «απλώς ένα παιδί από το Σεπόλια» φτάνει στην κορυφή του NBA κάνοντας τα όνειρα του πραγματικότητα, δίνοντας ελπίδα σε όλα τα παιδιά μεταναστών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις