Θεσσαλονίκη: Κλειστές όλες οι υπηρεσίες του δήμου λόγω της κυβερνοεπίθεσης ransomware
Το θετικό είναι πως υπάρχουν backup και... αντίγραφα σε χαρτί
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Κλειστές μέχρι νεωτέρας θα παραμείνουν όλες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, του οποίου το δίκτυο δέχτηκε επίθεση από χάκερ που απαιτούν λύτρα για να ξεκλειδώσουν τα δεδομένα.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά τη μήνυση που κατέθεσε η δημοτική αρχή.
Παραμένει ωστόσο ασαφές ποιο είναι το ύψος του ποσού που ζητούν οι άγνωστοι δράστες, το πώς μολύνθηκαν τα συστήματα του δήμου και από ποιο κακόβουλο λογισμικό.
Οι επιθέσεις ransomware εξελίσσονται σε σοβαρό διεθνές πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, όπως συνέβη με την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία αγωγών Colonial Pipeline, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να στεγνώσει η ανατολική ακτή των ΗΠΑ από καύσιμα και να προκληθεί ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, με σύσταση των κρατικών αρχών ο δήμος Θεσσαλονίκης «κλείδωσε» όλες τις υπηρεσίες και όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές, «ώστε να γίνει σωστή έρευνα και να μη κινδυνέψουμε να δεχτούμε νέα επίθεση».
Τόσο το δημοτολόγιο, όσο και το ληξιαρχείο του δήμου λειτουργούσαν κανονικά μέχρι χθες το μεσημέρι, ωστόσο αποφασίστηκε πως έπρεπε να διακοπεί κάθε ηλεκτρονική επικοινωνία, ακόμη και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
«Θεσσαλονίκη, την έχετε πατήσει».
Νωρίτερα, ο κ. Αβαρλής δήλωσε στο Voria.gr πως, όταν κανείς επιχειρεί να μπει σε ένα από τα κλειδωμένα αρχεία, εμφανίζεται στην οθόνη ένα μήνυμα στα αγγλικά που λέει «Θεσσαλονίκη, την έχετε πατήσει».
Εμφανίζεται ένας υπερσύνδεσμος που διευκρινίζει, όπως γράφουν οι χάκερ, στον αριθμό των χρημάτων που ζητούν για να ξεμπλοκάρουν το σύστημα.
Όπως φαίνεται όμως κανείς δεν κλίκαρε τον υπερσύνδεσμο. «Η απόφαση που πήραμε εξαρχής με τον δήμαρχο αλλά και η εντολή που έχουμε λάβει από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μία: δεν προχωράμε» είπε.
«Η εταιρεία που υποστηρίζει πληροφοριακά τον δήμο δημιουργεί ένα καινούργιο περιβάλλον, εκεί όπου θα ρίξουμε και τα αρχεία που δεν κλειδώθηκαν και τα backup που έχουμε στη διάθεση μας και στη συνέχεια θα δούμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί. Όμως, εάν δεν μας διαβεβαιώσουν οι αρμόδιες αρχές ότι είναι καθαρό το τοπίο, δεν προχωράμε σε καμία κίνηση. Θέλουμε να είμαστε πλήρως διασφαλισμένοι ότι θα λειτουργήσουν όλα σωστά» συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος.
Διευκρίνισε επίσης ότι οι δημοτικές υπηρεσίες εξακολουθούν να κρατούν αντίγραφα σε χαρτί.
Τα ΚΕΠ του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις