90 χρόνια «ΤΑ ΝΕΑ»: Οι εκλογές που έκαναν τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ, πρόεδρο των ΗΠΑ
Τα μεγάλα διεθνή γεγονότα, από το 1931 ως σήμερα, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια κυκλοφορίας
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Στις 28 Μαΐου 1931 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που προπολεμικά είχε τον τίτλο «ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ».
Από τις πρώτες εκείνες ημέρες κυκλοφορίας, φωτογραφικό υλικό και άρθρα της εφημερίδας στο πρωτοσέλιδο και στις εσωτερικές της σελίδες, φανέρωναν τον σαφή προσανατολισμό της στην διεθνή επικαιρότητα.
Τα «ΝΕΑ» συμπληρώνουν φέτος 90 χρόνια κυκλοφορίας και μέσα από τη στήλη του in.gr «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ» και την ενότητα «90 χρόνια ΝΕΑ» θα δούμε τον τρόπο που «ΤΑ ΝΕΑ» προσέγγισαν τα μεγάλα διεθνή γεγονότα των τελευταίων 90 χρόνων.
Τον Ιούλιο του 1932, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, του Νοεμβρίου 1932, ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο πρόεδρος που έμελλε να διαχειριστεί τις κρίσεις της Μεγάλης Ύφεσης και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και να αποτελέσει έναν από τους πιο εμβληματικούς προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ, παραμένει άγνωστος στο ελληνικό κοινό.
Τα «ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ» της 7ης Ιουλίου, με άρθρο τους στο πρωτοσέλιδό τους παρουσιάζουν τους υποψηφίους πρόεδρους των ΗΠΑ, Χούβερ και Ρούσβελτ.
«Οι κ.κ. Χούβερ και Ρούσβελτ αποτελούν όθεν τους δύο πόλους, οι οποίοι θα συγκεντρώσουν την μεγαλείτεραν μάζαν των Αμερικανών εκλογέων. (…) Ο κ. Χούβερ παρ’ όλην την τριβήν την οποίαν υπέστη κατά την διάρκειαν της τετραετούς θητείας του, κατά την οποίαν έλαβον χώραν γεγονότα οικονομικά, τα οποία ανέτρεψαν όλους τους ρυθμούς της αμερικανικής ζωής, εν τούτοις εσχάτως ανέκτησε το καταπεσόν κύρος του. (…) Έναντί του κ. Χούβερ ορθούται η προσωπικότης του κ. Ρούσβελτ, ο οποίος αποτελεί μίαν από τας καλλιτέρας πολιτικάς προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, διακριθείς ως διοικητής της επικρατείας της Νέας Υόρκης».
Αυτό το «διοικητής της επικρατείας της Νέας Υόρκης» του 1932, στην εποχή μας το έχουμε αντικαταστήσει με τη λέξη «Κυβερνήτης».
Τα «ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν, μέσα σε λίγες γραμμές, το πρόγραμμα του Ρούσβελτ και των Δημοκρατικών.
«Οι δημοκράται, εν αντιθέσει προς τους ρεπουμπλικάνους, φρονούν ότι πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγικοί δασμοί, διότι η Αμερική κινδυνεύει να μποϋκοταρισθή από τα ευρωπαϊκά κράτη με τον οικονομικόν εθνικισμόν τον οποίον εφαρμόζει τελευταίως.
»Επίσης είνε κεκηρυγμένοι κατά της καταργήσεως των διακυβερνητικών χρεών και υπέρ της χρήσεως των οινοπνευματωδών ποτών»
Το άρθρο των ΝΕΩΝ της 7ης Ιουλίου 1932 κλείνει με αυτό που πλέον φαντάζει αυτονόητο, αλλά που τότε έχρηζε επεξήγησης.
«Δεν είναι μόνον ο αμερικανικός λαός, αλλά και η Ευρώπη ολόκληρος, της οποίας το πολιτικόν, οικονομικόν και κοινωνικόν μέλλον πρόκειται να επηρεασθή τα μέγιστα εκ της νέας πολιτικής κατευθύνσεως, η οποία θα υιοθετηθή εις τας Ηνωμένας Πολιτείας μετά την προεδρικήν εκλογήν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις