Εκπαιδευτικό νομοσχέδιο: Σε θέση μάχης Μητσοτάκης και Τσίπρας – Κορυφώνεται η σύγκρουση
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναμένεται να στηρίξει το νομοθέτημα αλλά την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα ήδη να έχει προαναγγείλει ότι θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και θα δώσει ευκαιρία σε όσους αδικήθηκαν να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους
Στο ήδη θερμό κλίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους στην κοινοβουλευτική “αρένα” με αφορμή τις αλλαγές στην Παιδεία.
Με ανοιχτή τη βεντάλια μίας σειράς θεμάτων η σύγκρουση αναμένεται να εστιάσει στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο με την ατμόσφαιρα να είναι ήδη ηλεκτρισμένη μετά και την ομαδική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Λίγο πριν την Αυγουστιάτικη διακοπή, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνουν σε θέση μάχης – και για θέματα σχετικά με την υγειονομική κρίση- με τον Αλέξη Τσίπρα ήδη να έχει προαναγγείλει ότι θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής και θα δώσει ευκαιρία σε όσους αδικήθηκαν να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους.
Όπως τόνισε πρόσφατα ο κ. Τσιπρας, «όχι δηλαδή μόνο για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής αν το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ξανάρθει στην κυβέρνηση, αλλά να δεσμευτώ και ότι όλα τα παιδιά που σήμερα κόβονται, αδίκως κατά την άποψή μου ενώ θα μπορούσαν να είχαν περάσει, θα έχουν δυνατότητα αν το επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικά δελτία με τους σημερινούς βαθμούς που έχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και καθ’υπέρβαση να ενταχθούν στα ΑΕΙ, διότι η δική μας λογική δεν είναι να κόβουμε φοιτητές από την γνώση και τις σπουδές.
Η δική μας λογική είναι να ενισχύσουμε τα ΑΕΙ της χώρας κι όλες τις σχολές με καθηγητές και υλικοτεχνική υποδομή. Να έχουν περισσότερους φοιτητές και υψηλού επιπέδου μόρφωση». Τόνισε ότι το νέο σύστημα δημιούργησε μεγάλες αδικίες και πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε την σημερινή κυβέρνηση να τις διορθώσει ή σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον να λέει την αλήθεια για όσα συμβαίνουν.
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναμένεται να στηρίξει το νομοθέτημα αλλά την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και στην προσωπική επίθεση προς την κ. Κεραμέως από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ο οποίος αναφέρθηκε στα παιδιά της υπουργού. Αναμένεται να υπερασπιστεί την αξιολόγηση αντικρούοντας τα περί τιμωρητικού χαρακτήρα ή περί απολύσεων.
Χθες, μετά το τέλος του υπουργικού, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη στήριξη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για τις επιθέσεις τόσο πολιτικά, όσο και προσωπικά που δέχεται από τον Νίκο Φίλη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μίλησε ευρύτερα για τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί γυναίκες της κυβέρνησης, όπως η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Αριστοτελεία Πελώνη και Λίνα Μενδώνη.
Πυρά Κεραμέως κατά Τσίπρα
Μιλώντας σήμερα στην Βουλή η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημόσιου το νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι αφαιρούνται αρμοδιότητες κεντρικά και μεταφέρονται στους εκπαιδευτικούς, ενώ χαρακτήρισε απαίτηση της κοινωνίας την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
«Το σχολείο που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο. Θα έχει 11.700 μόνιμους διορισμούς. Στα δύο χρόνια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη 16.200 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζοντας για τέσσερις λόγους «πρωτοφανή» τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Όπως είπε η κα Κεραμέως, η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνει την προσπάθεια των συνυποψηφίων αυτών που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία, παρακάμπτει στην ουσία το αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων και κάθε αίσθημα δικαίου, αγνοεί επιδεικτικά τη βάση, την οποία επέλεξαν τα ίδια τα πανεπιστήμια και τέλος, ακυρώνει την προσπάθεια των ίδιων των υποψηφίων που μπορούν να περάσουν σε σχολές άλλων πόλεων από αυτές που ήταν στην πρώτη τους προτίμηση.
Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν, με το ΚΙΝΑΛ να διευκρινίζει ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, για το οποίο έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 121 βουλευτές, θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης με την ψήφισή του.
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό