Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Μορατόριουμ στις έρευνες με θανατηφόρα πριόν μετά τη μόλυνση δύο ερευνητών

Γαλλία: Μορατόριουμ στις έρευνες με θανατηφόρα πριόν μετά τη μόλυνση δύο ερευνητών

Και τα δύο περιστατικά αφορούσαν παθολογικές πρωτεΐνες που προκαλούν σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Πέντε δημόσια εργαστήρια στη Γαλλία αποφάσισαν να παγώσουν για τρεις μήνες τα πειράματα με πριόν, παθολογικές πρωτεΐνες που έγιναν γνωστές ως αιτία της νόσου των τρελών αγελάδων, καθώς μια ερευνήτρια που εργαζόταν παλαιότερα με πριόν διαγνώστηκε με τη νόσο των Κρόιτσφελντ Γιάκομπ, μια μορφή θανατηφόρου σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Παραμένει ασαφές αν η συνταξιούχος σήμερα ερευνήτρια μολύνθηκε από την ασθένεια στο εργαστήριο όπου εργαζόταν, το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE).

Αν η έρευνα που διενεργείται επιβεβαιώσει αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση μόλυνσης στη διάρκεια πειραμάτων.

Η πρώτη είχε συμβεί λίγα χρόνια νωρίτερα, και αυτή τη φορά στο INRAE. Τον Ιούνιο του 2019, η ερευνήτρια του ινστιτούτου Έμιλι Ζομέν πέθανε σε ηλικία 33 ετών, μια δεκαετία αφότου τρύπησε το γάντι και το δάχτυλό της ενώ εξέταζε ποντίκια μολυσμένα με πριόν. Το περιστατικό οδήγησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας, όμως η οικογένεια της ερευνήτριας υπέβαλε αγωγή για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η Έλιλι Ζουμέλ πέθανε μια δεκαετία αφότου μολύνθηκε στο εργαστήριό της (Armel Houel)

Σύμφωνα με μελέτη για την περίπτωση της Ζομέν που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο New England Journal of Medicine, η ερευνήτρια προσβλήθηκε από την παραλλαγή της νόσου των Κρόισφελντ Γιάκομπ, η οποία εμφανίζεται αυθόρμητα στον άνθρωπο εξαιρετικά σπάνια. Η πιθανότητα να είχε εκτεθεί σε πριόν της νόσου των τρελών αγελάδων, αφού η επιδημία είχε τελειώσει το 2000.

Η έκθεση σε πρίον είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Science, αφού θεραπεία δεν υπάρχει και τα πρίον δεν καταστρέφονται με τις συνήθεις μεθόδους αποστείρωσης.

Η Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ και η παραλλαγή της Κρόιτσφελντ Γιάκομπ προκαλούν σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια έπειτα από περίοδο επώασης περίπου μιας δεκαετία. Η ασθένεια προκαλεί νευρολογικά συμπτώματα καθώς καταστρέφει τον εγκέφαλο και είναι πάντα θανατηφόρα.

Οι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν την περίπτωση της Ζουμέν για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης διαπίστωσαν ότι το περιστατικό δεν ήταν το πρώτο, αφού είχαν προηγηθεί 17 ατυχήματα μεταξύ των περίπου 100 ερευνητών που εργάζονται με πρίον στη Γαλλία.

Το 2005, τεχνικός εργαστηρίου του INRAE τρύπησε και αυτός το δάχτυλό του ενώ εργαζόταν με πρίον, και έκτοτε ζει με την αγωνία αν μια μέρα θα πεθάνει από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Η έρευνα που διενεργείται για το τελευταίο περιστατικό αναμένεται να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των κανόνων ασφάλειας.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024