Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβολή κανόνων για την «επικίνδυνη» τάση ζητά ο ΠΟΥ
H μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι νέοι που αρχίζουν το άτμισμα μπορεί τελικά να στραφούν στα συμβατικά προϊόντα καπνού.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης προκειμένου να καταπνιγούν οι τακτικές της καπνοβιομηχανίας για προσέλκυση πελατών, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το άτμισμα προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και προσελκύει νέους χρήστες. Από την άλλη, άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι πιο ασφαλή για τους καπνιστές συμβατικών τσιγάρων. Για τον ΠΟΥ, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι νέοι που αρχίζουν το άτμισμα μπορεί τελικά να στραφούν στα συμβατικά προϊόντα καπνού.
«Η νικοτίνη είναι πολύ εθιστική και οι ηλεκτρονικές συσκευές εισπνοής νικοτίνης είναι επικίνδυνες και πρέπει να τύχουν καλύτερης ρύθμισης» δήλωσε ο γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Ο οργανισμός δημοσιοποίησε νέα έκθεση για τη μάχη κατά του καπνίσματος σε συνεργασία με την Bloomberg Philanthropies.
Η έκθεση σημειώνει πως οι κατασκευαστές προϊόντων ατμίσματος, μια αγορά που όλο και μεγαλώνει, συχνά στοχοποιούν παιδιά και εφήβους με δελεαστικές αρωματικές ουσίες, από τις οποίες αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον 16.000.
Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που αγωνίζεται εδώ και χρόνια κατά του καπνίσματος, κατήγγειλε τις τακτικές των καπνοβιομηχανιών.
«Ενώ οι πωλήσεις τσιγάρων υποχωρούν, οι επιχειρήσεις καπνού προώθησαν επιθετικά νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα προϊόντα αεριοποιημένου καπνού και πιέζουν τις κυβερνήσεις ώστε να περιορίσουν τη ρύθμισή τους» είπε.
«Ο στόχος τους είναι απλός, να καταστήσουν μια νέα γενιά εθισμένη στη νικοτίνη. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τονίζει πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να εγκρίνουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από τον κίνδυνο αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και να αποτρέψουν τα παιδιά, τους εφήβους και άλλες ευάλωτες ομάδες από το να τις χρησιμοποιούν».
Ωστόσο η ρύθμιση του τομέα δεν είναι απλή υπόθεση επειδή «τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαφορετικά και αναπτύσσονται γρήγορα» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δρ Ρούντιγκερ Κερχ, διευθυντής του ΠΟΥ για την προώθηση της υγείας. «Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές ανατρέπουν και υπονομεύουν τα μέτρα ελέγχου» κατήγγειλε.
Σύμφωνα με την έκθεση, 32 χώρες απαγορεύουν την πώληση των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και 79 έχουν εγκρίνει τουλάχιστον ένα μέτρο προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση, όπως η απαγόρευση των διαφημίσεων. Όμως 84 χώρες δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο.
Αν και το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σε πολλές χώρες, η αύξηση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των καπνιστών να παραμένει «επίμονα υψηλός» υπογραμμίζει η έκθεση.
Το κάπνισμα σκοτώνει κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους το ένα εκατομμύριο είναι παθητικοί καπνιστές.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου