AstraZeneca: Η δεύτερη δόση του εμβολίου «δεν συνδέεται» με θρομβώσεις
Ο κίνδυνος μετά τη δεύτερη δόση είναι συγκρίσιμος με το ρίσκο για τον ανεμβολίαστο γενικό πληθυσμό.
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Η πρώτη δόση του εμβολίου Covid-19 της AstraZeneca συνδέεται με μικρή αύξηση του κινδύνου για σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης και θρομβοπενίας, όχι όμως και η δεύτερη δόση, δείχνει μελέτη της εταιρείας που δημοσιεύεται στο Lancet.
Η μελέτη υπολογίζει ότι ο επικίνδυνος συνδυασμός θρόμβων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τη λήψη της πρώτης δόσης είναι 8,1 περιστατικά ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων.
Ο κίνδυνος μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, το οποίο κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Vaxzevria, είναι 2,3 ανά εκατομμύριο, συγκρίσιμος με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο ανεμβολίαστος γενικός πληθυσμός.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει το θέμα των παρενεργειών από τον Μάριο και αναγνωρίζει τη θρόμβωση σε συνδυασμό με θρομβοπενία ως σπάνια παρενέργεια των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τα οποία βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.
Ο ΕΜΑ έχει πάντως επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τον κίνδυνο και για τα δύο εμβόλια.
Παρόλα αυτά, ο οργανισμός συστήνει σε όσους εμφάνισαν τη σπάνια παρενέργεια να αποφύγουν τη δεύτερη δόση του Astra και να χρησιμοποιήσουν άλλο εμβόλιο.
Η μελέτη της Astra εξέτασε περιστατικά που είχαν καταγραφεί στη βάση δεδομένων ασφαλείας της εταιρείας έως τις 30 Απριλίου και αφορούσαν παρενέργειες που εκδηλώθηκαν εντός 14 ημερών από τη λήψη της πρώτης ή της δεύτερης δόσης.
Η AstraZeneca θεωρεί ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη χρήση του εμβολίου και υποστηρίζει μάλιστα ότι «η αυξημένη προσοχή των μέσων ενημέρωσης [στις παρενέργειες] μπορεί να οδήγησε σε λανθασμένη κατηγοριοποίηση συμβάντων».
Αναγνωρίζει πάντως ότι ορισμένα κρούσματα μπορεί να διέφυγαν στην ανάλυση λόγω μη αναφοράς τους από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις