Αποτροπιασμός από τις αλλεπάλληλες δολοφονίες γυναικών – Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας
«Επειδή υπάρχει πατριαρχική αντίληψη στα πράγματα, η γυναίκα είχε μάθει να μην αποκαλύπτει τα όσα συμβαίνουν στο σπίτι της. Αλλά με το #MeToo δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι δεν είναι μόνες τους», είπε ακόμα ο κ. Παπαδημητριάδης.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν οι κ.κ. Δημήτρης Παπαδημητριάδης – ψυχίατρος, Απόστολος Λύτρας – ποινικολόγος, και ο ΓΓ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, για το θέμα των γυναικοκτονιών και της ενδοοικογενειακής βίας, που τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας στην ελληνική κοινωνία.
«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 38% των δολοφονιών γυναικών διεθνώς διαπράττονται από έναν αρσενικό σύντροφο. Τα αγόρια μαθαίνουν από τους άντρες τους γονείς τους, ότι πρέπει να υιοθετούν συμπεριφορές κατάλληλες για το φύλο τους και σύμφωνες με τον »αρσενικό κώδικα». Γίνονται επιθετικά όταν απειλείται η αυτονομία τους ή αισθάνονται ότι αμφισβητείται ο ανδρισμός τους», εξήγησε ο κ. Παπαδημητριάδης.
«Έρευνες έδειξαν ότι όσο περισσότερο οι άντρες συμμορφώνονται με τον »αρσενικό κώδικα», τόσο εμπλέκονται σε επιθετικές συμπεριφορές. Πρέπει να μάθουν οι άνδρες ότι το να συναισθάνονται είναι καλό πράγμα. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι στη διάρκεια της πανδημίας διπλασιάστηκε η ενδοοικογενειακή βία. Δεν τη δημιούργησε η καραντίνα, αλλά οδήγησε σε αύξησή της, λόγω της μεγαλύτερης παραμονής μας στο σπίτι», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Επειδή υπάρχει πατριαρχική αντίληψη στα πράγματα, η γυναίκα είχε μάθει να μην αποκαλύπτει τα όσα συμβαίνουν στο σπίτι της. Αλλά με το #MeToo δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι δεν είναι μόνες τους», είπε ακόμα ο κ. Παπαδημητριάδης.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη υπόθεση με τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο ο κ. Λύτρας τόνισε ότι «Άκουσα ότι ο 30χρονος έπαιρνε φάρμακα για συγκεκριμένη πάθηση. Υπάρχει προσπάθεια ώστε να υπάρξει μειωμένος καταλογισμός. Δε γνωρίζουμε την πάθηση, την ακριβή διάγνωση. Ωστόσο, όταν υπάρχει διάγνωση, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί από το δικαστήριο ο μειωμένος καταλογισμός».
«Αυξάνονται αυτά τα περιστατικά και για αυτό η ΕΛΑΣ έχει φτιάξει ειδική υπηρεσία κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Εκεί οι γυναίκες θα βρουν μια ζεστή αγκαλιά που θα τις προστατεύσει, ώστε να μη φτάνουμε σε τραγικά γεγονότα. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο, στις γυναίκες, να μη διστάζουν να προσφεύγουν στην αστυνομία. Έχουμε εκπαιδευμένους αστυνομικούς και ψυχιάτρους», είπε από την πλευρά του ο κ. Κρικέτος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις