Σώματα με ψυχή
Δέκα γυναίκες και 19 άνδρες γράφουν φέτος στο Τόκιο άλλο ένα - επικό - κεφάλαιο στις προσωπικές ιστορίες τους
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν διαφορετικές – και πάνω από μία ο καθένας – «πατρίδες» αλλά κουβαλούν με τα μυώδη κορμιά τους το ίδιο μήνυμα: αυτό της ελπίδας. «Εχουν ζήσει τα χειρότερα, τώρα είναι εδώ για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους» ήταν το μότο στο βίντεο με τίτλο «Το Ταξίδι» με το οποίο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έτρεχε για μήνες την παγκόσμια εκστρατεία υποστήριξης της ολυμπιακής και παραολυμπιακής ομάδας προσφύγων.
Δέκα γυναίκες και 19 άνδρες γράφουν φέτος στο Τόκιο άλλο ένα – επικό – κεφάλαιο στις προσωπικές ιστορίες τους. Και, ανεξαρτήτως βάθρου και μεταλλίων, δείχνουν τι πραγματικά σημαίνει αντοχή. Τη σημασία της αλληλεγγύης. Την ανάγκη μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς – στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο – να μην προστατεύονται μόνο τα σώματα από εμφύλιους, αιματοχυσία, φτώχεια ή και από τα κύματα του Αιγαίου. Αλλά να στεγάζονται οι ψυχές και τα όνειρα των ανθρώπων. «Είμαστε σώματα χωρίς ψυχή όταν αφήνουμε τα όνειρά μας πίσω» είναι το μότο της 23χρονης κολυμβήτριας από τη Δαμασκό Γιούσρα Μαρντίνι.
Η δική της ιστορία μαθεύτηκε από τότε: Το καλοκαίρι του 2015 κυνήγησε μια καλύτερη ζωή παλεύοντας τελικά με τα κύματα στα ανοιχτά της Λέσβου (για να σώσει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες) και πλέον κολυμπά στα ήρεμα νερά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η νεαρότερη πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας κράτησε την Παρασκευή τη σημαία της ομάδας προσφύγων μαζί με τον συνομήλικό της Ταχολίνι Γκαμπριέσος από την Ερυθραία, αθλητή του στίβου. Ηταν η δεύτερη σημαία που κυμάτισε στο στάδιο μετά την ελληνική.
Δεν έχει σημασία αν, πόσοι και ποιοι αθλητές πρόσφυγες έχουν περάσει (και) από τα ελληνικά ΚΥΤ – σε Αθήνα, Σάμο και αλλού. Οποιος και αν ήταν ο δρόμος της ελπίδας, οι ιστορίες τους αξίζει πάντα να μαθαίνονται – ακόμα και αν φαντάζουν μακρινές. Να βγαίνουν προς τα έξω ως οδηγός δύναμης απέναντι σε έναν κόσμο μισανθρωπισμού, συμφερόντων και αδιαφορίας. Γιατί απέναντι σε όλους και όλα τα έχουν ήδη καταφέρει η 23χρονη Ιρανή Κίμια (τάε κβον ντο), ο 29χρονος Κονγκολέζος Ποπόλε (τζούντο), ο σύρος ποδηλάτης Αχμέντ και όσοι στάθηκαν κάτω από την ίδια σημαία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις