Πρόξενοι… ληξίαρχοι στις πρεσβείες
Οι καταχωρίσεις παιδιών που γεννιούνται από έλληνες γονείς στο εξωτερικό, γάμων, θανάτων ή βαπτίσεων, θα γίνονται πλέον αυτομάτως και δεν θα υπάρχουν τεράστιες αναμονές
Ενα χρόνιο πρόβλημα των Ελλήνων του εξωτερικού, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταχώριση γεννήσεων, γάμων, θανάτων και άλλων σημαντικών γεγονότων στο Ειδικό Ληξιαρχείο της χώρας, αναμένεται να λάβει σύντομα τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, προωθείται η διασύνδεση του Μητρώου Πολιτών με τα ελληνικά προξενεία ανά τον κόσμο, με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας. Με την εξέλιξη αυτή οι πρόξενοι «μετατρέπονται» σε ληξιάρχους, οι καταχωρίσεις παιδιών που γεννιούνται από Έλληνες γονείς στο εξωτερικό, γάμων, θανάτων ή βαπτίσεων, θα γίνονται πλέον αυτομάτως – και όχι μέσω του Ειδικού Ληξιαρχείου όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα – ενώ οι τεράστιες αναμονές που διαπιστώνονται λόγω των συσσωρευμένων αιτημάτων, θα πάψουν να υφίστανται.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι η αναμονή για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών υπερβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τους έξι μήνες, καθώς στο Ειδικό Ληξιαρχείο – την υπηρεσία όπου καταχωρίζονται τα ληξιαρχικά γεγονότα Ελλήνων της αλλοδαπής – εκκρεμούν αυτή τη στιγμή περισσότερες από 12.000 αιτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διασύνδεση του Μητρώου Πολιτών θα ξεκινήσει πιλοτικά με πέντε μεγάλα προξενεία του εξωτερικού, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να προχωρήσει στην εκπαίδευση του προσωπικού των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Μόλις δοθεί το πράσινο φως από το υπουργείο Εξωτερικών, διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια θα γίνουν στους υπαλλήλους των προξενείων, με στόχο το σύστημα να έχει λειτουργήσει σε όλες τις προξενικές αρχές ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Μέχρι σήμερα οι ομογενείς κατέθεταν τις αιτήσεις τους στα προξενεία του τόπου διαμονής τους και η υπηρεσία τις προωθούσε στο Ειδικό Ληξιαρχείο, που έχει ως έδρα την Αθήνα. Με το νέο σύστημα ο πρόξενος θα πάψει να είναι απλός διεκπεραιωτής του αιτήματος καθώς θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά τη διαδικασία μέχρι την τελική πράξη. Κι αυτό αφού ο προϊστάμενος της προξενικής Αρχής ή ο αρμόδιος υπάλληλος που θα έχει οριστεί από αυτόν θα μπορεί πλέον να συντάσσει ή να μεταγράφει τα ληξιαρχικά γεγονότα απευθείας στο πληροφορικό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».
Δραστική μείωση
Το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι οι αλλαγές στη διαδικασία θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη δραστική μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των ληξιαρχικών εγγραφών και στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ παράλληλα ο απόδημος πολίτης θα μπορέσει να έρθει αντιμέτωπος με ένα πιο φιλικό πρόσωπο του ελληνικού κράτους. Εκτός αυτών, εκτιμάται ότι θα αποσυμφορηθεί σημαντικά ο φόρτος εργασίας των προξενικών αρχών όχι μόνο ως προς τα ληξιαρχικά γεγονότα αυτά καθεαυτά αλλά και ως προς μια σειρά διοικητικών πράξεων που εξαρτώνται από αυτά, όπως η έκδοση διαβατηρίου.
Εκτός της διασύνδεσης του Μητρώου Πολιτών με τα προξενεία, το υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί μία σειρά μεταρρυθμίσεων ως το τέλος του έτους στο πλαίσιο αναμόρφωσης του δημόσιου τομέα. Προτεραιότητά του για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το lobbying, το οποίο θεσπίζει για πρώτη φορά κανόνες σε σχέση με τα «πολιτικά δώρα» και συστήνει ένα Εθνικό Μητρώο Διαφάνειας στο οποίο θα εγγράφονται όσοι εκπροσωπούν ομάδες συμφερόντων που επιθυμούν να ασκήσουν νόμιμη επιρροή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο έχει ήδη ολοκληρωθεί και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με στόχο να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της το φθινόπωρο.
Στο μικροσκόπιο του υπουργού βρίσκονται, επίσης, το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης, η στοχοθεσία ανά φορέα με βάση την οποία θα διαμορφωθούν τα κριτήρια τόσο για το μπόνους που θα δίνεται στους υπεραποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους όσο και για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, το προσοντολόγιο, ο ενιαίος διαγωνισμός προσλήψεων που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος να διεξαχθεί τον Οκτώβριο, η ενεργοποίηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο με τους κανόνες που ψηφίστηκαν προσφάτως, η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με το νέο πιο απαιτητικό πλαίσιο και η διεξαγωγή του δεύτερου πανελλαδικού διαγωνισμού για κτήση ιθαγένειας, εντός του Νοεμβρίου, για τον οποίο έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς