Κοροναϊός: Συναγερμός για τα νησιά που «κοκκινίζουν» – Συνεδριάζει η Επιτροπή
Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα μέτρα έτσι ώστε να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση
Μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς, η έκρηξη κρουσμάτων, με αρκετά νησιά να βρίσκονται κοντά στον «κόκκινο» συναγερμό.
Έκδηλη είναι η ανησυχία καθώς τυχόν εκτροχιασμός της κατάστασης θα θέσει σε κίνδυνο τον τουρισμό ο οποίος βλέπει πολλές περιοχές που αποτελούν σημαντικούς προορισμούς να βρίσκονται μία ανάσα πριν «κοκκινίσουν». Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.
Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα μέτρα έτσι ώστε να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.
Διαβάστε ακόμη: Κοροναϊός: Φόβοι για νέα έκρηξη κρουσμάτων τον Αύγουστο – Ποιες περιοχές βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο»
Τα «κόκκινα» νησιά
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, κατά την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά:
- Πάρο: 5,51%
- Μύκονο: 4,27%
- Τήνο: 4,20%
Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα. Tην ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.
Συναγερμός σε Ίο, Πάρο και Κρήτη
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε την Τετάρτη μέσω του ΣΚΑΪ ότι η κατάσταση στην Ίο είναι οριακή και ο κίνδυνος lockdown στο νησί είναι ορατός. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει» γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.
Ήδη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο για να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να αποφευχθεί το «κλείσιμο» του νησιού. Κρίσιμη είναι η επιδημιολογική κατάσταση και σε Μύκονο και Κρήτη.
Στην Ιό φτάνουν σήμερα από την Αθήνα, 30 αστυνομικοί, ομάδα ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας. Στην Πάρο μεταβαίνει κλιμάκιο 15 αστυνομικών.
Στη ζώνη κινδύνου παραμένει η Κρήτη με 281 κρούσματα χθες, ενώ αυξημένος αριθμός μολύνσεων καταγράφεται στην Ρόδο (71), στη Ζάκυνθο (45), στη Χίο (41), στην Κέρκυρα (30), στη Λευκάδα (23) αλλά και στην Πάρο (22). Από πλευράς θετικότητας η Πάρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με ποσοστό 5,51% μετά είναι η Μύκονος με 4,27% και ακολουθεί το Ρέθυμνο με 3,76%.
Τα «πράσινα» νησιά στον δείκτη θετικότητας
Η επιδημιολογική εικόνα δεν βρίσκεται στο «κόκκινο» σε όλα τα νησιά, καθώς υπάρχουν και εκείνα όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 1%:
- Θάσος: 0,09%
- Κέα-Κύθνος: 0,17%
- Σάμος: 0,44%
- Ιθάκη: 0,46%
- Ικαρία: 0,73%
- Κεφαλονιά: 0,74%
- Σποράδες: 0,88%
- Σύρος: 0,92%
«Πράσινες» αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας είναι και άλλες περιοχές, όπως η Χαλκιδική με 0,76% αλλά και η Πρέβεζα με 0,60%.
Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική
Ταυτόχρονα, ακόμη ένα «αγκάθι» για τους επιστήμονες είναι η επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία όπως επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, είναι πιο μεταδοτική.
Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας χθες στον Αντ1 η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα περίμεναν οι ειδικοί. «Είναι πολύ πιο μεταδοτική κατά 50-80% σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Άλφα. Αν είχαμε μείνει με την αρχική μετάλλαξη τώρα δεν θα είχαμε προβλήματα. Τώρα θα εξαρτηθεί αν θα μείνουμε με τη Δέλτα ή θα έχουμε μια άλλη μια μετάλλαξη που θα είναι πιο επικίνδυνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.
Τόνισε δε ότι με το εν λόγω στέλεχος τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην αποτροπή των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης. «Είναι κατά 92 με 96% αποτελεσματικά. Χάσαμε δηλαδή λίγο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επομένως δεν θέλουμε να δούμε μια νέα μετάλλαξη που θα είναι πιο μεταδοτική και να χάνουν τα εμβόλια πιο πολύ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους. Δεν φαίνεται όμως κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής» πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά