Δημοσιονομικός εκτροχιασμός
Αυτό που έχει σημασία είναι πού βρισκόμασταν τότε – όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχούσε – και πού βρισκόμαστε τώρα λόγω της πανδημίας – και η Τράπεζα της Ελλάδος σιωπά…
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Παραμονές των εκλογών του Ιουλίου 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος εξέφραζε την ανησυχία της για την πορεία της οικονομίας, τη χαλάρωση και τις παροχές της τελευταίας στιγμής στις οποίες προχωρούσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τα υψηλά χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που συνιστούσαν τότε «κρυφό έλλειμμα».
Και μπορούμε να πούμε ότι η κεντρική τράπεζα είχε δίκιο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της: να κρατάει το Ταμείο, να προβλέπει τις εξελίξεις και να προειδοποιεί.
Δεν είναι της ώρας να επιστρέψουμε στη συζήτηση εκείνης της εποχής, αν η χώρα έπρεπε να ζητήσει «προληπτική πιστωτική γραμμή» ή να περιοριστεί στο «μαξιλάρι» του ESM με τους ενισχυμένους όρους εποπτείας που ζητούσαν ως αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι (όπως και έγινε), γιατί προφανώς το ποιος είχε δίκιο έχει κριθεί από την πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας.
Αυτό που έχει σημασία είναι πού βρισκόμασταν τότε – όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχούσε – και πού βρισκόμαστε τώρα λόγω της πανδημίας – και η Τράπεζα της Ελλάδος σιωπά…
Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί… Μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας:
ΙΟΥΛΙΟΣ 2019: «Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 3,3 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 6,49 δισ. ευρώ».
ΙΟΥΛΙΟΣ 2021: «Την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2021 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 13,2 δισ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 9,2 δισ. ευρώ».
Και αυτά τα ελλείμματα έρχονται να προστεθούν στα ελλείμματα και στα χρέη που άφησε πίσω το 2020.
Ενα είναι το συμπέρασμα: η δημοσιονομική κατάσταση είναι δραματική, τα έσοδα του Δημοσίου δύσκολα συγκεντρώνονται, η φοροδιαφυγή και το «μαύρο χρήμα» όπου λειτουργεί η οικονομία οργιάζουν και οι πιέσεις που ασκούνται στους οικονομικούς υπουργούς για παροχές αντιμετώπισης της πανδημίας τεράστιες.
Δεν χρειάζονται άλλοι αριθμοί ή ειδικές γνώσεις για να αντιληφθούμε ότι οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό αδιέξοδο, ούτε να αναφερθούμε στις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά μας.
Αυτό όμως που μας ανησυχεί είναι η σιωπή και η ωραιοποίηση της κατάστασης της οικονομίας από αυτούς που γνωρίζουν…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις