«Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ» – Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των αθλητών
Η Μπάιλς έρχεται να προστεθεί σε έναν μεγάλο αριθμό επιτυχημένων αθλητών από τον χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων – σε πολύ μεγάλο βαθμό γυναίκες – που έχουν μιλήσει ανοιχτά για ένα ζήτημα που θεωρούταν ταμπού για τον αθλητισμό εδώ και πάρα πολύ καιρό
Εδώ και δεκαετίες, όλοι έλεγαν στους αθλητές να αγνοούν τα αρνητικά τους συναισθήματα, να αντέχουν περισσότερο – να αφήνουν στην άκρη τους «δαίμονές» τους και την κάθε αμφιβολία και να είναι συγκεντρωμένοι στον στόχο τους, που είναι η νίκη. Για να κυριαρχήσουν και να φέρουν σε πέρας τις προκλήσεις.
Όπως αναφέρει το Associated Press, η αμερικανίδα αθλήτρια, Σιμόν Μπάιλς, ήταν από τους πιο ικανούς στο να εφαρμόζει όλα τα παραπάνω, όταν ξαφνικά – και προς έκπληξη πολλών – αποφάσισε ότι αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι σωστός για εκείνη. Έτσι, αποσύρθηκε από τον τελικό του ομαδικού της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για να επικεντρωθεί στην ψυχική της υγεία.
«Πρέπει να συγκεντρωνόμαστε και στον εαυτό μας, γιατί και εμείς είμαστε άνθρωποι. Οπότε, πρέπει να προστατεύσουμε το μυαλό και το σώμα μας, αντί να βγούμε εκεί έξω και να κάνουμε αυτό που θέλει ο κόσμος από εμάς» δήλωσε η 24χρονη.
Ράγισε η καρδιά του Φελπς
Επιπλέον, ο Μάικλ Φελπς, ο οποίος έχει κερδίσει 23 χρυσά μετάλλια και πλέον έχει αποσυρθεί, εδώ και πολύ καιρό μιλάει ανοιχτά για την προσωπική του μάχη σε ό,τι αφορά την ψυχική του υγεία. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως είχε σκεφτεί την αυτοκτονία μετά από τους Ολυμπιακούς του 2012, όταν και βρισκόταν αντιμέτωπος με την κατάθλιψη. Σήμερα, είναι αναλυτής του αμερικανικού δικτύου NBC για το αγώνισμα της κολύμβησης και ανέφερε πως βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Μπάιλς, η καρδιά του ράγισε.
«Η ψυχική υγεία είναι κάτι που οι άνθρωποι συζητούν τους τελευταίους 18 μήνες» ανέφερε ο Φελπς. «Είμαστε άνθρωποι. Κανείς δεν είναι τέλειος. Και γι’ αυτό, ναι: Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ».
Mεγάλος αριθμός επιτυχημένων αθλητών
Η Μπάιλς έρχεται να προστεθεί σε έναν μεγάλο αριθμό επιτυχημένων αθλητών από τον χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων – σε πολύ μεγάλο βαθμό γυναίκες – που έχουν μιλήσει ανοιχτά για ένα ζήτημα που θεωρούταν ταμπού για τον αθλητισμό εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Η Μπάιλς, ωστόσο, προχώρησε σε ένα νέο επίπεδο, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον κάποιος να σκεφτεί αυτό που μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα φάνταζε άκρως αδιανόητο. Έκανε ένα βήμα πίσω, αξιολόγησε την όλη κατάσταση και συνειδητοποίησε ότι δεν θα ήταν καλό για την υγεία της να συνεχίσει.
«Πρέπει να κάνω αυτό που είναι καλό για εμένα και να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία, και να μην θέσω σε κίνδυνο την υγεία και την ισορροπία μου» δήλωσε η ίδια με δάκρυα στα μάτια.
Όπως είπε, κατάλαβε πως ο τρόπος σκέψης της δεν ήταν ο σωστός, αρκετές ώρες πριν ξεκινήσουν οι αγώνες. «Ένιωθα λες και έδινα μάχη ενάντια σε όλους εκείνους τους δαίμονες» είπε η 24χρονη Σιμόν Μπάιλς.
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι αθλητές, αύξησε τους πόρους της για τον τομέα της ψυχικής υγείας πριν από τους Αγώνες του Τόκιο. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι είναι πλέον παρόντες στο ολυμπιακό χωριό, ενώ πλέον υπάρχει και η «Γραμμή Υποστήριξης για την Ψυχική Υγεία» (Mentally Fit Helpline), μια ανώνυμη υπηρεσία η οποία είναι διαθέσιμη πριν, κατά τη διάρκεια και τρεις μήνες μετά από τους Αγώνες.
Η γραμμή είναι δωρεάν και 24ωρη και παρέχει κλινική βοήθεια, δομημένη βραχυπρόθεσμη συμβουλευτική υποστήριξη καθώς και πρακτική υποστήριξη και, αν χρειαστεί, καθοδήγηση σχετικά με τους αρμόδιους μηχανισμούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για περιπτώσεις παρενόχλησης ή/και κακοποίησης.
Επιπλέον, η Επιτροπή ανέπτυξε την ιστοσελίδα Athlete365, η οποία πραγματοποίησε έρευνα σε πάνω από 4.000 αθλητές στις αρχές του 2020, και τα αποτελέσματα οδήγησαν στο να αλλάξει την τακτική της από τις αθλητικές επιδόσεις και τα αποτελέσματα, στην ψυχική υγεία των αθλητών και στο να ακούγονται οι φωνές τους.
Το περιεχόμενο δημιουργήθηκε για διάφορες πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να συμπεριληφθούν Ολυμπιονίκες που δίνουν αγώνα για ζητήματα ψυχικής υγείας. Επιπλέον, η σειρά “Olympics State of Mind” στην ιστοσελίδα Olympics.com περιλαμβάνει συλλογές από ιστορίες και podcast που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
«Είναι αρκετά όσα κάνουμε; Το ελπίζω και το πιστεύω» δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαρκ Άνταμς. «Αλλά όπως και όλος ο κόσμος, κάνουμε περισσότερα για αυτό το ζήτημα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις