Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ναόμι Οσάκα: Ποια είναι η αθλήτρια που άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα – Η «μάχη» με την κατάθλιψη

Ναόμι Οσάκα: Ποια είναι η αθλήτρια που άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα – Η «μάχη» με την κατάθλιψη

O αγώνας της για την ψυχική υγεία των αθλητών, η απόσυρση από το Ρολάν Γκαρός και η κούκλα της Barbie.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι και επίσημα γεγονός. Με καθυστέρηση ενός έτους η Ιερή Φλόγα άναψε στον Βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο δια χειρός Ναόμι Οσάκα και έστειλε μήνυμα ελπίδας, ειρήνης και αλληλεγγύης σε όλον τον κόσμο.

Οι διοργανωτές κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης αναφέρθηκαν στην πανδημία, στην προετοιμασία των αθλητών και στα εμπόδια που μπήκαν λόγω του κοροναϊού. Στο τέλος έκαναν την έκπληξη επιλέγονταν την πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως αθλήτρια της Ιαπωνίας, την Ναόμι Οσάκα, για να ανάψει την Φλόγα και να δώσει το σύνθημα για την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού.

Η 23χρονη τενίστρια παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα από έξι παιδιά προερχόμενα από τις Περιφέρειες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Είναι οι περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2011. Την κράτησαν για λίγο το καθένα και στη συνέχεια την παρέδωσαν στη Ναόμι Οσάκα.

Εκείνη αφού ανέβηκε αργά – αργά τα σκαλιά προς το νοητό βουνό Φίτζι άναψε τον βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσα από μία σφαίρα. Η Φλόγα αυτή, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων και θα σβήσει την Κυριακή 8 Αυγούστου στην τελετή λήξης.

Ποια είναι όμως η τελευταία λαμπαδηδρόμος;

Το όνομα της το γνωρίζουμε όλοι. Πρόκειται για την πιο γνωστή αθλήτρια της Ιαπωνίας. Είναι κάτοχος τεσσάρων Γκραν Σλαμ, έχει υπάρξει το No.1 στην παγκόσμια κατάταξη και είναι η πρώτη Ασιάτισσα που βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του μονού. Επίσης, έχει κερδίσει τους δύο πρώτους της τίτλους Γκραν Σλαμ σε δύο συνεχόμενα τουρνουά, στο Αμερικανικό Όπεν του 2018 και το Αυστραλιανό Όπεν του 2019. Μάλιστα, έγινε η πρώτη αθλήτρια που το κατάφερε αυτό μετά την Τζένιφερ Καπριάτι το 2001.

Η προσωπικότητά της, η ειλικρίνειά της και η μαχητικότητα που δείχνει κάθε φορά που αγωνίζεται την έχουν κάνει γνωστή παγκοσμίως. Αν και ανατράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γονείς της αποφάσισαν ότι θα εκπροσωπεί την Ιαπωνία. Εκείνη φορά το εθνόσημα και τους κάνει υπερήφανους.

Το τελευταίο διάστημα η 23χρονη βρέθηκε στο επίκεντρο επειδή μίλησε για την ψυχική υγεία των αθλητών.

Σε άρθρο της στο «TIME», η Γιαπωνέζα τενίστρια αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που δέχεται και μάλιστα αποσύρθηκε από το Ρολάν Γκαρός, διεκδικώντας το δικαίωμά της στη σιωπή όταν δε θέλει να δίνει συνεντεύξεις, προκαλώντας την οργή των διοργανωτών.

«Ελπίζω όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ και είναι ΟΚ να μιλάς για αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και συνήθως υπάρχει φως στο τέλος κάθε τούνελ. Οι αθλητές είναι άνθρωποι», έγραψε χαρακτηριστικά στο άρθρο της και συχέχισε:

«Ένιωσα υπό τεράστια πίεση για να αποκαλύψω τα συμπτώματά μου, ειλικρινά επειδή ο Τύπος και το τουρνουά δεν με πίστευαν. Δεν το εύχομαι σε κανέναν και ελπίζω ότι μπορούμε να θεσπίσουμε μέτρα για την προστασία των αθλητών, ιδιαίτερα των ευάλωτων. Ίσως θα έπρεπε να δώσουμε στους αθλητές το δικαίωμα να κάνουν ένα ψυχολογικό διάλειμμα από τη διερευνητική ματιά των ΜΜΕ σε σπάνιες περιπτώσεις, χωρίς να υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις».

