Κοροναϊός: Σε «κόκκινο» συναγερμό για τα… «πορτοκαλί» νησιά – Ώρα αποφάσεων με φόντο την αύξηση κρουσμάτων, «κληρώνει» και για Μύκονο
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για την αύξηση των κρουσμάτων στα νησιά με φόντο την έλευση των τουριστών και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα - Κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής.
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στις υγειονομικές αρχές η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας – και δη στα νησιά – εντός του καλοκαιριού, την ώρα που ο κόσμος ετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο του Αυγούστου και ενώ αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα.
Η προσοχή είναι στραμμένη σε Ίο, Πάρο, Σαντορίνη, Μήλο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όπου οι μολύνσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης, αυξητική τάση καταγράφεται στην Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Μήλο, ενώ σταθεροποίηση παρατηρείται σε Μύκονο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Ηπιότερα αλλά με αυξητική τάση είναι τα στοιχεία και για τα νησιά του Ιονίου. Ενδεικτικά στην Κέρκυρα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα.
Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη, και είναι έτοιμοι να πάρουν όποια περιοριστικά μέτρα κληθούν απαραίτητα στις «πορτοκαλί» περιοχές. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο νέος επιδημιολογικός χάρτης να διαμορφωθεί με αρκετές αρνητικές αναβαθμίσεις περιοχών στο «πορτοκαλί».
Σήμερα, εξάλλου, θα «κληρώσει» και για τη Μύκονο η οποία βρίσκεται σε καθεστώς «μίνι» lockdown.
Πέρα από το ζήτημα με τα νησιά, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η επέκταση των υποχρεωτικών τεστ για τους εργαζόμενους στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού. Θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους κλάδους για τους οποίους ισχύει σήμερα, δηλαδή τους εργαζομένους σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Τα νησιά με τη μεγαλύτερη θετικότητα
Αν και ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει πέσει στο 1,23 στη χώρα, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η θετικότητα εκτοξεύεται σε επίπεδα συναγερμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε:
- Ρέθυμνο με 4,85%
- Πάρο με 4,31%
- Μύκονο 4,01%
- Μήλο 2,47%
- Σαντορίνη 2,23%
- Ιθάκη 2,15%
To τελευταίο δεκαήμερο, στη Μύκονο καταγράφηκαν 463 κρούσματα, στην Πάρο 221 και στη Σαντορίνη 193. Στην Κρήτη η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ παρελαύνει καθώς μετρά σχεδόν 3000 κρούσματα το τελευταίο διάστημα με τα περισσότερα να σημειώνονται στο Ηράκλειο , 910 στο Ρέθυμνο ενώ Χανιά και Λασίθι ακολουθούν.
Τούτων δοθέντων οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα σενάρια ακόμη για πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων θα επαληθευτούν, προτείνοντας μάλιστα διακοπές μόνο για εμβολιασμένους για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα.
Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι για τα «πορτοκαλί» νησιά
Η διασπορά του ιού σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές ανησυχεί τους ειδικούς και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε lockdown τύπου Μυκόνου στα υπόλοιπα «πορτοκαλί» νησιά (Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης).
Στο πνεύμα του «μοντέλου Μυκόνου», λοιπόν, μεταξύ των περιορισμών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι εξής:
- Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό – Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές
- Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
- Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα
- Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.
Τι θα γίνει με τη Μύκονο
Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Μύκονο δεν θα πάρουν παράταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ούτε όμως πρόκειται να πάψουν να ισχύουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, όπως είχε διαρεύσει.
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών το τοπικό lockdown θα πάψει να ισχύει τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όπως είχε οριστεί αρχικά, παρά τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων και των επιχειρηματιών.
Άλλωστε τα στοιχεία της Τετάρτης δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε, γεγονός που από κάποιους αποδίδεται στην επιβολή των μέτρων.
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί