Νορβηγία: Δέκα χρόνια από το μακελειό με τους 77 νεκρούς – «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το μίσος χωρίς απάντηση»
Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο 32χρονος τότε Μπρέιβικ σκότωσε 77 αθώους ανθρώπους, πρώτα πυροδοτώντας βόμβα που είχε τοποθετήσει κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ σε κατασκήνωση της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο μικρό νησί της Ουτόγια
Δέκα χρόνια μετά τη διπλή επίθεση του ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι το μίσος δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.
Στις 22 Ιουλίου του 2011, ο 32χρονος τότε Μπρέιβικ σκότωσε 77 αθώους ανθρώπους, πρώτα πυροδοτώντας βόμβα που είχε τοποθετήσει κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ σε κατασκήνωση της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο μικρό νησί της Ουτόγια.
Πρόκειται για τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στη Νορβηγία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το μίσος χωρίς απάντηση», δήλωσε η Σόλμπεργκ στην πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν οργανωθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την τραγωδία.
Ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξης, ποινή που μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον.
Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση έξω από αυτό που ήταν κάποτε το πρωθυπουργικό γραφείο, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Σόλμπεργκ, επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων, πολιτικοί ηγέτες καθώς και ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας.
Έξω από την φυλασσόμενη περιοχή, περαστικοί σταμάτησαν να ακούσουν τις ομιλίες, και κάποιοι αγκαλιάστηκαν ενώ αναγνώστηκαν τα ονόματα των θυμάτων.
«Πονάει να σκεφτόμαστε εκείνη τη μαύρη ημέρα του Ιουλίου πριν από δέκα χρόνια. Σήμερα πενθούμε μαζί. Σήμερα θυμόμαστε τους 77 που ποτέ δεν επέστρεψαν σπίτι», είπε η Σόλμπεργκ. «Ο τρόμος της 22ας Ιουλίου ήταν επίθεση στη δημοκρατία μας».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, οι καμπάνες στις εκκλήσιες όλης της χώρας θα χτυπήσουν για πέντε λεπτά στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Θα πραγματοποιηθεί επίσης τελετή στην Ουτόγια ενώ η ημέρα θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση στο Όσλο στην οποία θα μιλήσει επίσης ο βασιλιάς Χάραλντ.
Πηγή: ΑΠΕ
- Υπό κράτηση Κροάτης υπουργός – Κατηγορείται για διαφθορά
- Πυρηνικά όπλα: Οι τελευταίες οδηγίες Μπάιντεν και τα «ερωτηματικά» του Τραμπ
- «Όχι» του Ισραήλ σε επιπλέον βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
- Κασσελάκης: Μίλησε για «πραξικόπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ – «Είναι πολλά τα λεφτά…»
- Τα σχέδια της UNESCO για την ενίσχυση του σάκε
- Μαρτυρία σοκ για την υπόθεση της Αμαλιάδας – Τι αποκαλύπτει η αδελφή του Παναγιωτάκη