Εμβόλιο: Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι λιγότερο επιφυλακτικές
Οι θεωρίες συνωμοσίας φαίνεται πως δεν είναι τόσο δημοφιλείς στα φτωχότερα κράτη.
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Είναι μια ειρωνική διαπίστωση: οι άνθρωποι που έχουν εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια είναι πιο διστακτικοί σε σχέση με όσους ακόμα περιμένουν.
Οι πληθυσμοί χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 συγκριτικά με τους κατοίκους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, διαπιστώνει ανάλυση που εξετάζει 12 χώρες.
Η διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Medicine, βασισμένη σε ερωτηματολόγια, δείχνει ότι το 80% των κατοίκων σε δέκα χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν για τον κοροναϊό, ποσοστό που πέφτει στο 65% στις ΗΠΑ και σε μόλις 30% στη Ρωσία.
Τα ευρήματα, λένε οι συντάκτες της μελέτης, υποδεικνύουν ότι η ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια δεν είναι μόνο θέμα ηθικής και αποτελεσματικότητας στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού ο μαζικός εμβολιασμός είναι πιο εύκολος σε πληθυσμούς με χαμηλά επίπεδα απροθυμίας.
Θεωρίες συνωμοσίας;
Η μελέτη, η οποία εξετάζει απαντήσεις που συλλέχθηκαν το διάστημα Ιουνίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες σε χώρες χαμηλού και μεσα΄λιου εισοδήματος δήλωσαν πως η πιο έμπιστη πηγή πληροφόρησης είναι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι της κοινότητάς τους –κάτι που φέρνει τους εργαζομένους αυτούς στο κέντρο των εκστρατειών εμβολιασμού.
Μεταξύ όσων δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, οι συχνότερες ανησυχίες αφορούσαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τις παρενέργειες, και όχι τα κίνητρα των κυβερνήσεων ή των φαρμακοβιομηχανιών.
«Δεν είναι διστακτικοί λόγω κάποιας θεωρίας συνωμοσίας» σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Nature ο Αχμέντ Μουσκίφ Μομπάρακ, οικονομολόγος του Γέιλ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Άλλοι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα στο Nature εξέφρασαν επιφυλάξεις, καθώς τα ευρήματα μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά για άλλες χώρες, ή μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε που πραγματοποιήθηκε η μελέτη.
Όλοι όμως συμφωνούν ότι οι πλούσιες χώρες που έσπευσαν να προμηθευτούν περισσότερα εμβόλια από ό,τι χρειάζονται θα έπρεπε να δωρίσουν το πλεόνασμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ο περιορισμός της μετάδοσης του κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο θα ωφελούσε έτσι και τις πλούσιες χώρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις