Κι όμως οι selfies απειλούν την σεξουαλική σου ζωή
Mε ποιον τρόπο μπορούν οι selfies να θέσουν σε κίνδυνο τη σεξουαλική μας ζωή;
- Στη φυλακή ο 49χρονος για τον ξυλοδαρμό της Γαρυφαλλιάς
- «Ο Πούτιν δεν τρώει ανθρώπους», απαντά ο Πεσκόφ στον ισχυρισμό της Χάρις ότι θα είχε τον Τραμπ για μεσημεριανό
- «Να γίνει επιτέλους η δίκη» για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου στο Ναυτοδικείο Πειραιά ζητούν επιζώντες
- Mια ΕΕ με «ακέφαλη» Γερμανία και αμερικανικούς δασμούς ξημερώνει – Θα σώσουν οι πρόωρες εκλογές την κατάσταση;
Σύμφωνα με ψυχολόγους, οι selfies αποτελούν ένα είδος αυτο-εξερεύνησης και κοινωνικού πειραματισμού που παρουσιάζουν τόσο μεγάλη απήχηση, καθώς μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς, αυτοπεποίθηση και μας δίνουν την αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε εμπόδιο και διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία πιο αληθινή εικόνα του φωτογράφου από μία τυπική φωτογράφιση που θα του έκανε οποιοσδήποτε άλλος.
Μια selfie μπορεί να θεωρηθεί ως ναρκισσιστική, επειδή έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει και να εντυπωσιάσει ένα φανταστικό κοινό, ενώ δίνει έμφαση στην έντονη ανάγκη του φωτογράφου για προσωπική ικανοποίηση και την επιθυμία του να ανήκει.
Έτσι λοιπόν, καθίσταται ζωτικό κοινωνικό εργαλείο και μία μέθοδος για να συνδεθεί κανείς με τους άλλους.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και αθώα.
Το να παρακολουθούμε π.χ. μια συναυλία φωτογραφίζοντας ή κινηματογραφώντας την, έχει ως αποτέλεσμα να μη βρισκόμαστε πραγματικά παρόντες σε αυτήν και να την ζούμε με μικρότερη ένταση.
Είναι σαν η ζωή να εκτυλίσσεται πίσω από την οθόνη, κλέβοντας την ουσία από την πραγματική εμπειρία.
Η τάση των selfies και η κυριαρχία της εικόνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να είναι το αντίστροφο της ευτυχίας.
Μία ολλανδική έρευνα έδειξε ότι οι φανατικοί των selfies είχαν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μια ανησυχητική νίκη του εικονικού έναντι του πραγματικού.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Αφήστε στην άκρη το κινητό σας τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του γεύματος, προσπαθήστε να έχετε πλήρη συναίσθηση των γεύσεων του κάθε πιάτου, να είστε παρόντες στη συζήτηση με τους φίλους σας, να κρατήσετε στη μνήμη σας τις στιγμές της ευχαρίστησης που μαζί με άλλες εμπειρίες, συνθέτουν σταδιακά το οικοδόμημα της ευτυχίας.
Η υπερβολική φωτογράφιση του εαυτού μας υπονομεύει την ευτυχία και ενισχύει τη μοναξιά.
Επικοινωνώντας ασταμάτητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να λαμβάνετε διαρκώς την επιβεβαίωση που έχετε ανάγκη και μετρώντας τα likes σας, το μόνο που κάνετε είναι να μεγαλώνετε καθημερινά το συναίσθημα του θυμού και της λύπης. Δε θα είναι ποτέ αρκετοί αυτοί που σας αγαπούν εικονικά. Επιστρέψτε στις πραγματικές αξίες που σας ωφελούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις