Στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco τα έργα τέχνης των βράχων της Αραβίας
Στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco εντάχθηκε αυτό το μοναδικό μέρος, από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα βραχογραφίας μιας αρχαίας τέχνης με εξαιρετικά δείγματα στον κόσμο
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco εντάχθηκαν τα έργα τέχνης των βράχων στην Χίμα της νοτιοδυτικής Σαουδικής Αραβίας.
Οι ταξιδιώτες και οι στρατοί που πέρασαν από αυτόν τον τόπο άφησαν έναν πλούτο επιγραφών και πετρογλυφικών μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται σε παρθένα κατάσταση.
Οι επιγραφές είναι σε διαφορετικές γλώσσες, όπως στα αραμαϊκά, νοτιοαραβικά, ταλμουδικά, ελληνικά και αραβικά.
Η περιοχή είναι πλούσια σε ανασκαμμένους αρχαιολογικούς πόρους με τη μορφή κλιβάνων, πέτρινων κατασκευών, διαμερισμάτων, διασκορπισμένων εργαλείων και αρχαίων πηγαδιών.
Αυτή η τοποθεσία βρίσκεται στον παλαιότερο γνωστό τόπο ξεκούρασης όπου τα πηγάδια του Bi’r Ḥimā χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια και εξακολουθούν να παράγουν γλυκό νερό.
Στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco εντάχθηκε αυτό το μοναδικό μέρος, από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα βραχογραφίας μιας αρχαίας τέχνης με εξαιρετικά δείγματα στον κόσμο, ένα μοναδικό τοπίο από ψαμμίτη που ενώνει την περιοχή At-Turaif στο ad-Dir’iyah, βορειοδυτικά του Ριάντ.
Είναι το έκτο μέρος της Σαουδικής Αραβίας που μπαίνει στη λίστα και η απόφαση της Unesco ενισχύει τον στόχο της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας να προσφέρει μια πιο «ανοιχτή» εικόνα της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης Vision 2030.
Το 2019 η Σαουδική Αραβία εξελέγη στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς (η θητεία διαρκεί έως το 2023), ενώ η συνεισφορά της είναι ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις πρωτοβουλίες διατήρησης της κληρονομιάς του οργανισμού.
Νέες προσθήκες στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς
Άλλες νέες προσθήκες στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco περιλαμβάνουν την αποικία καλλιτεχνών του Ντάρμσταντ στο Mathildenhöhe της Γερμανίας και τον φάρο του Cordouan στο στόμα των εκβολών του Gironde στη Γαλλία.
Στην ίδια λίστα έχουν μπει οι λουτροπόλεις της Ευρώπης Baden-Baden (Γερμανία), Montecatini Terme (Ιταλία) και Bath (Ηνωμένο Βασίλειο), ως ομάδα μνημείων.
View this post on Instagram
Εν τω μεταξύ, η Unesco επιβεβαίωσε ότι το Stonehenge θα μπορούσε να καταχωριστεί στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε περίπτωση που τα σχέδια για την κατασκευή σήραγγας κάτω από το προϊστορικό ορόσημο στο Wiltshire δεν θα τροποποιηθούν.
Σύμφωνα με τον Guardian, μια έκθεση προς την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς της, η οποία εκθέτει τις ανησυχίες σχετικά με την οδική σήραγγα A303 ύψους 1,7 δισ. £, εγκρίθηκε αμετάβλητη στις 22 Ιουλίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η Unesco ανακοίνωσε ότι είχε αφαιρέσει το Λίβερπουλ από το καθεστώς της ως παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω κατασκευαστικών έργων, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας ανάπλασης των ιστορικών λιμένων της πόλης.
View this post on Instagram
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις