Κοροναϊός: Ανησυχητική εκτίμηση από Βατόπουλο και Θωμαΐδη για την περιφέρεια
Ο κοροναϊός δείχνει να εξαπλώνεται και πάλι στην περιφέρεια, υπάρχει διάδοσή του στους νέους, ενώ καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.
Ο κοροναϊός φαίνεται να μεταφέρεται στην περιφέρεια, ενώ συνεχίζει να είναι «παρών» στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τους καθηγητές Αλκιβιάδη Βατόπουλο και Νίκο Θωμαΐδη. Οι δύο επιστήμονες μίλησαν ακόμα για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, τη διάδοση του κοροναϊού στους νέους, αλλά και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, από τη μεριά του, σημείωσε: «Έχουμε πολλά κρούσματα. Η επιδημία καλά κρατεί σε όλη την Ελλάδα. Απλώς εντοπίζεται σε πολύ νέες ηλικίες προς το παρόν. Οι πιο μεγάλες ηλικίες είναι εμβολιασμένες και πιο προσεχτικές».
Η συμβουλή του καθηγητή Μικροβιολογίας προς τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους είναι να υπάρχει ένας αυτοπεριορισμός για μία εβδομάδα και μετά να κάνουν ένα τεστ πριν έρθουν σε επαφή με άτομα αυξημένου κινδύνου.
Τι γίνεται με το ιικό φορτίο
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε: «Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις την τελευταία εβδομάδα. Υπάρχει μια σταθερότητα. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα αποθέτουν ιικό φορτίο στο αποχετευτικό σύστημα και μετά από δέκα ημέρες. Είδαμε να αυξάνει το περιφεριακό φορτίο στην Πάτρα, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, στον Βόλο. Η αύξηση του ιικού φορτίου στην περιφέρεια ενδέχεται να αυξηθεί επειδή θα υπάρχει μεγαλύτερη μετακίνηση. Κατά κάποιο τρόπο η πανδημία μεταφέρεται σε αυτές τις περιοχές».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να συγκριθεί η αυξητική τάση που παρατηρείται στα λύματα με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ο κ. Θωμαΐδης απάντησε ότι «η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ξεκίνησε τον Ιούλιο και υπήρχε συνεχή και αργή αύξηση στην Αττική τον Αύγουστο. Το peak (κορύφωση) ήρθε μετά την επιστροφή των εκδρομέων και οδήγησε στη συνέχεια στο δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου. Ωστόσο, στην Αττική πέρυσι τα πράγματα ήταν πιο ήσυχα και με μικρότερο ρυθμό αύξησης από άλλες περιοχές. Φέτος έγινε το ανάποδο. Ξαφνικά άρχισε να αυξάνεται το ιικό φορτίο. Μέσα σε τρεις εβδομάδες είχε κορυφωθεί».
Κοροναϊός: Η διάδοση στους νέους
Σε σχόλιό του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας για το που οφείλεται το γεγονός της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού τόνισε ότι «με το που ανοίξανε τα μαγαζιά και αρχίσανε τα κορονοπάρτι υπήρξε αμέσως η διάδοση σε μια ηλικιακή ομάδα μικρότερης ηλικίας (μ.ο. 23 έτη). Ήταν ξεκάθαρο ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες θα είχανε μοιραία κρούσματα».
Η άποψη Βατόπουλου για τον εμβολιασμό των παιδιών και των καθηγητών
Θέση στο ερώτημα αν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, με αφορμή το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας, «Η οδηγία είναι ότι μπορεί να εμβολιαστεί. Η γνώμη μου είναι πάντως ότι προτεραιότητα έχουν οι μεγάλες ηλικίες, χωρίς το ένα να αντικρούει το άλλο. Το μήνυμα είναι να εμβολιαστούν οι μεγάλες ηλικίες γιατί εκεί υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η άποψη μου είναι ότι οι εργασίες που γίνονται σε πάρα πολύ κόσμο πρέπει να γίνονται από ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι. Συνεπώς οι καθηγητές του Γυμνασίου, για τη δική τους την ασφάλεια, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν θέλω να βάλω στην έννοια της υποχρεωτικότητας νομικούς όρους, θέλω να βάλω την παράμετρο της ουσίας. Θέλει πολύ προσοχή γιατί κυκλοφορούν πολλές ψευδείς πληροφορίες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις