Κοροναϊός: Στα νοσοκομεία στέλνει η μετάλλαξη τους ανεμβολίαστους – Τι θα γίνει με την έξοδο του Αυγούστου
Το εύρος της μολυσματικότητας δεν αντανακλάται μόνο στις χιλιάδες κρούσματα καθημερινά αλλά και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία προμηνύοντας ένα καυτό φθινόπωρο για το σύστημα Υγείας.
Με προγεφύρωμα τη μεγάλη δεξαμενή των ανεμβολίαστων, η πανδημία λαμβάνει μορφή τέταρτου κύματος στη χώρα μας και μάλιστα με ταχύ ρυθμό. Η μετάλλαξη Δέλτα που εκτιμάται ότι έχει προσβάλλει περισσότερα από 2.500 παιδιά μέχρι τώρα, έχοντας υψηλό δείκτη μολυσματικότητας, αρχίζει και προσβάλλει πλέον ανθρώπους 40 ετών και άνω, ως επί το πλείστον ανεμβολίαστους.
Το εύρος της μολυσματικότητας δεν αντανακλάται μόνο στις χιλιάδες κρούσματα καθημερινά αλλά και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία προμηνύοντας ένα καυτό φθινόπωρο για το σύστημα Υγείας. Ο δείκτης νοσηλειών αυξάνεται συνεχώς και από 38 εισαγωγές που καταγράφηκαν την πρώτη του μήνα, χθες έφτασαν τις 178, μια αύξηση 368%.
Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκαν 173 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19, όταν στα τέλη Ιουνίου οι νέες εισαγωγές ήταν περίπου 40 σε ημερήσια βάση. Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι μόνο 42 από τους 4.600 ασθενείς που διασωληνώθηκαν συνολικά από τον Φεβρουάριο 2021 έως πριν από μία εβδομάδα είχαν πλήρως εμβολιαστεί.
Την Κυριακή μία γυναίκα 31χρονών που είχε υποκείμενα νοσήματα και ίσως για αυτόν τον λόγο να μην είχε εμβολιαστεί, πέθανε στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου τρία εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας έχουν αποφύγει να κάνουν το εμβόλιο με αποτέλεσμα ο στόχος της επίτευξης υψηλού ποσοστού ανοσοποίησης του πληθυσμού να καθίσταται ανησυχητικά προβληματικός.
Οι καταγραφές από τα νοσοκομεία δεν δείχνουν μόνο αύξηση των εισαγωγών κατά 7% αλλά και ότι οι ασθενείς που διακομίζονται ή διασωληνώνονται είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι. Στις απλές κλίνες Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 95% των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι, ενώ στις ΜΕΘ Covid αυτό το ποσοστό πλησιάζει το 98%. Οι γιατροί τονίζουν ότι η άρνηση του εμβολιασμού μπορεί να στείλει ον οποιοδήποτε στο νοσοκομείο, την ώρα που η Δέλτα σαρώνει στη χώρα.
Σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως σε νησιά η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Εκτός από τη Μύκονο υπάρχουν άλλα 9 νησιά όπου έχουν δημιουργηθεί θύλακες επιπολασμού του ιού και διάχυσης στην υπόλοιπη χώρα μέσω των παραθεριστών που επιστρέφουν στους τόπους διαμονής τους μετά το τέλος της άδειάς τους.
Η κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις περιοχές ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιβολή τοπικών lockdown, όπως αυτό της Μυκόνου, αν η κατάσταση φτάσει στο αποχώρητο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, πρόκειται για νησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες και ειδικότερα: Η Ζάκυνθος, η Λέρος, η Κέρκυρα, η Κως, η Σίφνος, η Σέριφος,
η Μήλος, η Αντίπαρος και η Ρόδος
Την αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό, επιβεβαιώνει και η διευθύντρια της 7ης Πενυμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. «Τις τελευταίες μέρες ζοριζόμαστε με τα κρεβάτια στις κοινές κλίνες. Δεν είναι σαν πέρυσι το φθινόπωρο ή φέτος την άνοιξη, αλλά αρχίζουμε και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα».
Σύμφωνα με την γιατρό, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» μόνο ένας εμβολιασμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όλοι οι υπόλοιποι που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. «Είναι σημαντικό να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί η πιθανότητα να νοσήσουμε και να μπούμε στο νοσοκομείο είναι ελάχιστη, και βοηθά πολύ να προστατέψουμε τους ανθρώπους που έχουν λίγα προβλήματα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «βλέπουμε και νέους ανθρώπους στα νοσοκομεία».
Παράλληλα είπε ακόμη ότι αρκετοί νέοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ όπως είπε, το 35% όσων νοσούν με κοροναϊό θα έχουν για καιρό κάποια συμπτώματα όπως άγχος, αυπνία, βήχα, νεφρά, κατάλοιπα στους πνεύμονες.
Στον Ευαγγελισμό γιατροί επισημαίνουν ότι «τα νέα περιστατικά κοροναϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δέκα ημέρες. Ενώ το προηγούμενο διάστημα προσέρχονταν περίπου δύο νέα περιστατικά σε κάθε εφημερία, πλέον καταγράφονται περισσότερα από 20». «Οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία είναι σε ποσοστό 95%-96% ανεμβολίαστοι.
Πολλοί γιατροί έχουν την άποψη ότι υπάρχει μία αύξηση των εισαγωγών χωρίς ωστόσο να φτάνει στα όρια της πίεσης στο ΕΣΥ, κάτι που ενδεχομένως όμως να αλλάξει σε 10-15 ημέρες, λόγω του ότι τα εξιτήρια που εκδίδονται υπολείπονται των εισαγωγών. Αυτό που βλέπουν είναι ότι το 90% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, και από τους υπόλοιπους ένα μικρό ποσοστό είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό επιβεβαιώνει δύο πράγματα όπως λένε. Πρώτον, ότι ο εμβολιασμός ανεπιφύλακτα προστατεύει και δεύτερον, ότι ένα μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων ενδέχεται να νοσήσει. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι λίγο υψηλότερο όταν πρόκειται για το στέλεχος “Δέλτα” σε σχέση με άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Αναλυτικά στοιχεία για τα ποσοστά μόλυνσης και νοσηλείας των ανεμβολίαστων κρουσμάτων έδωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης. Όπως είπε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους, δηλαδή ποσοστό 35-40% και από αυτούς το 10%-15% θα πάει στο νοσοκομείο και ένα 5% δυστυχώς δεν θα τα καταφέρει.
Πέρα όμως από το γεγονός πως οι ανεμβολίαστοι είναι εντελώς απροστάτευτοι και «γυμνοί» στη μάχη απέναντι στον ιό, εμποδίζουν το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας, επισήμανε.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, τονίζει πως πλέον έχει φτάσει πάνω από το 1,5 ο δείκτης μεταξύ νέων εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό και εξιτηρίων.
Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά στα νοσοκομεία γίνεται μία εξαγωγή για σχεδόν τρεις εισαγωγές ασθενών. Ο κ. Τζανάκης, επικαλούμενος τα συμπεράσματα από τα μοντέλα που χρησιμοποιεί και τα οποία εκτιμούν την εξέλιξη της πανδημίας, βλέπει σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τις 300 καθημερινά το διάστημα μεταξύ τέλους Ιουλίου και αρχές Αυγούστου. Μάλιστα, προσδιορίζει την κορύφωση του παρόντος κύματος της πανδημίας στη χώρα το διάστημα μεταξύ 15–20 Αυγούστου.
- ΗΠΑ: Ετοιμάζεται για κρίση στην Ταϊβάν – Σχέδιο ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ιαπωνία
- Τα ζώδια σήμερα: Ζήτω η έμπνευση
- Υπουργικό συμβούλιο: Ο προϋπολογισμός στο επίκεντρο της συνεδρίασης υπό τον Μητσοτάκη
- Λιθουανία: Συντριβή αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας
- Μαρία Κορινθίου: Οι λόγοι που την έκαναν να διακόψει τη συνεργασία της με τον Γιώργο Λιάγκα
- Επίδομα θέρμανσης: 7 στους 10 δικαιούχους υπέβαλλαν αίτηση