Εύθραυστη ισορροπία στο ΕΣΥ με την μετάλλαξη Δέλτα– Αύξηση κατά 70% στις εισαγωγές σε μία εβδομάδα – Ανησυχία για τον μέσο όρο ηλικίας των ασθενών
Το προφίλ των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν αποδεικνύει πως το εμβόλιο είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας κόντρα στην πανδημία.
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, καθώς παρά το γεγονός πως ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν… συγκρατημένος τις τελευταίες ημέρες, μετά το ρεκόρ που σημειώθηκε την Τρίτη με 3.565 μολύνσεις, δυστυχώς το αποτύπωμα της γενικότερης αύξησης των διαγνώσεων έχει αρχίσει να φαίνεται στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα στις εισαγωγές των νοσοκομείων της χώρας.
Το προφίλ των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν αποδεικνύει πως το εμβόλιο είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας κόντρα στην πανδημία.
Είναι επίσης και το μεγαλύτερο όπλο κόντρα στο τέταρτο κύμα, το οποίο έχει κάνει ηχηρή εμφάνιση σε όλη την επικράτεια μέσω της μετάλλαξης Δέλτα.
Αύξηση εισαγωγών κατά 70%
Η αύξηση των εισαγωγών έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ωστόσο καθησυχαστικό είναι το γεγονός πως ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν έχει αυξηθεί.
Συγκεκριμένα υπάρχει μία αύξηση κατά 70% στις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη από κοροναϊό στα νοσοκομεία της χώρας το τελευταίο διάστημα.
Πλέον ο μέσος όρος του επταημέρου ανέρχεται σε 144 έναντι 92 της περασμένης εβδομάδας.
Μάλιστα, το 70% αυτών αφορά σε ανεμβολίαστους πολίτες και το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση.
Χτες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 145 νέες εισαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό και εκφράζοντας την ανησυχία της για την εξέλιξη της κατάστασης, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ανέφερε σε σημερινές της δηλώσεις πως «εάν συνεχίσουμε έτσι, το peak θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο. Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα που δεν ξέρω που θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την ημέρα».
Από την άλλη οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 130 το τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας μια ήπια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή (123 ασθενείς).
Γώγος: Αύξηση νοσηλειών κατά 25% ημερησίως- Τζανάκης: Μικρή άνοδος και στις διασωληνώσεις
Αυτό πάντως που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ηλικία των ασθενών παρά ο αριθμός τους, αφού πλέον τα ποσοστά των διασωληνωμένων στις ηλικίες 18-64 και άνω των 65 είναι σχεδόν παρόμοια.
Ειδικότερα, το 47,7% σήμερα αφορά σε ανθρώπους των παραγωγικών ηλικιών και μόλις το 52,3% σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, υποδεικνύοντας ότι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων τούς καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στην COVID-19.
Στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού, αλλά και την αύξηση του αριθμού των νοσηλειών αναφέρθηκαν τόσο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.
Το τέταρτο κύμα και η μετάλλαξη Δέλτα
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Γώγος τόνισες ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.
«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις», επισήμανε.
Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.
«Από την αύξηση των κρουσμάτων κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους. Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Προστασία από τα εμβόλια
Παράλληλα, οι καθηγητές αναφέρθηκαν στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια σημειώνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση.
«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες», δήλωσε ο κ. Τζανάκης
Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν. «Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε», σχολίασε.
Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1%.
«Υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ημερο μέσο όρο αν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200», κατέληξε.
Ελαφρώς πτωτική η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική
Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, μίλησε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Βλέπουμε μια διασπορά που διαχέεται σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω των μετακινήσεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια σχετικά ήπια αυξητική πορεία, υπάρχει μια επιβράδυνση στην αύξηση. Η επιβράδυνση οφείλεται στο ότι ανιχνεύσαμε νωρίς την αυξητική πορεία, κοινοποιήθηκε νωρίς, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι πρέπει να προσέξει, έγιναν πολλά tests και πάρθηκαν και κάποια μέτρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική είναι ελαφρώς πτωτική. Στη Θεσσαλονίκη είμαστε ακόμα σε αυξητική πορεία, ενώ αύξηση έχουμε και στην Κρήτη σε όλες τις περιοχές, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και σε ένα βαθμό και την Πάρο. Στη Μύκονο είμαστε στην αρχή της πτώσης, ενώ σημαντική είναι η πτώση και στη Σαντορίνη», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων, αλλά και το ποιες περιοχές της χώρας διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή.
«Το πρόβλημα είναι ότι όταν πηγαίνουμε κάπου που δεν υπάρχει μεγάλη πίεση από την πανδημία, δεν τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κρατώντας έναν αυτοέλεγχο και μια σύνεση, μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση. Επίσης ο μεγάλος αριθμός των tests βοηθάει να αποφύγουμε τα χειρότερα», πρόσθεσε.
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υποδέχθηκε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο στο Κρεμλίνο
- Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή
- Ντόναλντ Τραμπ: «Εθνική Έκτακτη Ανάγκη 2.0» – Γιατί ξεκινάει νέο πόλεμο απέναντι στους μετανάστες στις ΗΠΑ
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ
- Η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι επιστρέφει πάνω στην ώρα για την νέα χρονιά