Γιατί είναι τόσο δύσκολο πια να κάνουμε μια σχέση;
Και γιατί έχει γίνει δυσκολότερο να την κρατήσουμε;
Όπως είπε κάποτε η σπουδαία Σάρλοτ Γιόρκ: «Βγαίνω ραντεβού από τα 15 μου. Είμαι εξαντλημένη. Πού είναι ένας σύντροφος;». Αλλά σοβαρά τώρα, γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος; Το χειρότερο (ή το καλύτερο μέρος – δεν είμαι ακόμα σίγουρος) είναι ότι δεν είμαι ο μόνος που πιστεύει ότι το να βγεις ραντεβού είναι δύσκολο. Σύμφωνα με τον Logan Ury, Διευθυντή Επιστήμης Σχέσεων στο Hinge, «το 51% των χρηστών του Hinge μας λένε ότι βιώνουν FODA, ή τον φόβο του ραντεβού ξανά. Οι singles βιώνουν φόβους για την υγεία τους, την άνεση τους να συναντιούνται σε πολυσύχναστα μέρη και τις ατροφικές κοινωνικές τους δεξιότητες.» Όχι που η πανδημία θα το έκανε καλύτερο…
Φταίει κάτι που είπα; Μήπως δεν προσπαθώ αρκετά; Γιατί δεν μου ζητάνε ραντεβού; Μου έκανε Ghosting; Έχω πάθει FODA; Είναι λίγες από τις ερωτήσεις που συχνά ακούμε σε μια παρέα ή τις κάνουμε στον εαυτό μας.
Ας βρούμε όμως τι φταίει…
Τελικά τι φταίει; Εμείς; Οι άλλοι; Το σύμπαν; Το Netflix;
Οι προσδοκίες και τα κριτήρια μας είναι υψηλότερες σήμερα επειδή πλημμυρίζουμε με εικόνες «τέλειας αγάπης» από τηλεόραση, ταινίες, διαφημίσεις και κοινωνικά μέσα. Περιμένουμε την τελειότητα και, αν δεν τη βρούμε, προχωράμε γρήγορα παρακάτω. Αυτό καθιστά την πιθανότητα μιας γνωριμίας πιο δύσκολη, διότι είναι συνηθισμένο για εμάς να ψάχνουμε τι συμβαίνει με κάποιον, αντί να επικεντρωθούμε στο σωστό. Το πρόβλημα μας ιντριγκάρει, ας μην το αρνηθούμε. Περιμένουμε μια έντονη σπίθα να είναι εκεί από την αρχή. Αν δεν είναι, ρίχνουμε μια ματιά στο κινητό μας και αναζητούμε κάποιον άλλο, γιατί πιστεύουμε ότι είναι εύκολο να συναντήσουμε κάποιον χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία.
Και η διασκέδαση έχει γίνει όλο και πιο σημαντική στη σημερινή κουλτούρα. Αφού ο αρχικός ενθουσιασμός εξαντληθεί και η ρουτίνα αρχίσει, απογοητευόμαστε, βαριόμαστε και θέλουμε να ζήσουμε ξανά τον «έρωτα» από την αρχή. Η ζωή όμως δεν είναι ρομαντική κομεντί στο Netflix…
Μήπως φταίνε οι εφαρμογές γνωριμιών;
Στο παρελθόν βασιζόμασταν σε τυχαίες συναντήσεις, χρησιμοποιώντας φίλους ως μεσάζοντες, μιλούσαμε απευθείας σε κάποιον, κάναμε ματάκια και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Τώρα όλα γίνονται μέσω wifi. Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε ή να δοκιμάσουμε. Οι ιντερνετικές μας προξενήτρες είναι οι αλγόριθμοι που μας ταιριάζουν με βάση τις δηλωμένες προτιμήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη φυσική μας εμφάνιση on line να φαίνεται πιο κολακευτική από την πραγματική εμφάνισή μας, η νέα χυλόπιτα είναι το «Διαβάστηκε» και όλα αυτά απλά με ένα swipe με το δάχτυλο.
Επιπλέον, επειδή έχουμε «πρόσβαση» σε ανθρώπους χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, έχουμε πρόσβαση για να επικοινωνήσουμε τις επιθυμίες μας χωρίς μεγάλο κόστος. Βρίσκουμε απλά ένα άλλο άτομο μέσω του Διαδικτύου που θέλει περιστασιακό σεξ και χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε ποτέ τα σπίτια μας μπορούμε να κανονίσουμε τη διαδικασία. Η ψυχική επένδυση είναι μικρή και φαίνεται πως είναι προτιμότερη. Μήπως όμως έτσι ξεχνάμε κάτι;
Μήπως φταίει το Hookup Culture;
Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, η απόκτηση ενός περιστασιακού σεξουαλικού συντρόφου ήταν μια δύσκολη δουλειά. Απαιτούσε μεγάλη επιμονή και συνήθως κατέληγε σε αδιέξοδο.
Το «Hookup culture» μας έδωσε μαζική σύγχυση! Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τι κάνουμε με ένα άτομο. Αναρωτιόμαστε, «Είναι ραντεβού;», «Είμαστε ζευγάρι;», «Ποιοι είναι οι κανόνες;» «Ποιες είναι οι προσδοκίες;» «Είμαι ένας από τους πολλούς;» «Να τολμήσω να στείλω πρώτος;» «Είναι εντάξει να εκδηλώσω ενδιαφέρον;». Δεν υπάρχει ανάγκη για «δέσμευση» εάν ένα άτομο αναζητά κυρίως σεξ. Οι επαφές τέτοιου είδους είναι αβίαστες, επομένως έχουν εξαλειφθεί οι δυσκολίες του να είσαι «γκόμενος» ή «σύντροφος». Τελικά όμως τι είσαι;
Μήπως τελικά φοβόμαστε;
Η ερωτική γνωριμία είναι πάντα μια εμπειρία που προκαλεί άγχος, αλλά ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία, είναι φυσιολογικό ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο ανήσυχοι από το συνηθισμένο. Τόσο φυσιολογικό, που επινοήσαμε ακόμη και ένα όνομα για αυτό: FODA, ή ο φόβος του ραντεβού.
Δείτε πώς μπορείτε να ξεπεράσετε το FODA: Καταρχάς, καταλάβετε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε νευρικοί σε ένα ραντεβού. Είναι πιθανό το άλλο άτομο να αισθάνεται ακριβώς το ίδιο. Μπορείτε να σπάσετε τον πάγο αναφέροντας ότι αισθάνεστε λίγο περιέργα. Αυτή η εξομολόγηση θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσετε ένα σημείο σύνδεσης εάν και ο άλλος έχει την ίδια οπτική. Προτείνω επίσης να εστιάσετε στο άλλο άτομο κάνοντας προσεκτικές ερωτήσεις και συνέχεια. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσετε.
Τέλος, πάρτε το χρόνο σας, γνωρίζοντας κάποιον. Δεν χρειάζεται να βγάλετε πόρισμα από την πρώτη συνάντηση, βγείτε μια – δύο φορές, ανταλλάξτε μηνύματα, ενδιαφερθείτε.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο