Κοροναϊός: Πώς η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ρωγμές στο τείχος ανοσίας
Ηδη τόσο η πολιτική όσο και η πολιτειακή ηγεσία της χώρας απευθύνθηκαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους σε όλους εκείνους που μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο καλώντας τους να το πράξουν άμεσα ώστε να μην κινδυνεύσει η δημοσία Υγεία
Καθώς οι ενδείξεις αποτυπώνουν την έλευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η θωράκιση του πληθυσμού μέσω του τείχους ανοσίας καθίσταται προβληματική με περίπου τρία εκατ. Ελληνες να μην έχουν εμβολιαστεί, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τη μολυσματική δράση της μετάλλαξης Δέλτα.
Γεμίζουν τα κρεβάτια
Ηδη τόσο η πολιτική όσο και η πολιτειακή ηγεσία της χώρας απευθύνθηκαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους σε όλους εκείνους που μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο καλώντας τους να το πράξουν άμεσα ώστε να μην κινδυνεύσει η δημοσία Υγεία μέσω της κατάρρευσης των νοσοκομείων που ήδη τα τελευταία 24ωρα, έχουν αρχίσει να δέχονται αυξημένο αριθμό ασθενών με κοροναϊό, εν πολλοίς ανεμβολίαστων.
Το φάσμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι σαφές ότι θα διευρυνθεί και θα περιλάβει περισσότερους κλάδους ενώ αν τα πράγματα εξελιχθούν χειρότερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό να προκριθεί και τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.
Ανησυχητικά δεδομένα
Τα επιδημιολογικά δεδομένα λόγω της ταχείας εξάπλωσης της Δέλτα είναι ανησυχητικά. Κάθε εβδομάδα που περνάει καταγράφεται αύξηση 7% με 8% στις νοσηλείες και όπως εκτιμούν επιστήμονες οι επόμενες 10 μέρες θα είναι κρίσιμες καθώς θα εξακριβωθεί ο ρυθμός των νοσηλειών. Εάν τα εξιτήρια υπολείπονται των νέων εισαγωγών, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία προβληματική κατάσταση.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός αποτελεί το πλέον ισχυρό ανάχωμα για το ΕΣΥ κι αυτό διότι τα εμβόλια εμποδίζουν τις επιπλοκές της λοίμωξης του κοροναϊού και άρα την ανάγκη για κλίνες εντατικής νοσηλείας.
Ετσι λοιπόν την ώρα που η χώρα πολιορκείται από το στέλεχος Δέλτα, περίπου τρία εκατ. ενήλικοι Ελληνες αναβάλλουν επ’ αόριστον να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, παρότι αν το ποσοστό των εμβολιασθέντων έφτανε το 90%, θα έσβηνε τον εφιάλτη των διασωληνώσεων και των θανάτων λόγω σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης.
Ανοσία στις εκκλήσεις
Οσο όμως ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού συνεχίζει να υψώνει τείχη απέναντι στις εκκλήσεις των ειδικών τόσο πιο αβέβαιη είναι η επιδημιολογική πορεία της χώρας το καλοκαίρι και το επερχόμενο φθινόπωρο. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση των επιδημιολόγων οι ειδικοί διαπίστωσαν με αγωνία την ήπια πλην, όμως, όχι αμελητέα αύξηση μολύνσεων σε πολίτες άνω των 60 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, περίπου 4,7 εκατ. πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα μας. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η «δεξαμενή» των εμβολιασμένων λειτουργεί προστατευτικά έναντι στις επιπτώσεις του τέταρτου κύματος -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους «σκληρούς δείκτες» -, παρ’ όλα αυτά δεν αρκεί για να μειώσει το σαρωτικό του ξέσπασμα που μεταφράζεται προς το παρόν σε χιλιάδες κρούσματα την ημέρα. Και αγωνιούν για τις επερχόμενες εξελίξεις, καθώς οι «μαύρες τρύπες» στην ανοσία δημιουργούν συνθήκες νέου κύκλου πίεσης στο ΕΣΥ.
Υποχρεωτικότητα
Την ίδια ώρα, το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο στο φθινόπωρο με στρατηγικό στόχο να υπάρξει, έπειτα από ένα καλοκαίρι χωρίς δραματικά απρόοπτα, πλήρης λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Εστω με μέτρα προστασίας και «δυσκολίες για τους ανεμβολίαστους», όπως επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά όχι με οριζόντια «κλεισίματα» και εξ αποστάσεως λειτουργίες. Εξού και με εκφρασμένη την πρόθεση για διά ζώσης εκπαίδευση, πρώτοι στη λίστα υποχρεωτικότητας στην περίπτωση ενεργοποίησης της δεύτερης φάσης τίθενται οι εκπαιδευτικοί – δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί.
Το ποσοστό εμβολιασμού που η κυβέρνηση καταγράφει σήμερα στον κλάδο είναι περίπου στο 74% και δεν κρίνεται αρκετό.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εντός της κυβέρνησης διατυπώνονται εισηγήσεις περί υποχρεωτικότητας (όχι μόνο στην Παιδεία αλλά σε επιπλέον πεδία) από δύο «σχολές»: η μία προκρίνει επέκταση, ακόμα και άμεσα, και η άλλη διαβλέπει «λειτουργικές δυσκολίες».
Η Παιδεία
Στο πλαίσιο αυτό το πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται αποφασισμένο να κρατήσει προσώρας την Παιδεία εκτός συζήτησης περί υποχρεωτικότητας (χαρακτηριστική η αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι «είναι πολύ δύσκολο» να αντικατασταθεί ένας δάσκαλος που θα νοσήσει), θέτοντας από τώρα με τους ειδικούς υπό επεξεργασία το πρωτόκολλο επιστροφής εκπαιδευτικών και μαθητών στις τάξεις.
Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε άρθρο της με τίτλο «Από το τέταρτο κύμα στην Τρίτη δόση», στο τραπέζι είναι το ζήτημα της 3ης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου. Αδύναμος κρίκος είναι οι 800.000 ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών, με την ιολόγο του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου, να εξηγεί γιατί πρέπει τώρα να εμβολιαστούν μικροί και μεγάλοι.
«Προβλέπω ότι ο ιός θα συνεχίσει να μολύνει και πιθανώς τελικά θα μολυνθεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι εμβολιασμένοι θα έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να νοσήσουν πιο ήπια».
Νέα κίνητρα από τον Κικίλια
Τα κίνητρα που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας ώστε γιατροί και φαρμακοποιοί να μπουν πιο δυναμικά στη μάχη για να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι, σχολιάζονται θετικά από επαγγελματίες υγείας. Στη μάχη υπέρ του εμβολιασμού μπήκε και η Φίνος Φιλμ ανεβάζοντας βίντεο με αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες στο Διαδίκτυο.
Η Σακελλαροπούλου
Στην ομιλίας της κατά τη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και υπογράμμισε ότι «η δημοκρατία δεν προάγει μόνο τα ατομικά δικαιώματα» και σημείωσε ότι «η ενάρετη άσκηση της ιδιότητας του πολίτη προϋποθέτει την απόσταση από τον ιδιοτελή εγωισμό και την αναγνώριση του καθολικού. Η ελευθερία μας δεν είναι απεριόριστη και δεν εμπεριέχει τη βλάβη των τρίτων. Η ισχύς της βρίσκεται εντός και όχι εκτός του νόμου. Στην υγειονομική κρίση, συνειδητοποιήσαμε πόσο επιδρούν οι πράξεις
και οι αποφάσεις μας στους συνανθρώπους μας. Οι υποχρεώσεις μας στο κοινωνικό σύνολο είναι η άλλη όψη των δικαιωμάτων μας».
Μάλιστα, σημείωσε ότι «καθώς το τέταρτο κύμα εμφανίζεται ακόμη πιο μεταδοτικό, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα και την επείγουσα ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Δεν υπάρχει καμία αμφισημία και αμφιβολία: το τέλος της πανδημίας δεν είναι πια ζήτημα καλής τύχης ή μεταφυσικής· είναι δική μας επιλογή και ευθύνη».
Μήνυμα Μητσοτάκη
Η πολιτεία εξαντλεί κάθε περιθώριο πειθούς για το εμβόλιο τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απάντησε στους αντιεμβολιαστές και μέσω του μηνύματός του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
«Συνεπής πολίτης είναι ο εμβολιασμένος πολίτης! Στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης και τα δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ήδη αποδείξει την ασφάλεια των εμβολίων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η πολιτεία σέβεται τους λιγότερους χωρίς να στερεί ελευθερίες από τους πολύ περισσότερους, επαναλαμβάνοντας πως το Σύνταγμα αναθέτει σε όλους χρέος κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.
«Η φημολογία δεν είναι ιδεολογία. Και οι ψεύτικοι φόβοι ανήκουν σε ψεύτικους κόσμους. Άρνηση στο εμβόλιο, συνεπώς, σημαίνει άρνηση στην υγεία και στην πρόοδο των πολιτών».
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης