Τσακλόγου για εκκρεμείς συντάξεις: Καταγράφεται μείωση του χρόνου απονομής τους
Στόχος μας είπε ο κ. Τσακλόγου είναι «σύντομα -και ιδίως μετά την ενεργοποίηση των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών- να ολοκληρώνονται γύρω στις 30.000 αιτήματα μηνιαίως. Το πλήθος των εκκρεμών ανέρχεται σε 132.605 συντάξεις τον Απρίλιο του 2021 και είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου του 2020 που ήταν 178.327 συντάξεις».
«Οι ρυθμοί ολοκλήρωσης των αιτημάτων συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.
Τα τελευταία στοιχεία από το πληροφορικό σύστημα Άτλας για τη μηνιαία απεικόνιση απονομών κύριων συντάξεων, είπε ο υφυπουργός «δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο καθώς οι ρυθμοί ολοκλήρωσης των αιτημάτων συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες».
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τον Απρίλιο του 2021 ολοκληρώθηκαν 18.531 αιτήματα, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020 είχαν ολοκληρωθεί -προφανώς εν μέσω πανδημίας- μόλις 7.071 αιτήματα, αλλά και τον Απρίλιο του 2015, που δεν υπήρχε πανδημία, ο αριθμός ήταν μόλις 10.633 αιτήματα.
Στόχος μας είπε ο κ. Τσακλόγου είναι «σύντομα -και ιδίως μετά την ενεργοποίηση των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών- να ολοκληρώνονται γύρω στις 30.000 αιτήματα μηνιαίως. Το πλήθος των εκκρεμών ανέρχεται σε 132.605 συντάξεις τον Απρίλιο του 2021 και είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου του 2020 που ήταν 178.327 συντάξεις».
Ο υφυπουργός εκτίμησε πως ο ρυθμός απομείωσης των εκκρεμών αιτημάτων θα είναι ακόμα πιο γρήγορος στο προσεχές διάστημα καθώς ήδη από τον ΕΦΚΑ υλοποιείται πλήθος μηχανογραφικών εφαρμογών μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση.
Ως προς τις συντάξεις μεταβίβασης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αυτοματοποιημένης έκδοσής τους μέσω του ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος.
Ταυτόχρονα έχει υλοποιηθεί η αναπροσαρμογή του ποσοστού σύνταξης λόγω θανάτου που χορηγείται σε επιζώντες συζύγους από 50% σε 70% με βάση τον ν. 4611/2019, ενώ εφαρμόζεται και η νομοθεσία για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου με τη συμπλήρωση τριών ετών έγγαμης συμβίωσης ή σύναψης συμφώνου συμβίωσης για θανάτους από την 1η-5-2019 και μετά.
Για τη σύνταξη των επιζώντων του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 έχουν εφαρμοστεί οι σχετικές ρυθμίσεις για τους επιζώντες και τα δικαιοδόχα τέκνα, με εξαίρεση τις περικοπές των μειώσεων για όσες περιπτώσεις ανήκουν στην κατηγορία αυτή για την οποία η μηχανογραφική εφαρμογή είναι έτοιμη προς άμεση υλοποίηση και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μήνα.
Από τις διασταυρώσεις πάντως που έχουν γίνει και έχουν βρεθεί δικαιούχα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας μετά την τριετία, τα οποία εργάζονται, απασχολούνται ή λαμβάνουν οποιαδήποτε σύνταξη και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστούν οι σχετικές περικοπές ως αχρεωστήτως καταβληθέντα χρηματικά ποσά, οι πολίτες θα ενημερωθούν με σχετικές επιστολές που θα τους αποσταλούν σύντομα και όπως είπε θα υπάρχει και η δυνατότητα των δόσεων.
Σχετικά με την απονομή των επικουρικών συντάξεων λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, ο υφυπουργός είπε ότι η αρμόδια γενική διεύθυνση έχει δώσει τις σχετικές οδηγίες, παρατηρήσεις και διορθώσεις στην ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση της σχετικής εφαρμογής και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση του έργου.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου παρατήρησε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν το τέλος του 2020 να εκδίδεται το 55% των συντάξεων να εκδίδονται με ψηφιακό τρόπο και τέλος του 2021 να εκδίδεται το 85%. Προφανώς αυτός ο σχεδιασμός, είπε ο κ. Κεγκέρογλου, έχει ανατραπεί και δεν έχει προχωρήσει.
«Η μόνη κατηγορία ή μια από τις κατηγορίες, τις λίγες, που εκδίδεται με ηλεκτρονικό-ψηφιακό τρόπο είναι η κατηγορία των συντάξεων λόγω θανάτου. Όμως και σε αυτήν την κατηγορία έχουμε σημαντικά προβλήματα γιατί δεν έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο λογισμικό για μια σειρά από περιπτώσεις οι οποίες αφορούν την έκδοση σύνταξης λόγω θανάτου. Συγκεκριμένα, όταν έχουμε παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση -κυρίως ΤΣΜΕΔΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑΥ- δεν λαμβάνουν τη σύνταξη λόγω έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού. Δεν εκδίδεται η σύνταξη.
»Και μιλώ για τις συντάξεις λόγω θανάτου στο όνομα του δικαιούχου. Για την κατηγορία του ν. 411/2019 ενώ αναπροσαρμόστηκε το ποσοστό της σύνταξης για την πρώτη τριετία στο 35% αυτό δεν έχει ενταχθεί σε λογισμικό, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να παίρνουν τη σύνταξη στο 70% έτσι θα έχουμε πρόβλημα αχρεωστήτως καταβληθέντων και κάποια στιγμή».
Επίσης, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να αναπροσαρμοστεί η περικοπή του 50% στο 25% στην περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται. Σχετικά με την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, ο βουλευτής ανέφερε πως εάν δεν αντιμετωπιστούν επιμέρους ζητήματα δεν πρόκειται το πρόβλημα να λυθεί.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Ντου» των Ισραηλινών οπαδών σε Γάλλους στο «Stade de France» (vids)
- Το «οπλοστάσιο» της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο που ξεκινά με τον Τραμπ
- Στο +1 ο Ολυμπιακός
- Πρόβλημα με Ντόρσεϊ στον Ολυμπιακό
- Η Βαλένθια θα αγωνιστεί με μαύρες φανέλες για να τιμήσει τα θύματα των φονικών πλημμυρών
- Τεράστια ευκαιρία με Τσιμίκα για την Ελλάδα – Μεγάλη απόκρουση του Πίκφορντ (vid)