Παράλληλα, πρότεινε αλλαγές στον τρόπο που γίνονται οι συνεντεύξεις Τύπου, αλλά και να επιτρέπεται στους τενίστες να παίρνουν έναν μικρό αριθμό «αναρρωτικών» κάθε χρόνο, για να εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις με τον Τύπο χωρίς να αποκαλύψουν τους προσωπικούς λόγους. «Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο το άθλημα θα συμβαδίζει με την υπόλοιπη κοινωνία», είπε και εξήγησε ότι θα πρέπει να ισχύει ό,τι και σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά.

Λίγες ημέρες μετά και έχοντας γράψει όλα αυτά αποφάσισε να αγνοήσει τους κανόνες των αγώνων και της επιβλήθηκε πρόστιμο, ύψους 15 χιλιάδων δολαρίων.

Τι έκανε; Νίκησε την Ρουμάνα Παρίτσια Μαρία Τιγκ, στον πρώτο γύρο του Ρολάν Γκαρός αλλά αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Αιτία, η ψυχολογική επιβάρυνση να «απολογείται» για την απόδοση της αλλά και επειδή περνάει μεγάλες περιόδους κατάθλιψης.

Ναι, η 23χρονη αποκάλυψε στο φετινό Ρολάν Γκαρός ότι από το 2018 αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης. Η παραδοχή έγινε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης σε ένα μακροσκελές κείμενο. Ανέφερε ότι περνά σε τακτά διαστήματα φάσεις κατάθλιψης και ότι αυτό της συνέβη, όταν ξαφνικά ένα ντροπαλό κορίτσι μετατρέπεται σε αθλητικό πρότυπο.

Στο πλευρό της μετά το ξέσπασμά της στάθηκε, μεταξύ άλλων, η μεγάλη πρωταθλήτρια του τένις, Σερένα Γουίλιαμς. «Τη νιώθω τη Ναόμι.Μακάρι να την αγκάλιαζα. Ξέρω πως νιώθει. Έχω βρεθεί σε ανάλογες θέσεις. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός και αντιμετωπίζει τα πράγματα διαφορετικά. Αφήστε τη να το χειριστεί με τον τρόπο που νομίζει», ανέφερε.

Όταν η Ναόμι Οσάκα έγινε Barbie:

Παρά τα 23 της χρόνια, το Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης αυτή τη στιγμή, στέκεται απέναντι στα προβλήματα, εκφράζει τη γνώμη της και δεν διστάζει να αποσυρθεί ακόμη και από μεγάλα τουρνουά προκειμένου να παλέψει για τα πιστεύω της. Τα μηνύματα που περνά εκφράζουν την πλειοψηφία των αθλητών και εμπνέουν. Γι’ αυτό και η Mattel δημιούργησε μια κούκλα αφιερωμένη σ’ αυτήν.

Η Barbie – Ναόμι φορά ένα φόρεμα τένις που φωτίζεται με πινελιές σε ροζ και μπλε χρώμα και είναι εμπνευσμένη από την εμφάνισή της Αυστραλιανό Όπεν το 2020. «Είναι μεγάλη τιμή να είμαι μέρος της σειράς Barbie Role Model και να υπενθυμίζω στα νεαρά κορίτσια ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο. Θέλω τα νεαρά κορίτσια παντού να αισθάνονται εμψυχωμένα να κάνουν μεγάλα όνειρα και να γνωρίζουν ότι αν πιστεύουν στον εαυτό τους τα πάντα είναι δυνατά», ανέφερε η επαγγελματίας αθλήτρια του τένις για την κούκλα της.

Την ίδια ώρα, η Λίζα Μακ Νάιτ παγκόσμια επικεφαλής της Barbie & Dolls, της Mattel πρόσθεσε: «Η Ναόμι άνοιξε το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές κοριτσιών να ονειρεύονται περισσότερο και μέσω του ακλόνητου θάρρους και της ειλικρίνειάς της, έδειξε στον κόσμο τη σημασία να είσαι η δική σου μεγαλύτερη πρωταθλήτρια. Η Ναόμι συνεχίζει να καταρρίπτει τα όρια εντός και εκτός του γηπέδου και είναι ένα ισχυρό πρότυπο για τους θαυμαστές και θαυμάστριες παντού».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Barbie (@barbie)

Must in

Το νέο όπλο του Κιμ Γιονγκ Ουν απέναντι στη Νότια Κορέα - Ανυπόφορος θόρυβος και απόκοσμοι ήχοι

Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί τεράστια μεγάφωνα για να εκπέμπει ανυπόφορο θόρυβο προς τη Νότια Κορέα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024