Δήμαρχος Μαραθώνα: Στο Μάτι δεν έφταιγαν τα αυθαίρετα
Ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας μίλησε στο in.gr για την επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι
Ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας ανέλαβε ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι. Έχοντας πλέον αποκρυσταλλωμένη γνώση είναι απόλυτος πως για την καταστροφή δεν έφταιγαν τα αυθαίρετα. «Εδώ θέλω να αναφέρω ότι εκείνοι που έλεγαν ότι για την καταστροφή φταίνε τα αυθαίρετα, όπως τα χαρακτήριζαν, είχαν άδικο. Δεν ήταν αυτή η αιτία ούτε η αφορμή της τεράστιας καταστροφής» λέει χαρακτηριστικά.
Η δουλειά του δεν είναι όμως να γυρίζει τον χρόνο πίσω παρά μόνο για να τον αξιοποιεί ως μάθημα ώστε να μην συμβεί παρόμοιο γεγονός στο μέλλον. Ειδικά το πευκοδάσος του Σχινιά, ίσως κινδυνεύσει λόγω αλληλοκάλυψης ή ασάφειας αρμοδιοτήτων. «Σχετικά με το πευκοδάσος Σχινιά και τον Φορέα Διαχείρισής του, ναι όντως υπάρχει μια ασάφεια ως προς τις αρμοδιότητες. Χαρακτηριστικό είναι, και θέλω να το αναφέρω, ότι στην διοίκηση του Φορέα δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος από την Δημοτική Αρχή, πράγμα που ζητάμε διαρκώς από την αρχή της θητείας μας» λέει ο δήμαρχος με ειλικρίνεια. «Τουλάχιστον όμως, ειδικά το πευκοδάσος θα έπρεπε να ελέγχεται από τον Δήμο» λέει ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας που θέλει την ευθύνη πάνω του γνωρίζοντας φυσικά το ειδικό βάρος της πρόθεσης του.
Τρία χρόνια γεμάτα πίκρα, θυμό, οργή αλλά και ευγνωμοσύνη σε όσους στάθηκαν κοντά στους ανθρώπους στο Μάτι. Κύριε Τσίρκα, ως Δήμαρχος Μαραθώνα, πείτε μας αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος σήμερα στο Μάτι που αισθάνεται μόνος και συνολικά τι κάνατε προς αποκατάσταση της περιοχής και των ανθρώπων της.
Μετά την ανείπωτη τραγωδία που βιώσαμε όλοι και ειδικά εκείνοι που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, θα σας έλεγα ότι ακόμη και σήμερα, 3 χρόνια μετά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να «μπεις» στην ψυχή του καθενός.
Είναι απόλυτα λογικό οι άνθρωποι αυτοί που παλεύουν με την απώλεια, να νιώθουν ακόμη μέσα τους θυμό και οργή προσπαθώντας να αποδεχθούν ότι μέσα σε λίγα λεπτά , έχασαν οικογένειες, φίλους , περιουσίες.
Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας να σταθούμε δίπλα σε όλους όχι μόνο υλικά, με έργα που θα σβήσουν την εικόνα της καταστροφής και θα βελτιώσουν την περιοχή μας, αλλά κυρίως προσπαθήσαμε να τους στηρίξουμε ηθικά και ανθρώπινα.
Όπου μας επιτρεπόταν με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες μας, συνδράμαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας ακόμη και σήμερα προκειμένου κανείς να μην νιώθει μόνος.
Πρακτικά, δρομολογήσαμε άμεσα αποκαταστάσεις σε όλη την έκταση των περιοχών που επλήγησαν, δηλαδή αντικατάσταση αγωγών, αποκατάσταση της οδοποιίας , οδοσημάνσεις, κατασκευή παιδικών χαρών, επισκευή φωτισμού, καθαρισμό παραλιών από φύκια κ.α.
Φυσικά οι μνήμες δεν θα σβήσουν εύκολα, η εικόνα όμως του τόπου μας μπορεί και θέλουμε να αλλάξει. Για αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά.
Θεωρείτε πως η ζωή στο Μάτι έχει επιστρέψει στη κανονική της ροή;
Σιγά σιγά, με καθημερινό αγώνα , με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Οι μνήμες όπως σας ανέφερα παραπάνω είναι ακόμα νωπές.
Ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πολλές άδειες για την αποκατάσταση κατοικιών ώστε να τακτοποιηθούν οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους καταστρέφονται .
Υπάρχουν 2 οικισμοί συγκεκριμένα στον Δήμο μας , ο Προβάλινθος και η Αμπελούπολη ωστόσο, οι οποίες λόγω των δασικών χαρτών αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την ανοικοδόμηση και αυτό είναι το σημείο που καθυστερεί τις διαδικασίες.
Με τις συνεχείς προσπάθειές μας όμως ελπίζουμε ότι σύντομα θα επιλυθεί το ζήτημα και οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να αποκατασταθούν και να επιστρέψουν στους πρότερους ρυθμούς ζωής τους.
Η τοπική επιχειρηματικότητα επανήλθε στους ρυθμούς της;
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους επαγγελματίες της περιοχής . Οφείλουμε να τους στηρίζουμε και να προτιμούμε τα τοπικά καταστήματα που προσπαθούν να ανακάμψουν.
Δυστυχώς ακόμη δεν έχει επανέλθει η κανονικότητα σε αυτόν τον τομέα και ειδικά οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων όλων των πυρόπληκτων περιοχών και όχι μόνο του Ματιού ακόμη αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι επαγγελματίες μας προσπαθούν να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο ανταγωνιστικές αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μετά την καταστροφή της πυρκαγιάς, ήρθε και η πανδημία και δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ελπίζουμε να ανακάμψουν όλοι το γρηγορότερο .
Σχεδιασμοί επί σχεδιασμών. Έως και σήμερα όμως χωροταξικά δεν έχει γίνει ουδεμία παρέμβαση στο Μάτι. Ούτε νέοι δρόμοι, ούτε διαπλάτυνση υφισταμένων. Τελικά όσοι έλεγαν πως η ρυμοτομία έφτιαξε για την τραγωδία μάλλον υπήρξαν αποπροσανατολιστικοί, αφού όλα ίδια είναι 1000 μέρες μετά. Συμφωνείτε;
Εδώ θέλω να αναφέρω ότι εκείνοι που έλεγαν ότι για την καταστροφή φταίνε τα αυθαίρετα, όπως τα χαρακτήριζαν, είχαν άδικο. Δεν ήταν αυτή η αιτία ούτε η αφορμή της τεράστιας καταστροφής.
Αναμφισβήτητα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνουν διαπλατύνσεις των υφιστάμενων οδών και να ανοιχθούν και νέοι δρόμοι. Είμαστε φυσικά υπέρ αυτής της άποψης και ως Δήμος έχουμε τοποθετηθεί επ’ αυτού και με το εν εξελίξει ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που είναι προς έγκριση, ευελπιστούμε τα παραπάνω να πραγματοποιηθούν.
Στο πευκοδάσος του Μαραθώνα, ακόμη και σήμερα υπάρχει ασάφεια αρμοδιοτήτων. Πάτε να παρέμβετε και να καθαρίσετε το δάσος ώστε να το προστατεύσετε και παρεμβαίνει ο φορέας διαχείρισης διότι θέλει να το πραγματοποιήσει εκείνος. Έρχεται και έγγραφο από την πολιτική προστασία που σας δίνει το ελεύθερο να κάνετε ότι απαιτείται. Αν δεν μας κάψει η φωτιά και πάλι θα μας κάψουν οι πολλές ..σφραγίδες κ. Τσίρκα;
Σχετικά με το πευκοδάσος Σχινιά και τον Φορέα Διαχείρισής του, ναι όντως υπάρχει μια ασάφεια ως προς τις αρμοδιότητες. Χαρακτηριστικό είναι, και θέλω να το αναφέρω, ότι στην διοίκηση του Φορέα δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος από την Δημοτική Αρχή, πράγμα που ζητάμε διαρκώς από την αρχή της θητείας μας.
Στην πρόσφατη προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να προχωρήσει στον καθαρισμό του πευκοδάσους για λόγους προστασίας όλων μας , είδαμε αντιδράσεις του Φορέα τις οποίες θα χαρακτήριζα τουλάχιστον υπερβολικές .
Ορθώς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στον καθαρισμό του πευκοδάσους, άλλωστε κι εμείς ζητάμε επιτακτικά καθαρισμούς, διάνοιξη επιπλέον δρόμου διαφυγής έκτακτης ανάγκης που δεν υπάρχει ως τώρα, και έλεγχο του ήδη υπάρχοντος από το 2004 συστήματος πυρασφάλειας στο πευκοδάσος το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, για το οποίο μάλιστα έχουμε ζητήσει να ελεγχθεί αν μπορεί να ξαναλειτουργήσει και ποιο είναι το κόστος για να φτιαχτεί.
Ως Δήμος χωρίς να έχουμε έσοδα από το Πευκοδάσος, ήδη φέτος έχουμε στην περιοχή 7 ναυαγοσωστικούς πύργους, λεωφορεία μεταφοράς των επισκεπτών από και προς το πάρκινγκ του Κωπηλατοδρομίου του Σχινιά τα Σαββατοκύριακα, ενώ επίσης έχουμε τοποθετήσει ταμπέλες απαγόρευσης στάθμευσης οχημάτων επί της κεντρικής οδού με δικά μας έξοδα .
Γενικώς όπου μας έχει ζητηθεί παρέχουμε στήριξη όσον αφορά στην περιοχή με σκοπό τόσο την ασφάλεια και του πευκοδάσους όσο και των επισκεπτών. Τουλάχιστον όμως , ειδικά το πευκοδάσος θα έπρεπε να ελέγχεται από τον Δήμο.
Πρέπει να είναι αρμοδιότητα των Δήμων η προστασία των δασών, θαλασσών, βουνών κτλ με τους αντίστοιχους πόρους και προσωπικό;
Το ζήτημα της κατανομής αρμοδιοτήτων δεν είναι εύκολο να λυθεί και να απαντηθεί. Χρειάζεται αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου και βέβαια η αναγκαία μεταφορά πόρων καθώς και η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών.
Στο πευκοδάσος Σχινιά λόγω αρμοδιότητας, κατά περίπτωση μπορεί να εμπλέκονται ο Δήμος, ο Φορέας Διαχείρισης, η Περιφέρεια, το Δασαρχείο (δηλ. η Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Χρειάζεται σοβαρή μελέτη, γενναίες αποφάσεις και οπωσδήποτε επάρκεια πόρων για να μπορούμε ως κράτος και ως κοινωνία να είμαστε αποτελεσματικοί και να πούμε στο τέλος, «για αυτά αρμόδιος είναι ο Δήμος, για αυτά η Περιφέρεια, ή το Υπουργείο κ.α.».
Θεωρείτε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές στην Αττική που κινδυνεύουν άμεσα από πυρκαγιές; Με τις υφιστάμενες δυνάμεις πρόληψης και κατάσβεσης που διαθέτει η χώρα είναι ουτοπικό να μιλάμε για ουσιαστική θωράκιση;
Σίγουρα υπάρχουν περιοχές στην Αττική με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας όπως η δική μας. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνολικά 11 Δήμοι, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Μαραθώνος, έχουν περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο.
Ωστόσο βλέπω μεγάλη προσπάθεια ενισχύσεων των συστημάτων πρόληψης τον τελευταίο χρόνο από την Πολιτεία, πράγμα πολύ σημαντικό.
Εμείς ως Δήμος από την πλευρά μας οργανωνόμαστε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε καμία τραγωδία που θα μας κοστίσει ανθρώπινες ζωές ή περιουσίες.
Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε , ενεργούμε καθημερινά σε κάθε επίφοβη περιοχή με καθαρισμούς και αποψιλώσεις και επίσης ενημερώνουμε τους πολίτες ζητώντας τους να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας.
Ουτοπικό δεν είναι επομένως να μιλάμε για ουσιαστική θωράκιση. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και συνεργασία από όλους μας.
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου