Υπόθεση Pegasus: Διαδηλώσεις στην Ουγγαρία εναντίον της κατασκοπείας
Διαδηλώσεις στην Ουγγαρία για την υπόθεση Pegasus - Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν το λογοπαίγνιο «Βικτάτορας».
Περίπου χίλιοι πολίτες συμμετείχαν χθες Δευτέρα σε διαδήλωση για να διαμαρτυρηθούν μετά τις καταγγελίες πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποίησε το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group για να κατασκοπεύει παράνομα δημόσια πρόσωπα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μουσείο της Βουδαπέστης που είναι αφιερωμένο στα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού και έκαναν πορεία ως τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, του Φίντες. Ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν το λογοπαίγνιο «Βικτάτορας».
Οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μένα», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο Μάρσελε Τσούπορ. Εξήγησε ότι «μου θυμίζει τα κομμουνιστικά συστήματα και δείχνει ότι η χώρα απομακρύνεται από τη Δύση και ολισθαίνει προς την Ανατολή».
Η ουγγρική κυβέρνηση, σε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλά και διάφορα ζητήματα που άπτονται του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας, δεν έχει σχολιάσει μέχρι εδώ τις καταγγελίες. Περιορίστηκε να διαβεβαιώσει πως η συγκέντρωση πληροφοριών από τις ουγγρικές ειδικές υπηρεσίες γίνεται νόμιμα.
Τι έδειξε έρευνα
Έρευνα που δημοσιεύουν σταδιακά 17 διεθνή μέσα ενημέρωσης με τη συμβολή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε ότι το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των smartphones δημοσιογράφων, υπερασπιστών δικαιωμάτων, αντιφρονούντων, κυβερνητικών αξιωματούχων και άλλων σε πολλές χώρες.
Ο Direkt36, ο ουγγρικός ειδησεογραφικός ιστότοπος που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε πως παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, δικηγόροι και επικριτές της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν.
Ούγγροι εισαγγελείς έχουν αρχίσει να διενεργούν έρευνα σχετικά με αρκετές από τις υποθέσεις αυτές.
Το «κακό» όνομα της NSO
Η NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών και διαψεύδει τα δημοσιεύματα.
Στην Ουγγαρία – που ανήκε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας για τέσσερις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –, οι παρακολουθήσεις, οι οποίες συνήθως αφορούν ζητήματα εθνικής ασφαλείας, εγκρίνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο Μίκλος Χάιναλ, μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης Momentum, που κάλεσε στη διαδήλωση, χαρακτηρίζει την υπόθεση Pegasus το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ουγγαρία από το 1990 και τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας.
«Δεν είναι αποδεκτό αυτό σε μια χώρα όπου ο κόσμος γνωρίζει πώς δούλευε το σοσιαλιστικό καθεστώς», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει λόγος που υφίστανται οι υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά ο λόγος αυτός δεν είναι η προσκόλληση στην εξουσία».
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Ανδρουλάκης: Οι πρωτοβουλίες να διαδεχτούν την αμηχανία – Αποτροπή του σεναρίου για «τουρκοσυριακό σύμφωνο»
- Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής: «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατορθώματα»
- Σίμπιλ Σέπερντ: Αγνώριστη η 74χρονη πρωταγωνίστρια της σειράς «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια»
- Ο Εμπαπέ θα ήθελε να παίξει με τον Κριστιάνο Ρονάλντο
- Η αναβάθμιση των ραντάρ Commander AR-327 και η συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ
- Στο Χονγκ Κονγκ δεν παίρνουν αψήφιστα τις «απάτες» από τα μηχανήματα με τα λούτρινα