Κοροναϊός: Με το στέλεχος Δέλτα τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά
«Δεν θέλουμε να δούμε μια νέα μετάλλαξη που θα είναι πιο μεταδοτική και να χάνουν τα εμβόλια πιο πολύ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους», είπε καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE)
- Η φωτογραφία - απάντηση του Ιράν στα σενάρια για την υγεία του Χαμενεΐ
- Το Μπαγκλαντές ζητά την έκδοση της Χασίνα - Κατηγορίες για σφαγές και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
Για τη διασπορά της παραλλαγής Δέλτα του κοροναϊού μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική.
Όπως χαρακτηριστικά είπε η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα περίμεναν οι ειδικοί. «Είναι πολύ πιο μεταδοτική κατά 50-80% σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Άλφα. Αν είχαμε μείνει με την αρχική μετάλλαξη τώρα δεν θα είχαμε προβλήματα. Τώρα θα εξαρτηθεί αν θα μείνουμε με τη Δέλτα ή θα έχουμε μια άλλη μια μετάλλαξη που θα είναι πιο επικίνδυνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.
Τόνισε δε ότι με το εν λόγω στέλεχος τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην αποτροπή των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης. «Είναι κατά 92 με 96% αποτελεσματικά. Χάσαμε δηλαδή λίγο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επομένως δεν θέλουμε να δούμε μια νέα μετάλλαξη που θα είναι πιο μεταδοτική και να χάνουν τα εμβόλια πιο πολύ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους. Δεν φαίνεται όμως κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής» πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.
Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί: «Δεν είμαστε ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα ούτε θα είμαστε αν εμβολιαστούν ακόμα και όλα τα παιδιά. Άρα πρέπει να πάμε σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 80%, στα οποία θα προστεθούν και τα ποσοστά όσων έχουν νοσήσει. Διαφορετικά θα νοσήσουν πολλοί περισσότεροι τους επόμενους τρεις, τέσσερις μήνες και θα φθάσουμε στο επιθυμητό τείχος ανοσίας αλλά δυστυχώς με αρκετές απώλειες κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων».
Τέλος, τόνισε ότι το καλό σενάριο έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος της χρονιάς, αρκεί να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 50.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις