Σκάνδαλο Pegasus: Αξιωματούχοι που χρησιμοποιούσαν WhatsApp έπεσαν θύματα κατασκοπείας
Σύμφωνα με τον CEO της WhatsApp, οι αποκαλύψεις για την NSO «ταιριάζουν» με τα ευρήματα από την επίθεση του 2019 εναντίον της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων.
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα στη Βορειοανατολική Αττική
Η Ισραηλινή εταιρεία NSO Group έχει αρνηθεί ότι το λογισμικό spyware που έχει αναπτύξει, χρησιμοποιήθηκε για να υποκλέψει περιεχόμενο επικοινωνίας από πολιτικούς. Ωστόσο, η WhatsApp λέει μια εντελώς διαφορετική ιστορία.
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων και ατόμων σε υψηλά ιστάμενες θέσεις υπηρεσιών ασφαλείας χωρών-συμμάχων των ΗΠΑ – αποτέλεσαν στόχο κυβερνήσεων μέσω του spyware της NSO Group, κατά τη διάρκεια κυβερνοεπίθεσης το 2019 εναντίον 1.400 χρηστών του WhatsApp.
Αυτό υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της WhatsApp, Γουίλ Κάθκαρτ, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. Οι αποκαλύψεις Κάθκαρτ έρχονται στον απόηχο των αποκαλύψεων της προηγούμενης εβδομάδας για το περιβόητο πρόγραμμα Pegasus. Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις ήρθαν μετά τη συνεργασία 17 οργανισμών μέσων ενημέρωση που ερεύνησαν την NSO, την ισραηλινή εταιρεία που πουλά το ισχυρό λογισμικό παρακολούθησης σε κυβερνητικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Κάθκαρτ, οι αποκαλύψεις για την NSO «ταιριάζουν» με τα ευρήματα από την επίθεση του 2019 εναντίον της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp. Στις ίδιες επιθέσεις πιστεύεται ότι στοχοποιήθηκαν επίσης ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφοι. Μάλιστα, οι επιθέσεις του 2019 αποτελούν πλέον αντικείμενο αγωγής που έχει καταθέσει η WhatsApp εναντίον της NSO.
Η NSO από την άλλη πλευρά αρνείται την εμπλοκή της, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει πραγματική βάση» στους παραπάνω ισχυρισμούς και ότι η λίστα των επιθέσεων ήταν πολύ μεγάλη ώστε να μπορέσει το Pegasus να επικεντρωθεί σε όλους αυτούς τους πιθανούς στόχους. Επιπλέον, η ισραηλινή εταιρεία προκαλεί τον Κάθκαρτ, ρωτώντας τον εάν είχε «άλλες εναλλακτικές» στα εργαλεία της εφαρμογής WhatsApp που θα βοηθούσαν στην παύση της δράσης «παιδόφιλων, τρομοκρατών και εγκληματιών», χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένο λογισμικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις