Google: Μαζική προσφυγή χρηστών για το «καπέλο» στις αγορές app
Σε περίπτωση καταδίκης η εταιρεία θα μπορούσε να κληθεί να αποζημιώσει με 1 δισ. ευρώ εκατομμύρια χρήστες Android στη Βρετανία.
Συλλογική προσφυγή που κατατέθηκε κατά της Google στη Βρετανία αξιώνει αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ εκ μέρους 19,5 εκατομμυρίων χρηστών του Android, οι οποίοι θεωρούν «υπερβολική και άδικη» την προμήθεια του 30% που χρεώνει η εταιρεία στις αγορές εφαρμογών μέσω του Play Store.
Η προσφυγή έρχεται να προστεθεί σε αυτή που υποβλήθηκε τον Μάιο εκ μέρους χρηστών του iPhone για τον ίδιο λόγο, υπενθυμίζει το BBC.
Η Google από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι προμήθειες που χρεώνει είναι «συγκρίσιμες με αυτές των ανταγωνιστών». Επισημαίνει επίσης ότι τα περισσότερα κινητά Android προσφέρουν και άλλα προεγκατεστημένα app store εκτός από το Google Play.
«Η αγωγή αγνοεί τα οφέλη και τις επιλογές τις οποίες προσφέρουν το Android και το Google Play αλλά και την ανταγωνιστική αγορά στην οποία επιχειρούμε» απάντησε η εταιρεία.
Οι προμήθειες επί των πωλήσεων, λέει, «μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε να καινοτομούμε στην ανάπτυξη μιας ασφαλούς, ακμάζουσας πλατφόρμας που ωφελεί οποιονδήποτε τη χρησιμοποιεί».
Η Google πρόσφατα περιόρισε το «καπέλο» σε 15% για τις εταιρείες λογισμικού με κέρδη κάτω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ενώ οι εταιρείες των δημοφιλέστερων εφαρμογών χρεώνονται με 30%.
Αυτή είναι η προμήθεια που χρεώνει και η Apple στο δικό της κατάστημα εφαρμογών, το μόνο που προσφέρει το λειτουργικό σύστημα iOS.
Οι προμήθειες ήταν ο λόγος που η Epic Games, η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών που παράγει το δημοφιλές Fortnite, υπέβαλε αγωγές κατά και των δύο εταιρειών στις ΗΠΑ.
Η μαζική προσφυγή καλύπτει όλους τους χρήστες Android στη Βρετανία εκτός αν επιθυμούν να εξαιρεθούν. Κατατέθηκε σε δικαστήριο ανταγωνισμού από την Λιζ Κολ, πρώην στέλεχος της οργάνωσης καταναλωτή Citizens Advice.
Τα έγγραφα της προσφυγής υποστηρίζουν ότι η προμήθεια του 30% παραβιάζει την ευρωπαϊκή και τη βρετανική νομοθεσία ανταγωνισμού, και ότι το γεγονός ότι το Play Store προσφέρεται προεγκατεστημένο στις συσκευές αποθαρρύνει τους χρήστες να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις